Badkamerrenovatie: hoeveel kost het ?

badkamerrenovatie

Elke badkamer is anders, maar na verloop van tijd worden alle badkamers ouder. De verschillen hebben niet alleen betrekking op de grootte, maar vooral op de apparatuur. Afhankelijk van het feit of alleen de beschadigde gebieden moeten worden gerepareerd of dat nieuwe tegels en sanitaire voorzieningen de badkamer tot een belevenis moeten maken, zijn er verschillende kosten te verwachten voor de renovatie.

Een complete renovatie is niet altijd nodig om de badkamer in nieuwe pracht en praal te laten schitteren. Om alles er fris en modern uit te laten zien en om het dagelijks gebruik wat comfortabeler te maken, zijn kleinere maatregelen vaak effectief. De kosten voor de renovatie van de badkamer staan hieronder vermeld.

Badkameropknapbeurt: Kosten in een oogopslag

 WerkurenPrijs / uurTotale prijs
Elektricien: het leggen van de nieuwe elektriciteitsleidingenAcht uur.50 €400 €
Installateur: allround vernieuwing40 uur50 €2.000 €
Tegels: Verwijderen en leggen van tegels32 uur50 €1.600 €
Schilders: Schilderen van het plafond en de deur8 uur50 €400 €
Totale kosten  4.400 €

Voorbeeld: Voorbeeldige ambachtelijke kosten voor de renovatie van een badkamer van 8m².

Badkamer renoveren: Prijs in detail

De kostenberekening is gebaseerd op de individuele eisen. Van de eenvoudige functionele badkamer tot de extravagante luxe badkamer. Moet het een wellnessbadkamer zijn of staat de geschiktheid voor het gezin op de voorgrond?

De materiaalkosten voor badkamerrenovatie

De tegels die in de badkamer zijn gelegd, onthullen de periode waaruit het meubilair dateert: De kleurencombinatie van bijvoorbeeld beige, bruin, groen en oranje was in de jaren zeventig modern. Toch is het niet altijd nodig om nieuwe tegels te leggen bij de renovatie van uw badkamer. Als de oude tegels in goede staat zijn, kunnen ze ook worden overschilderd met een speciale tegellak voor een nieuwe look, bedekt met tegelfolie of bedekt met een rolpleister.

Als het sanitair keramiek zoals het toilet, de wastafel of de douche tegelijkertijd vernieuwd moet worden, wordt het iets duurder. Afhankelijk van de keuze voor een goedkope of een hoogwaardige variant variëren de kosten van enkele honderden tot enkele duizenden euro's. Vooral als het budget wat kleiner is, is luxe een ondergeschikte zaak. Toch moet er geen afstand worden gedaan van goede kwaliteit, anders moet de badkamer in het ergste geval na korte tijd weer worden gerenoveerd. Veel dingen kunnen zelfstandig worden gedaan bij de renovatie van een badkamer, maar een bekwame professional maakt het werk meestal sneller af en weet in geval van twijfel waar hij of zij speciale aandacht aan moet besteden.

badkamerrenovatie lichte badkamer
Een heldere badkamer met turquoise accenten.

Als de badkamer barrièrevrij en dus leeftijdsconform moet worden gemaakt, zijn subsidies van de KfW Bank, die eigendom is van de staat, zelfs mogelijk. Het is moeilijk om een all-inclusive prijs te bepalen voor de renovatie van de badkamer. In de regel worden er kosten van tussen de 4.000 en 5.000 euro gemaakt om de badkamer te renoveren en hoogwaardige materialen te gebruiken. De badkamer is echter ook geschikt voor de komende 25 jaar.

Een standaard wc, wastafel, douche en inrichting kosten ongeveer 2.500 euro. Voor de tegels op de muren en op de vloer kost een badkamer met een afmeting van acht vierkante meter ongeveer 750 euro tegen een prijs van 25 euro per vierkante meter. Er zijn echter ook andere materialen en bouwmaterialen nodig, die ook sterk in prijs kunnen variëren. De elektricien heeft schakelaars, stopcontacten en elektriciteitskabels nodig, die ongeveer 300 euro kosten. De tegelzetter werkt met tegellijm, voeg- en egalisatiemiddel voor ongeveer 600 euro en de loodgieter heeft nog eens 750 euro nodig voor kabels, leidingen, buisklemmen en andere kleine materialen.

Arbeidskosten voor badkamerrenovatie

De kosten voor de ambachtslieden verschillen per regio. Als u een badkamer volledig wilt renoveren, zijn de volgende ambachtslieden nodig: tegelzetters, loodgieters, elektriciens, schilders en eventueel een timmerman voor het plaatsen van een nieuwe deur of het afdekken van het plafond.

