Appartement renoveren: 6 tips voor het opknappen van je huis

Bezit je een appartement en wil je het renoveren? Doe voor de renovatie van je woning een beroep op Renovatiewerken JK!

Wij zorgen ervoor dat je nieuwe of oude appartement aan je smaak en comfort voldoet. Een appartement volledig renoveren (volledige renovatie) of slechts één kamer (gedeeltelijke renovatie) is geen gemakkelijke taak en vereist de tussenkomst van verschillende bouwprofessionals. We raden je aan om de situatie te inventariseren met een expert bij jou in de buurt, zodat je het werk dat gedaan moet worden op een rijtje kunt zetten en kunt becijferen. Zo kom je meer te weten over alle mogelijke renovatieoplossingen en de subsidies die voor jou beschikbaar zijn.

Het uitvoeren van werken aan een woning in een gebouw van mede-eigendom vereist een zekere kennis van de regelgeving, de procedures en de te volgen stappen om een probleemloze renovatie te garanderen! Wat zijn de fasen van de renovatie van een appartement? Hoe kan ik mijn renovatiebudget inschatten? Welk renovatiebedrijf moet ik kiezen voor mijn interieurrenovatie? Ontdek ons advies over hoe je je kunt voorbereiden op een 100% geslaagde appartementrenovatie! !

Waarom een appartement renoveren?

Waarom je appartement renoveren? Of je nu een kleine studio, een duplex loft, een oude appartement of een familieappartement bezit, je woning renoveren biedt een aantal voordelen. Het interieur veranderen, de ruimte optimaliseren, nieuwe kamers inrichten, installaties op norm brengen of zelfs een kamer transformeren zoals de keuken of badkamer... het gaat allemaal om het verfraaien en personaliseren van je huis om het comfortabeler te maken. Renovatiewerken JK biedt je de diensten van een projectmanager om je te helpen bij het definiëren van je vastgoedproject en om toezicht te houden op de renovatiewerken (project management).

een appartement renoveren
 • Het comfort verbeteren: het verwarmingssysteem renoveren, het decor veranderen, een thermostaat installeren, de keuken of badkamer renoveren, een oud appartement moderniseren, enz.
 • Ruimte optimaliseren en/of een extra kamer creëren: een scheidingswand neerhalen, de indeling van kamers reorganiseren, een master suite of kinderkamer creëren, enz.
 • Elektrische installaties, loodgieterswerk en schrijnwerk op peil brengen...
 • De waarde van je appartement verhogen: renoveren verhoogt logischerwijs de waarde van je woning. Bij een verkoop of verhuur zal je appartement zich onderscheiden van de concurrentie en sneller verkocht of verhuurd worden.

Wat is het budget voor het renoveren van een appartement?

Type renovatie en variaties in de kosten van het werk

Zonder precies te weten wat je van plan bent, is het moeilijk om een precies budget te geven voor de renovatiekosten van een appartement. De uiteindelijke prijs zal variëren afhankelijk van een aantal factoren:

Renovatie van een flat woonkamer
 • Het aantal kamers dat gerenoveerd moet worden (2, 3, 4, enz.)
 • De grootte van de appartement (25 m2, 40m2, 60m2, 80m2, enz.) of de ruimte die gerenoveerd moet worden
 • De materialen en hun kwaliteiten
 • Het soort werk dat wordt uitgevoerd
 • Type appartement (Haussmann, luxe, luxe)
 • De duur van het project
 • Het inschakelen van een interieurarchitect of projectmanager

Hoeveel kost een appartementrenovatie per m2?

De volgende prijzen worden alleen als richtlijn gegeven. Ze houden geen rekening met technische specificaties, de keuze van materialen, de complexiteit van het werk en geografische bijzonderheden.

