Afbraakwerken:Prijzen per m2 en soorten

Afbraakwerken zijn een essentieel onderdeel van elk renovatie- of bouwproject. Ze vormen de basis voor het creëren van een nieuwe ruimte of het herstellen van een bestaande. In dit artikel duiken we diep in de wereld van afbraakwerken, van de verschillende soorten tot de kosten en vergunningen die ermee gemoeid zijn.

afbraakwerken

Opzoek naar afbraakwerken ?

Stuk maken is vaak eenvoudiger dan iets opbouwen, toch komt er vaak meer kijken bij afbraakwerken dan je op het eerste gezicht zult denken. Bij (delen van) woningen, aanbouw of kantoorpanden afbreken zul je te werk moeten gaan op basis van een goede planning om de werkzaamheden snel, veilig en vakkundig te laten verlopen. Renovatiewerken JK is de professional in zowel verbouwing, renovatie als afbraakwerken in de regio , met een ruime ervaring met grote en kleine projecten. Wanneer je een bebouwing wilt laten afbreken kun je bij ons terecht voor maatwerk advies en een compleet overzicht van de mogelijkheden.

Omschrijving

Afbraakwerken, vaak sloopwerken genoemd, verwijzen naar het proces van het afbreken van bouwstructuren. Dit kan variëren van het verwijderen van een enkele muur tot het volledig slopen van een gebouw. Het doel is vaak om ruimte te maken voor nieuwe constructies of om oude, onveilige structuren te verwijderen.

Prijzen per m2 in 2023

De kosten voor afbraakwerken kunnen sterk variëren, afhankelijk van de complexiteit en omvang van het project. Gemiddeld liggen de prijzen in 2023 tussen de €30 en €60 per vierkante meter.

Soort Afbraakwerk Prijs per m2
Woning afbraak €50 - €70
Tuinhuis afbraak €30 - €50
Grote afbraakwerken €60 - €80
Kleine afbraakwerken €40 - €60
Binnenafbraak (algemeen) €45 - €65
Industriële afbraakwerken €70 - €90
Grondwerken €35 - €55
Asbest verwijderen €50 - €100 (afhankelijk van complexiteit)
Mazouttank verwijderen €200 - €500 (per tank)

Met welke kosten rekening houden

Bij het budgetteren voor afbraakwerken moet men rekening houden met:

 • Arbeidskosten
 • Kosten voor het afvoeren van puin
 • Huur van machines en gereedschappen
 • Eventuele vergunningskosten

Verschillende soorten afbraakwerken

 • Woning afbraak: Het volledig slopen van een woning, vaak om plaats te maken voor een nieuwe constructie.
 • Tuinhuis afbraak: Het verwijderen van kleinere structuren zoals schuren of tuinhuizen.
 • Grote afbraakwerken: Dit betreft grootschalige projecten zoals het slopen van flatgebouwen of grote commerciële ruimtes.
 • Kleine afbraakwerken: Hieronder vallen kleinere projecten zoals het verwijderen van een muur of het slopen van een kleine ruimte.
 • Binnenafbraak: Dit omvat het slopen van interne structuren zoals:
  • Muren slopen: Het verwijderen van dragende en niet-dragende muren.
  • Badkamers: Het strippen en verwijderen van oude badkamerinrichtingen.
  • Keukens: Het verwijderen van oude keukenkasten, aanrechten en apparatuur.
  • Vloeren: Het uitbreken van oude vloeren, zoals tegels of hout.
  • Nieuwe raam- of deuropeningen: Het creëren van nieuwe openingen voor ramen of deuren.
  • Trappen en liften: Het verwijderen of aanpassen van trappenhuizen en liftschachten.
  • Tussenmuren: Het slopen van muren die ruimtes van elkaar scheiden.
 • Industriële afbraakwerken: Het slopen van grote industriële gebouwen of fabrieken.
 • Grondwerken: Voorbereidende werkzaamheden voor bouwprojecten, zoals het uitgraven van funderingen.
 • Asbest verwijderen: Een gespecialiseerde taak waarbij asbesthoudende materialen veilig worden verwijderd.
 • Mazouttank verwijderen: Het veilig verwijderen en afvoeren van oude mazouttanks.

Vergunning nodig voor afbraakwerken ?

Voor veel afbraakwerken is een vergunning vereist. Het is essentieel om bij uw gemeente te informeren naar de specifieke vereisten en eventuele kosten.

Zijn er Premies beschikbaar

Er zijn verschillende premies beschikbaar voor afbraak- en heropbouwprojecten. Deze zijn bedoeld om duurzaam bouwen te stimuleren. Het is raadzaam om bij uw gemeente of de Vlaamse overheid te informeren naar de beschikbare premies.

Met wat moet je rekening

 • Container verhuur: Voor het afvoeren van sloopafval is vaak een container nodig. De kosten hiervoor variëren afhankelijk van de grootte en huurperiode.
 • Afvoer sloopafval: Naast de containerhuur zijn er ook kosten verbonden aan het daadwerkelijk storten van het afval.