De prijs voor een uurtje vakmanschap is vaak hoger in een grote stad dan op het platteland. Ook de individuele transacties hebben verschillende prijzen. Gemiddeld kan een uurloon van minstens 50 euro worden verwacht. Als u uw badkamer aan het renoveren bent, kan een badkamerplanner nuttig zijn om het grote geheel in het oog te houden.

bad renoveren
Als u uw badkamer aan het renoveren bent, kan een badkamerplanner nuttig zijn om het grote geheel in het oog te houden.

Een badkamerplanner kan u helpen bij het vinden van de optimale kameroplossing

Vaak zijn badkamers niet alleen verouderd en oncomfortabel, maar ze zijn ook klein en smal. Een gemiddelde badkamer is tussen de vijf en tien vierkante meter groot en heeft de vorm van een slang. Hier kan een badkamerplanner behulpzaam zijn, die zelfs voor kleine badkamers optimale oplossingen kan ontwikkelen. Als de badkamerplanning is afgerond, kan deze dienen als basis voor andere ambachtslieden om hun aanbod daarop af te stemmen.

Doe-het-zelf, nuttige tips en checklists

FAQ - Veelgestelde vragen over badkamerrenovatie

Hoe vaak moet een badkamer worden gerenoveerd?

Gemiddeld moet een badkamer om de 20 à 30 jaar worden gerenoveerd. Daarom is een voorafgaande planning van cruciaal belang voor de komende badkamerrenovatie. Het is essentieel om aandacht te besteden aan een hoge functionaliteit en kwaliteit: Details zoals antisliplaag in de douche en het bad, een toilet met een verhoogde zitpositie die het makkelijker maakt om te zitten en op te staan, een douche op vloerniveau of een badkuip met een ingang om barrièrevrij badplezier op oudere leeftijd mogelijk te maken, kunnen direct worden ingepland.

Hoe lang duurt een badkamer renovatie?

De benodigde tijd varieert sterk afhankelijk van de hoeveelheid werk en de grootte van de ruimte. Terwijl kleinere renovaties binnen enkele dagen kunnen worden voltooid, kunnen grote luxe badkamers tot enkele weken duren. Dit kan ook worden gecompenseerd door een aantal verzwarende factoren die het proces kunnen vertragen. Een exacte indicatie van de duur kan pas worden gegeven nadat de omstandigheden zijn onderzocht en de individuele conversies door een professional zijn gepland.

Wanneer kan de badkamer weer gebruikt worden?

Als het maar een eenvoudige ombouw is, zoals het vervangen van badkamermeubilair, de douche, het bad, het toilet, enz. kan het in een mum van tijd weer gebruikt worden. Als er daarentegen grote renovaties worden uitgevoerd, moet de badkamer idealiter pas 's morgens na afloop van de renovatiewerkzaamheden weer worden gebruikt. Bovendien mag de badkamer nooit direct op de dag van de overdracht worden schoongemaakt.

Welke ambachtslieden zijn verantwoordelijk voor de renovatie van de badkamer?

Als de badkamer volledig moet worden gerenoveerd, moeten er in het beste geval professionals worden ingezet, want dat is geen eenvoudige opgave. De hulp van een loodgieter, tegelzetter, elektricien, metselaar en schilders kan nodig zijn - afhankelijk van het gebied van de betreffende badkamer.

Kunnen er tijdens de badkamerrenovatie veranderingen worden aangebracht?

Afhankelijk van de wijzigingen die moeten worden aangebracht, kan dit invloed hebben op de eerder overeengekomen prijs. Vooral als er al goederen zijn besteld, kunnen er kosten zijn voor het terugnemen van de goederen.

Is er een subsidie voor badkamerrenovatie?

Onder bepaalde omstandigheden bevordert KfW barrièrevrije en aan de leeftijd aangepaste badkamerrenovaties. Gelieve rechtstreeks contact op te nemen met KfW om te weten te komen of er potentiële financiële steun beschikbaar is voor projecten.

Kunnen sanitairrenovaties fiscaal aftrekbaar zijn?

De reiskosten en het loon van de ambachtslieden zijn meestal fiscaal aftrekbaar. In dit geval mogen zij echter geen aanspraak maken op overheidsfinanciering voor de renovatie van de badkamer. Zij krijgen van het belastingkantoor een belastingvermindering van 20 procent in het geval van contante betaling.Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Onze Diensten