Type renovatieType werkPrijs per M2
Eenvoudige renovatieOpfrissen, verbouwen, schilderen, vloerbedekking vervangen...tussen €200 en €900
Volledige renovatiebadkamer opknappen, keuken moderniseren, elektrische upgrade, schrijnwerkrenovatie, slopen of bouwen van scheidingswanden...tussen €650 en €1.300
Zware renovatieHet wegsnijden van alle scheidingswanden om de flat volledig opnieuw in te delen, het slopen van een dragende muur, het volledig vernieuwen van de isolatie...tussen €1.300 en €2.600

+ Afhankelijk van je wensen en je budget kun je een bepaalde kamer in je appartement renoveren (reken op een gemiddelde prijs van €650 tot €1.600 per m2) of een groter project starten waarbij je je hele appartement renoveert (reken op een budget van €1.300 tot €2.300 per m2 inclusief btw).

Om precies te weten te komen hoeveel het werk gaat kosten, raden we je aan om direct via onze website een renovatieofferte aan te vragen.

Hulp nodig bij je appartementrenovatie?

Maak gebruik van onze expertise en laat ons je begeleiden bij je appartementrenovatieproject, van kostenraming tot oplevering.

Je appartement renoveren: hoe kunnen jullie helpen om het werk te financieren?

 • Om de kosten voor het renoveren van je appartement te drukken, zijn er een aantal subsidies beschikbaar om je te helpen het werk te financieren, vooral als het gaat om energierenovatie. De overheid moedigt huishoudens sterk aan om renovaties uit te voeren om het energieverbruik te verminderen. Op de lange termijn zal dit je geld besparen en de energieprestaties van je huis verbeteren!
 • Je moet weten dat er financiële steun beschikbaar is voor bepaalde werkzaamheden, vooral voor isolatie. Je kunt bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een belastingkrediet, een ecolening tegen nultarief, een bonus, enz.

Hoe renoveer je een appartement?

Wat zijn de stappen in de renovatie van een appartement? Wat kan er gerenoveerd worden in een appartement? In welke volgorde moeten de werkzaamheden worden uitgevoerd? Welke stappen moet ik nemen? Het renoveren van je woning vereist veel denkwerk vooraf, om je project te definiëren en de verschillende renovatiebedrijven die aan je huis zullen werken te coördineren. De volgorde en de te volgen stappen blijven in grote lijnen dezelfde voor elke woning: het definiëren van het project, het selecteren van de vaklui, het opstellen en ondertekenen van de bestekken, de ruwbouw, de afwerking en de afwerking.

Het renovatieproject definiëren

Deze eerste fase is cruciaal voor het succes van je appartementrenovatie. Als je nadenkt over je behoeften, verwachtingen en wensen voordat je aan het werk gaat, voorkom je spijt en ontwerpfouten. Om dit te doen, kun je noteren wat je echt wilt van de aanpassing van je appartement in termen van volume, optimalisatie en modernisering van de ruimte, aantal kamers, circulatie, of zelfs helderheid... Je kunt je omringen met onze bouwprofessionals (architect, decorateur, projectmanager...). Zij kunnen je advies geven en je begeleiden tijdens je renovatieproject.

Je moet ook nadenken over het budget dat je kunt toewijzen aan het werk. Hoe ga je te werk? Je kunt ze indelen naar belangrijkheid en prioriteit. Dit maakt het makkelijker voor je om bepaalde klussen op te geven of uit te stellen als dat nodig is.

Vaklui selecteren en de werken opvolgen

Zodra je project goed is gekalibreerd en de 2D- of 3D-simulatie van je toekomstige indeling is uitgevoerd, moet je de vakmannen selecteren die betrokken zullen zijn bij de renovatie van het interieur van je appartement. Afhankelijk van de complexiteit van het project zullen er meerdere bouw- en civiele experts nodig zijn om aan je woning te werken. Zodra je de vakmannen hebt gekozen, moet je een kostenraming maken, een planning van de uit te voeren werkzaamheden opstellen en de vakmannen coördineren.

Weinig tijd? Renovatiewerken JK en zijn makelaars kunnen dit voor je regelen. Onze lokale vestigingen in heel België werken samen met de beste lokale vakmannen in uw regio. We brengen je in contact met bekwame vakmensen en geven je het voordeel van lage prijzen voor je renovatie. Als renovatiespecialisten kunnen wij de interieurrenovatie van je huis op de best mogelijke manier organiseren. Als je kiest voor Renovatiewerken JK, kun je er zeker van zijn dat je project een succes wordt, op tijd en zonder vervelende verrassingen!