Het belang van afbraakwerken

Er is helaas niets wat het eeuwige leven heeft, wanneer onderhoud of reparatie niet meer volstaat kan afbreken de enige oplossing zijn. Door op de juiste wijze deze afbraakwerken uit te voeren kun snel met een schone lei aan de slag. De wijze waarop deze werkzaamheden worden uitgevoerd zijn van invloed op de tijd die ermee gemoeid is, de kosten en de mogelijkheden voor de toekomst. Het is van belang dat er veilig wordt gewerkt, met een minimum aan overlast voor de omgeving.

Voordelen van professionele afbraakwerken

Dit zijn een aantal redenen om te kiezen voor een professionele partner zoals Renovatiewerken JK:

 • Door te werken vanuit een doordacht plan kunnen eventuele problemen tijdens het proces geminimaliseerd worden.
 • De tijd die het kost om de afbraakwerken uit te voeren kan sterk gereduceerd worden door op de juiste wijze te werk te gaan.
 • Bij afbraakwerken kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen, daar moet veilig mee worden omgegaan, en de stoffen moeten op de juiste wijze worden afgevoerd.
 • Om de omgeving zo min mogelijk tot last te zijn is een gedegen voorbereiding van belang. Vaak is er bebouwing in de omgeving of aangrenzend aan de locatie waar de werkzaamheden verricht worden.
 • Na het afbreken wil je uiteraard zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Dan is het van belang om de locatie in goede staat achter te laten zodat het nieuwe project direct na voltooiing van de afbraakwerken direct kan worden uitgevoerd.

Houd rekening met mens en milieu

Vroeger werd er niet altijd stilgestaan bij de gevolgen van bouwwerken afbreken , tegenwoordig gaan we hier veel zorgvuldiger mee om. Bij Renovatiewerken JK zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk overlast ontstaat voor de omgeving, en dat er op een milieuvriendelijke wijze gewerkt wordt. Niet alleen omdat de wet dit voorschrijft, ook omdat we hiermee een gezonde basis leggen voor de toekomstige generaties. Neem voor meer informatie omtrent alle vormen van afbraakwerken vrijblijvend contact met ons op.

Tips voor Succesvolle en veilige Afbraakwerken

 • Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat de locatie veilig is voordat u begint met afbreken. Dit betekent het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen zoals helmen, veiligheidsbrillen en handschoenen.
 • Plan vooruit: Een goede planning kan u tijd en geld besparen. Zorg ervoor dat u weet wat u wilt bereiken en stel een duidelijk tijdschema op.
 • Overweeg hergebruik: Voordat u begint met slopen, kijk of er materialen zijn die u kunt hergebruiken of recyclen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook kosten besparen.
 • Houd rekening met buren: Informeer uw buren vooraf over de geplande werkzaamheden. Dit kan eventuele klachten of problemen in de toekomst voorkomen.
 • Schakel professionals in: Hoewel sommige kleine sloopwerkzaamheden zelf kunnen worden uitgevoerd, is het voor grotere projecten raadzaam om professionals in te schakelen.
 • Vergunningen: Controleer altijd of er vergunningen nodig zijn voor uw sloopwerkzaamheden. Het negeren van deze stap kan leiden tot boetes of juridische problemen.
 • Wees voorbereid op verrassingen: Bij sloopwerkzaamheden kunnen onverwachte problemen ontstaan, zoals verborgen asbest of onstabiele structuren. Houd hier rekening mee in uw budget en planning.
 • Scheid afval: Scheid bouw- en sloopafval zoveel mogelijk. Dit maakt het recyclen gemakkelijker en kan ook kosten besparen bij het afvoeren.
 • Controleer de ondergrond: Voordat u begint met grondwerken, is het belangrijk om te weten wat er onder de grond ligt, zoals kabels of leidingen.
 • Documenteer alles: Maak foto's voor, tijdens en na de sloop. Dit kan nuttig zijn voor verzekeringsdoeleinden of als er in de toekomst problemen ontstaan.

Door deze tips in gedachten te houden, kunt u ervoor zorgen dat uw afbraakwerken soepel en efficiënt verlopen.

Conclusie

Afbraakwerken zijn een complex proces dat zorgvuldige planning en voorbereiding vereist. Door rekening te houden met de verschillende soorten sloopwerken, kosten en vereiste vergunningen, kunt u ervoor zorgen dat uw project soepel verloopt.

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om zelf afbraakwerken uit te voeren?

Antwoord: Ja, maar het is essentieel om te weten wat u doet, vooral bij grotere projecten. Het is vaak raadzaam om een professional in te schakelen.

Hoe lang duren afbraakwerken gemiddeld?

Antwoord: Dit hangt af van de omvang en complexiteit van het project. Een kleine binnenafbraak kan enkele dagen duren, terwijl een volledige woningafbraak weken kan duren.

Zijn er milieuvriendelijke manieren om af te breken?

Antwoord: Ja, er zijn methoden zoals deconstructie waarbij materialen zorgvuldig worden verwijderd voor hergebruik.Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Onze Diensten