Hoe een stenen muur te bouwen

stenen muur bouwen

Volg onze stap-voor-stap gids voor metselwerk, van het mengen van mortel tot het verkrijgen van een goede kwaliteit afwerking.

Metselen wordt beschouwd als een van de meer laagdrempelige bouwkundige vaardigheden, dus veel zelfbouwers willen het proberen. Maar het is geen taak om lichtvaardig te worden aangenomen, zeker niet als je constructiemuren bouwt.

De gemakkelijkste weg naar een goed resultaat is het in dienst nemen van een goede metselaar. Het gebruik van een ervaren vakman kan ook kosteneffectief zijn, omdat het waarschijnlijk de bouw zal versnellen en fouten zal minimaliseren.

Natuurlijk, als u een betrokken metselwerkproject wilt aanpakken, is het zinvol om te oefenen. Zelfs de meest zelfverzekerde doe-het-zelver zal het proces eerst onder de knie moeten krijgen.

Het bouwen van een tuinmuur is een goede manier om te beginnen. Je leert alles, van het uitzetten van de voetafdruk en het vlak en vierkant houden, tot het netjes mengen van de mortel, het beplakken van de bakstenen en het afwerken van de voegen.

Voordat u met uw project begint, moet u uitzoeken hoeveel bakstenen u nodig hebt. Standaard typen zijn 215mm x 102,5mm x 65mm.

Om een nauwkeurig beeld te krijgen van het aantal benodigde stenen, dient u ook rekening te houden met een 10mm-mortelbed. Dus om de juiste berekeningen te maken, voert u uw baksteenmaat in als 225mm x 102,5mm x 75mm voor standaardproducten.

U zult dan een toeslag voor snijwerk en verspilling willen toevoegen. Normaal gesproken kunt u 5% meer bestellen voor een huis of garagemuur met structurele openingen (zoals ramen). U zou kunnen wegkomen met minder op een eenvoudige tuinmuur.

Projectgids: Bakstenen muur stap voor stap

U heeft nodig

  • Baksteenspaan
  • Meetlint
  • Waterpas
  • Baksteen/koord lijn
  • Schop
  • Hamer
  • Stijve borstel

Er zijn 11 stappen in deze gids voor het bouwen van een stenen muur.

Stap 1: Start uw bakstenen muur op de hoeken

Leg eerst de bakstenen aan beide uiteinden van de muur waar de pijlers zullen beginnen. Dit moet gebeuren nadat de nodige funderingen zijn voorbereid. Maak met behulp van uw snaarlijn een rechte lijn op baksteenhoogte tussen de twee buitenste bakstenen.

Stap 2: Meng de mortel

Daarna hopen we vijf schoppen vol zand en één schop cement op een oude plank. Draai de schep om tot een consistente kleur te mengen. Vorm een centrale holte, giet er water in en meng. Herhaal dit voor een gladde, romige textuur die nat maar niet te los is.

Stap 3: Leg de eerste gang van de strooiselmortel

Vervolgens moet u een 1-2cm-mortelbed langs de snaarlijn leggen. Begin aan een uiteinde, leg de eerste steen en tik een beetje op 'bed in'. Boter het ene uiteinde van de volgende baksteen met mortel op en zet deze op de eerste. Herhaal dit met de touwtjeslijn als leidraad.

Stap 4: Maak de baksteenpijlers

Op het punt waar je je pilaren wilt laten beginnen, zet je een baksteen op het einde van de muur. Terwijl je de muur opbouwt, moet elke opeenvolgende reeks van pijlerstenen in de tegenovergestelde richting worden gelegd.

Stap 5: Bakstenen snijden

Bij het bouwen van zuilen moet je op bepaalde trajecten halve bakstenen leggen. Om een snede te maken, plaats je de baksteen op zijn kant, zoek je de bolster op het splitpunt en sla je de kop stevig met een knuppelhamer. Het moet de eerste keer netjes gespleten worden.

Stap 6: Houd de pijlers één koers voor

Bouw altijd minstens een parcours hoger op de pijlers dan de rest van de muur. Verplaats het touw naar boven terwijl je bouwt, en leg het in de mortel op de pilaren. Voor een spanband moet het uiteinde van elke steen boven het midden van de onderste liggen.

Stap 7: Zorg ervoor dat u zich vastklampt aan 10mm-mortelvoegen

Horizontale en verticale mortelvoegen moeten 10 mm dik zijn. Bij standaard bakstenen moet er 75 mm zijn vanaf de bovenkant van elke baksteen tot de bovenkant van de onderste. Als uw bakstenen snel vocht opzuigen, kan het zijn dat u de voegen (stap 10) op de juiste manier wilt 'voegen'.

Stap 8: Voeg een boordsteen toe

Misschien wil je er nog een boordsteen aan toevoegen om af te werken wanneer je de top van de pilaren bereikt. Een andere mogelijkheid is om een aangenaam effect te creëren tegen lagere kosten door bakstenen in de mortel aan de zijkanten te leggen.

Stap 9: Decoratieve bakstenen soldaat cursus

Het toevoegen van een 'soldaatsparcours' is een aantrekkelijke optie om het grootste deel van een tuinmuur te bekleden. Draai uw bakstenen verticaal in de lengte en leg ze over de volle lengte. Gebruik een tweede, hogere snaarlijn om een uniforme afwerking te behouden.

Stap 10: Hoe de mortelbedden af te werken

Om de bedden af te werken, gebruikt u de afgeronde rand van een baksteenschrijver om mortel in de voegen te schrapen. Begin met de horizontale lijnen en volg met de verticale - het is gemakkelijker om overtollige mortel op deze manier te verwijderen.

Stap 11: Schoonmaken

Geef ten slotte de afgewerkte muur een zachte borstel over en reinig de mortel die op de vloer is gevallen voordat deze droogt. U kunt water gebruiken om het cement van de vloer af te spoelen, maar zorg ervoor dat u het uit de buurt van uw nieuw gebouwde muur houdt!