Douchebak: Prijzen 2023, materialen en installatie

De gemiddelde kostprijs voor het installeren van een douchebak is €510, maar kan variëren van €200 tot €1.250, alles inclusief. Meer in detail: de prijs voor het installeren van een douchebak van steengoed varieert van €200 tot €1.150, terwijl die van een douchebak van hars varieert van €250 tot €1.250, inclusief afvoer of goot.

Materiaal douchebakGemiddelde prijs (met montage)
Tegelen€350 tot €1.200
Resin mix€270 tot €1.100
Resin€250 tot €1.250
Acryl€190 tot €1.100
Grès€200 tot €1.150
Composiet€950 tot €1.550
Polyurethaan€570 tot €1.250
Douchebak prijs

Materiaal en uiterlijk zijn de belangrijkste factoren die de kosten van je douchebak beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren om rekening mee te houden bij het berekenen van je budget:

 • Hulpmiddelen
 • Hoogte
 • Type installatie
 • De staat van het sanitair
 • Assortiment

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten van de installatie van je douchebak te schatten en een nauwkeurige offerte van een vakman te krijgen.

De prijs schatten voor het installeren van een douchebak is essentieel voor veel badkamer- of doucherenovatieprojecten. Dit element vormt de vloer van je douche en moet deze perfect waterdicht maken. Hier is alles wat je moet weten over de kosten van dit project.

De kosten voor de installatie van een douchebak, afhankelijk van de gebruikte materialen

De douchebak en de installatie ervan zijn onvermijdelijke elementen bij het bepalen van de prijs van een douche. Hoewel het mogelijk is om af te zien van een douchebak ten gunste van een tegelvloer, geven vakmensen tegenwoordig de voorkeur aan een douchebak, al dan niet betegeld. Dit in de fabriek gemaakte element is uiterst eenvoudig te installeren en zorgt voor een perfecte, langdurige afdichting.

Prijs van het betegelen van een douchebak

De prijs voor het installeren van een betegelde douchebak varieert van €350 tot €1.200, alles inclusief. Exclusief installatiekosten varieert de prijs van een betegelde douchebak van €250 tot €1.000, afvoer inbegrepen.

Betegelde douchebakken zijn tegenwoordig erg populair, omdat je hiermee een douche met een tegelvloer kunt creëren.

Ze zijn meestal gemaakt van waterafstotend geëxtrudeerd polystyreen (XPS) panelen bedekt met een verstevigend gaas. Deze producten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en maten en kunnen op maat worden gesneden voor elke situatie.

Nadat de tegelbak op de vloer is gelijmd en de afvoer is afgedicht, installeert u eenvoudig een mat of waterdichtingsproduct (SPEC of SEL). Daarna kunnen de tegels worden vastgelijmd om een moderne douche te creëren.

Dit systeem is natuurlijk erg handig voor inloopdouches, maar kan ook in andere situaties worden gebruikt.

De loodgieter of tegelzetter die de offerte voor de installatie van je douchebak opstelt, zal waarschijnlijk producten van Wedi of Jackon gebruiken, de twee marktleiders van dit moment in Frankrijk.

Hoewel deze oplossing voordeliger lijkt, moet je niet vergeten dat je de kosten voor het leggen van de tegels erbij moet optellen.

Prijs voor het plaatsen van een douchebak van harsmengsel

De kosten voor het plaatsen van een douchebak van harsmengsel kunnen variëren van €270 tot €1.100. Het onderdeel benodigdheden van je douchebakinstallatieofferte kost tussen €220 en €950.

Douchebakken van kunststof zijn de norm geworden en hebben geleidelijk keramiek en geëmailleerd staal vervangen bij het grote publiek.

Hars gemengd met mineraal poeder (kalksteen, kwarts, marmer en andere) biedt uitstekende stevigheid, perfecte waterdichtheid en weerstand tegen schoonmaakmiddelen. Bovendien is het zo licht dat het gemakkelijk door een vakman kan worden geïnstalleerd.