De renovatie uitvoeren

Als je het bestek hebt getekend, is het tijd om aan de slag te gaan! Om je appartement nieuw leven in te blazen, beginnen we met de ruwbouw (isolatie, afbraak, enz.), daarna de afwerking (keukenrenovatie, loodgieterswerk, schrijnwerk, enz.) en tot slot de afwerking (decoratie, schilderwerk, vloerbekleding, muurbekleding, enz.). Om de renovatie af te ronden, zal een aannemer de site schoonmaken. Je kunt meteen genieten van een schoon en functioneel huis.

+ Onze renovatietips:

Renovatie appartement
 • Bij het renoveren van je appartement moet je rekening houden met de regels van de mede-eigendom, die beperkingen kunnen opleggen aan de werkzaamheden die je kunt uitvoeren (keuze van de vloerbedekking om een goede geluidsisolatie te behouden, afbreken van dragende muren of renovatiewerkzaamheden op het balkon).
 • Voor grote appartement renovaties moet je ook een opstalverzekering afsluiten.

appartement renovatie voor / na

Wil je graag je appartement renoveren, maar weet je niet wat je in je studio of een eengezinsappartement kunt doen? Of het nu gaat om een grote renovatie of een kleinschalige klus, je kunt het allemaal doen als je je project duidelijk definieert voordat je begint. Om je te helpen je renovatiewerkzaamheden met een gerust hart uit te voeren, kun je een kijkje nemen bij enkele van de projecten die zijn uitgevoerd door onze Renovatiewerken JK specialisten.

Bekijk enkele voor-en-na foto's van onze appartement renovaties

voor en na Renovatie appartement

Waarom kiezen voor Renovatiewerken JK om je appartement te renoveren?

Ben je op zoek naar een renovatiebedrijf en weet je niet wie je moet bellen? Met wie moet je contact opnemen voor een offerte? Hoe onderhandelen jullie over tarieven? Hoe volg je het werk op? Hoe weet je zeker dat het werk voldoet aan de bouwnormen? Neem voor een eenvoudige appartementrenovatie en speciale ondersteuning contact op met Renovatiewerken JK. Wij bieden een kant-en-klare renovatieservice om je te ondersteunen bij je project vanaf de ontwerpfase (conceptualisering, haalbaarheidsstudie, plannen, 2D- en 3D-simulaties, budgettering, enz.) tot en met de voltooiing van de werkzaamheden (zoeken van vaklui, coördinatie van de bouwplaats, schoonmaak en oplevering).

Meer dan honderd vestigingen in België om u te ondersteunen

Bezoek een van onze vele Renovatiewerken JK vestigingen in België, bij jou in de buurt. Als specialist in appartementrenovatie zal een lokale adviseur samen met jou je renovatieproject definiëren, je woning bezoeken en zijn expertise met je delen zodat je met innovatieve ideeën kunt komen.

Een appartement renoveren met de hulp van een werkenmakelaar

Renovatiewerken JK is een makelaarsbedrijf. Wanneer je het interieur of de buitenkant (balkon, terras) van je appartement renoveert, zorgt een bouwmakelaar voor: het vinden van vaklui (alle vaklui gekwalificeerd en RGE-gecertificeerd met een tienjarige verzekering), het opstellen van bestekken en het verkrijgen van voordelige onderhandelde tarieven voor je werk. Op deze manier bespaar je tijd en profiteer je van een renovatie tegen de beste prijzen, met de zekerheid van kwaliteitswerk dat op tijd klaar is.

Een projectmanager om je project te beheren

Je appartement renoveren met Renovatiewerken JK betekent ook dat je wordt bijgestaan door een projectmanager voor alle administratieve procedures, het aanvragen van subsidies, het opstellen van plannen en kostenberekeningen, en het toezicht houden op en coördineren van de werkzaamheden en de aannemers.

Onze Diensten