Spanplafond: Eigenschappen & Prijs

Het laten plaatsen van een spanplafond is een van de beste opties die je maar zou kunnen overwegen als je niet al te veel geld uit wilt geven en als je de verbouwing zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Wij laten je in dit artikel alles zien wat je maar moet weten over een spanplafond, zo weet je precies wat je allemaal te wachten staat bij het plaatsen van dit type dak.

Wat is een spanplafond

Goed, laten we eerst maar eens bekijken wat een spanplafond nu precies is. Eigenlijk is een spanplafond niets meer dan een soort kunststof doet van PVC of polyester wat je tussen een rij met profielen kunt spannen. Deze doek zal op zon manier worden gespannen dat de profielen niet meer zichtbaar zullen zijn en dat alles op de juiste manier zal zijn afgewerkt. Deze toepassing zorgt ervoor dat het niet nodig is om een dragende constructie te laten maken, hierdoor is het helemaal niet zo’n grote klus om te laten verrichten. Ook is het mogelijk om het oude plafond te laten zitten, deze zal niet meer te zien zijn.

Meer over deze mogelijke materialen en andere uitgebreide info over spanplafonds vind je op https://www.kcp-spanplafond.be.

De materialen voor het plafond

Zoals je hierboven al hebt kunnen zien zijn er twee opties voor het laten plaatsen van een spanplafond. Je kunt kiezen uit een PVC of een polyester spanplafond. Wij hebben hieronder de eigenschappen van beide materialen even voor je op een rijtje gezet.

Een spanplafond van polyester

spanplafond glanzend met verlichting

Het grootste voordeel van een spanplafond gemaakt van polyester is het feit dat deze een stuk flexibeler is dan de andere soorten spanplafonds. Ook is het mogelijk dat er een onbeperkte hoeveelheid gaten kan worden aangebracht in het dak, dit maakt het een stuk eenvoudiger om verlichting in het dak te plaatsen. Kies je ervoor om verlichting in het spanplafond te plaatsen dan zal je wel een kleine steun nodig hebben achter de bekleding om alle spots te kunnen dragen. We noemen dit type spanplafond ook wel een koud spanplafond. Deze naam is ontstaan doordat dit soort plafond op kamertemperatuur zal worden geplaatst met behulp van een aantal spatels. Bij een PVC plafond, ook wel een warm spanplafond, wordt er alleen maar gebruik gemaakt van de hitte.

Bij de spanplafonds van polyester is het mogelijk om overspanningen te maken tot ongeveer 5 meter. De naden zullen helemaal niet meer te zien zijn. Door de sterkte van dit type spanplafond is het zo dat er een grote krachtspanning heerst. Dit is dan ook de reden dat de profielen altijd op de juiste manier bevestigd moeten worden om alles goed vast te zetten.

Een spanplafond van PVC

Wanneer we het hebben over een spanplafond dan gaat het dus ook wel over een warm spanplafond. Als dit plafond wordt geplaatst dan wordt er gewerkt onder vrij hoge temperaturen van rond de 40 a 50 graden. Dankzij de warmte zal het PVC soepeler worden, hierdoor kan het op een vrij eenvoudige manier worden bevestigd. Als de temperatuur daalt zal het doek zich strak gaan strekken. Kies je voor dit type spanplafond dan is het mogelijk om overspanningen te maken tot ongeveer 5 meter. Ook bij dit soort spanplafond zal je niet te maken krijgen met naden die zichtbaar zijn. Ook is het zo dat dit type spanplafond bekend staat om het vormgeheugen. Wanneer er water lekt op het plafond dan zal dit automatisch hersteld worden.

