Het installeren van vochtbestendige panelen in de badkamer - zo werkt het

vochtbestendige panelen installeren
Vochtigheidskamerpanelen moeten worden geïnstalleerd met voldoende achtergrondventilatie

Oude tegels in de badkamer verdwijnen zonder problemen achter vochtige kamerpanelen. Grote zorgvuldigheid moet worden betracht bij het selecteren en leggen.

Selectie van de natte cel panelen

Omdat er geen bindende norm voor vochtbestendige panelen bestaat, zijn er enkele producten op de markt die nauwelijks geschikt zijn voor een badkamer. Alleen massief plastic en enkele echt houten panelen zijn echt geschikt voor badkamers. MDF heeft de neiging om te zwellen in vochtige lucht, zelfs het afdichten van het oppervlak helpt niet. Stoom dringt door tot in de kleinste spleten.

In het algemeen moeten panelen die geschikt zijn voor vochtige ruimtes ook worden geïnstalleerd met voldoende achtergrondventilatie. Bovendien is het alleen zinvol om ze te gebruiken in goed geventileerde ruimtes.

Achterventilatie van panelen in de badkamer

Om de lucht achter de wandbekleding te laten circuleren, mag er geen isolatiemateriaal tussen de wand en de panelen worden geplaatst. Deze holte moet worden beschermd tegen het binnendringen van water. Met name de verbindingen bij buisopeningen moeten worden afgedicht met siliconen. De doorgangen van de draadstangen waar de wastafels worden geïnstalleerd, moeten ook goed worden afgesloten. Daar komt altijd spatwater op de panelen, dus de afdichting moet zeer zorgvuldig worden uitgevoerd.

Let op: horizontale latten moeten altijd boven en onder de draadstangen worden geplaatst om de wastafel te stabiliseren. Deze mogen niet dichtgemaakt worden met verticale latten. Dit zou de achterste ventilatie in gevaar brengen.

Aan de andere kant moeten de voegen aan de randen blijven zodat het vocht kan verdampen. Zonder voldoende achtergrondventilatie kunnen er ook schimmels achter natte celpanelen groeien. Deskundigen bevelen daarom aan om verticale en horizontale tegenlatten aan de wanden te bevestigen. Op deze manier is er voldoende afstand tussen de panelen en de wand, zodat de lucht ongehinderd kan bewegen.

Bijzonderheden in badkamers

In elke badkamer is er een veelvoud aan aansluitingen. Om na de bekleding weer kranen en sanitair keramiek te kunnen installeren, zijn passende uitbreidingen nodig. Voor waterleidingen zijn leidingverlengstukken nodig. De draadstangen kunnen met behulp van verlengingsmoeren op de juiste maat worden gebracht. Deze onderdelen moeten zowel de plaatdikte als de dikte van de latten overbruggen, anders is het niet mogelijk om later wastafels of kranen te installeren.

Meer over vochtbestendige panelen in de badkamer

  • Badkamerplafondontwerp - de mooiste mogelijkheden >
  • Hout voor de badkamer - de juiste keuze maken >
  • Houten meubilair in de badkamer >
  • Trends voor de badkamer >
  • Hout in de badkamer - natuurlijk mooi >

Praktische vloer- en plafondafwerkingen

Om de lucht achter de panelen te laten circuleren, mag de bovenrand niet dicht zijn. Tegelijkertijd moet ervoor worden gezorgd dat er geen condensatiewater achter de lambrisering wegloopt. Bij plafonds is het een goed idee om rondom het plafond profielstroken te plakken, die de uitzettingsvoeg niet volledig afdekken. Op de vloer zijn de bijbehorende plinten hiervoor nuttig.

Het renoveren van een badkamer: wat kost het?

Wij beantwoorden deze en nog veel meer vragen op onze badkamerrenovatieonderwerppagina!

Onze Diensten