Badkamerplafond verlagen - stap voor stap

badkamerplafond verlagen

Als je het plafond van de badkamer naar beneden wilt halen, heb je veel te doen. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar met wat planning kan het wel.

1. de planning - directe bekleding of metalen plafondhangers?

Bij de planning van de te verrichten werkzaamheden staat één beslissing voorop: moet de bekleding direct aan het plafond worden aangebracht, of wil de doe-het-zelver metalen hangers gebruiken? De tweede optie maakt de installatie gemakkelijker en is daarom geschikter voor leken dan directe bekleding.

Bovendien moet de eigenaar van het huis beslissen hoe hij de resulterende lege ruimte tussen het plafond en de lambrisering wil gebruiken. Vooral in de badkamer kunnen in deze ruimte isolerende materialen zoals steenwolbalen worden geplaatst.

Om statische redenen moet altijd een specialist worden geraadpleegd over het draagvermogen van geplande constructies.

2. het materiaalplan - het risico op schimmelvorming tot een minimum beperken

Er is een hoge luchtvochtigheid in de badkamer. Daarom kan de doe-het-zelver niet elk materiaal gebruiken vanwege het verhoogde risico op schimmelvorming. Door hun samenstelling lopen droge bouwplaten van gipsvezel of gipskartonplaten het risico op schimmelvorming en mogen ze niet in een hoge luchtvochtigheid worden gebruikt. Houten panelen zijn ook niet de beste keuze, omdat ze door vocht onstabiel kunnen worden.

Speciale lichtgewicht betonnen panelen, die de doe-het-zelver in de afmetingen van het plafond kan kopen, zijn een betere keuze. Aangezien het risico van schimmel ook het isolatiemateriaal beïnvloedt, moet er ook een dampscherm worden gepland. Hiervoor is een dampschermfolie in de afmetingen van het plafond nodig. Even belangrijk zijn cartridgelijm en speciale kleefband om de folie luchtdicht af te sluiten. Voor de metalen hangers moet de doe-het-zelver ook metalen deuvels en splitpennen krijgen.

3. de onderste lat - houten bodem en tegenlatten

De eerste stap bij het ophangen van het badkamerplafond is een onderlaagconstructie. Deze bestaat uit basis- en tegenlatten en ondersteunt later de lichtgewicht betonnen panelen. De doe-het-zelver kan ondanks de luchtvochtigheid de onderlatten bouwen van stabiel hout, zoals geïmpregneerd eikenhout. De dampschermen beschermen de onderlatten en de isolatiematerialen later tegen schimmelvorming.

4. montage van de basislatten

Op de muren markeert de doe-het-zelver de hoogte van de geplande basislatten. Idealiter hebben de basislatten een doorsnede van zes bij vier centimeter en zijn ze gelijkmatig verdeeld over maximaal 100 centimeter. Monteer de latten altijd op de rand en met verspringende deuvels.

5. tegenlatten bouwen

De doe-het-zelver legt de tegenlatten als dwarsverbanden op de basislatten. De afstand die hij aflegt hangt af van de bekleding. Daar waar het dwars- en langsversterkingskruis is gemonteerd, worden de hangers met behulp van boren en hamerankers gemonteerd. De laatste tegenlat gaat in wachtpositie.

6. de isolatiematerialen inbrengen

De doe-het-zelver plaatst de isolatie van het badkamerplafond tussen de latten en het plafond. De wachtpositie van de laatste tegenlat is nu de moeite waard. De steenwolbalen kunnen tussen de voorlaatste lat en de muur worden doorgeduwd. De isolatie is naadloos en staat haaks op de tegenlatten. Schroef dan de laatste tegenlat.

Lees meer over het verlagen van het badkamerplafond:

  • Badkamerplafondontwerp - de mooiste mogelijkheden >
  • De renovatie van een oud gebouw - Checklist >
  • Donkere kamer, donker houten plafond - de beste maatregelen >
  • Gipsplatenbouw in de badkamer - de beste tips >
  • Materiaaleisen voor droogbouw - Checklist >

7. de dampschermen verlijmen

De doe-het-zelver lijmt de dampschermfolie op het basiskader van de isolatie en de basislatten. Let op: De folie moet volledig luchtdicht op de basislatten liggen om zijn doel te bereiken.

Kleine scheurtjes en lekkages rond de plafondhangers worden door de doe-het-zelver netjes afgedicht met speciaal plakband. Naar de muur toe sluit hij de folie luchtdicht af met catouchlijm. Trek een stuk over de muren aan alle kanten, dan is de schaduwvoeg onzichtbaar. Er mag geen enkel lek zijn.

8. het ophangen van het badkamerplafond met licht beton

In de laatste stap wordt het badkamerplafond opgehangen met lichtgewicht betonnen panelen. De doe-het-zelver hangt de nieuwe plafondbetimmering in de plafondhangers. Maar wees voorzichtig: Hang hem alleen op als een professional ervoor gezorgd heeft dat de hangers en de onderlatten goed vastzitten.

Met de lichtgewicht betonnen bekleding wordt het ophangwerk gedaan. De eigenaar van het huis heeft een complete badkamerrenovatie uitgevoerd, die naast het nieuwe plafond ook zorgt voor geluids- en warmte-isolatie.

Het renoveren van een badkamer: wat kost het?

Wij beantwoorden deze en nog veel meer vragen op onze themapagina over badkamerrenovatie!

Onze Diensten