De prijs van een spanplafond

glanzend spanplafond

Het is niet zo eenvoudig om de prijs van het plaatsen van een nieuw spanplafond vast te stellen, dit komt met name door het feit dat er verschillende factoren zijn die een invloed zullen hebben. Hier moet je onder andere denken aan de grootte van het oppervlak, de materiaalsoort, het aantal hoeken en het aantal lichtpunten. Over het algemeen is het zo dat het plaatsen van een spanplafond om en nabij de €70 tot €80 per vierkante meter zal zijn. Door een offerte aan te vragen weet je gelijk aan wat voor kosten jij zal moeten denken voor het plaatsen van het nieuwe spanplafond.

Een spanplafond voor isolatie

Met isolatie doelen we hier niet op de thermische isolatie, maar op de geluidsisolatie en akoestische isolatie. Als je kiest voor een spanplafond met akoestische isolatie dan zal dit voornamelijk handig zijn voor de akoestiek in de ruimte zelf. Bij dit spanplafond zal er gebruik worden gemaakt vaneen speciaal doek, dit wordt vervolgens gecombineerd met de akoestische isolatie. Bij dit type spanplafond vinden we vrijwel altijd zeer kleine gaatjes die worden gebruikt. De geluidsisolerende spanplafonds daarentegen zijn handig om bijvoorbeeld gebruikt te worden in appartementen. Door de isolerende werking is het mogelijk om het geluidsniveau aanzienlijk naar beneden te brengen. Tussen de laag met isolatie en het spanplafond zal er een luchtlaag van ongeveer 6 centimeter worden gelaten.

De profielen van de spanplafonds

spanplafonds

Wanneer de spanplafonds tussen muren worden gespannen zal er gebruik worden gemaakt van een zogeheten profiel. Deze profielen zullen worden vastgemaakt aan de muren of aan het plafond, deze bestaan vaak uit een sterk aluminium of uit PVC. Ook is het mogelijk om losse kaders te maken en om op deze manier te zorgen voor akoestische eilandjes. Deze zullen afgezonderd worden gemaakt van hout of van PVC. Wij raden altijd aan om een spanplafond te laten plaatsen door een professional. Bij het plaatsen komt namelijk nog aardig wat kennis en expertise kijken om te zorgen voor een goed resultaat. Ook voorkom je zo dat het later fout zal gaan met het spanplafond.

Afwerking en kleuren

Als het spanplafond eenmaal gespannen is zal het er erg stijlvol uitzien bij jou in de woning. Dit komt met name door het feit dat de doek voorzien is van een fijnmazige structuur. Ook is het zo dat de keuze aan verschillende kleuren en prints eindelos is. Zo kan je er zelfs voor kiezen om jouw eigen foto te laten printen op het doek, als je dit leuk vindt natuurlijk. Dit maakt het gebruik van een spanplafond onder andere ideaal voor een themakamer. Door de verschillende mogelijkheden zal je een prachtige kamer kunnen ontwerpen.

Het onderhoud

Wil je jouw spanplafond schoonmaken dan is het handig om gebruik te maken van een stofdoek of van een plumeau. Het is namelijk niet de bedoeling om schade aan te brengen aan het doek. Bij zeer hardnekkige vlekken is het mogelijk om gebruik te maken van een sopje met een neutraal soort schoonmaakmiddel. Wel is het van belang dat je altijd even kijkt naar de onderhoudsvoorschriften voor jouw specifieke spanplafond, het komt namelijk wel eens voor dat er bepaalde spanplafonds zijn die niet zomaar gereinigd kunnen worden. Hier nog even de voordelen op een rijtje

  • Relatief snel te plaatsen (afhankelijk van het aantal hoeken).
  • Geen behoefte aan breekwerk
  • Veel mogelijkheden met verlichting. Verlichting kan op het doek zelf worden bevestigd
  • Mogelijkheid tot akoestische en geluidsisolatie
  • Energiebesparing door een lager plafond
plaatsen spanplafond

Door vandaag nog een offerte aan te vragen voor het laten plaatsen van een spanplafond weet je precies aan wat voor kosten jij zal moeten denken. Blijf zeker even hangen hier op de site om nog veel meer te weten te komen over het laten plaatsen van een spanplafond bij jou in huis.

Onze Diensten