Ze kunnen worden gebeitst of andere materialen imiteren, zoals marmer of travertijn. Ze zijn meestal bedekt met een witte sanitaire gel-coat.

Tot slot is het de moeite waard om te weten dat sommige modellen opnieuw gesneden kunnen worden, terwijl andere dat niet kunnen, zoals het geval is bij sommige Geberit producten.

Prijs voor de installatie van een douchebak van hars

De prijs voor het plaatsen van een douchebak in hars varieert van €250 tot €1.250. Exclusief installatie varieert de prijs van een douchebak van €200 tot €1.100.

Kunsthars douchebakken lijken erg op kunsthars douchebakken. Ze zijn echter gemaakt van zuivere hars, getint en soms gestructureerd.

De weerstand is gelijkwaardig, maar het gevoel is niet zo natuurlijk als bij een mengsel met mineralen, dus het gevoel onder de voeten kan een beetje plastic zijn. Je moet dus kiezen voor een douchebak van goede kwaliteit met een hars met een aangename structuur.

Er is een enorm aanbod in dit segment en je vindt er alle maten en looks die je nodig hebt om je badkamer goed uit te rusten.

Prijs voor de installatie van een acryl douchebak

De prijs voor het plaatsen van een acryl douchebak kan variëren van €190 tot €1.100. Exclusief installatie variëren de kosten van een acryl douchebak van €140 tot €950.

Acryl is een synthetisch materiaal dat veel wordt gebruikt voor sanitair. Er zijn bijvoorbeeld baden die volledig van acryl zijn gemaakt.

Deze doorgaans glanzende kunststof is zeer slijtvast en gemakkelijk te installeren. Het reinigt moeiteloos en kan zelfs sanitaire voorzieningen hebben die de groei van schimmel tegengaan. Bovendien is een acryl douchebak zelden koud, en als dat wel zo is, warmt hij snel op als hij in contact komt met water.

Aan de andere kant is acryl gevoelig voor krassen. Je kunt dit type douchebak niet schoonmaken met staalwol of een zeer agressief schoonmaakmiddel.

Tot slot zijn acryl douchebakken over het algemeen het minst duur op de markt.

Acryl douchebak

Prijs voor de installatie van een douchebak van aardewerk

Steengoed douchebakken kosten tussen de €200 en €1.150 om te installeren. Als je de tussenkomst van de loodgieter niet meerekent, varieert de aankoopprijs van een douchebak van gres tussen €150 en €1.000.

Geglazuurd steengoed is het meest gebruikte materiaal voor tegels. Het is een ovengebakken mineraal lichaam waarvan het oppervlak zeer hard, glad, waterdicht en bestand tegen zowat alles wordt.

Steengoed douchebakken zijn dus duurzaam, maar ze zijn over het algemeen erg koud en zwaar. Aan de andere kant betekent de aard van steengoed dat de basis van de bak een bepaalde dikte moet hebben, wat een probleem kan vormen voor inbouw in renovatieprojecten, waar de ruimte vaak beperkt is.

Aan de andere kant kan steengoed zeer agressief worden gereinigd, een belangrijk voordeel voor mensen met zeer hard water.

Prijs voor de installatie van een composiet douchebak

De prijs voor de installatie van een douchebak van composiet varieert van €950 tot €1.550, alles inclusief. Exclusief installatie varieert de prijs van een douchebak van composiet van €900 tot €1.400.

SMC (Sheet Moulding Compound) wordt al lang gebruikt om lichtgewicht, slijtvaste wastafels te maken die zijn behandeld met bactericiden.

Dit materiaal, dat lijkt op polyester, wordt nu gebruikt om douchebakken van te maken. Ze bieden dezelfde voordelen van lichtheid en duurzaamheid als hierboven genoemd. Ze zijn ook zeer krasbestendig, een pluspunt voor wie moet schoonmaken met agressieve gereedschappen of detergenten.

Prijs van een douchebak van polyurethaan

De prijs voor het plaatsen van een douchebak van polyurethaan varieert van €570 tot €1.250. Exclusief installatiekosten varieert de prijs van een douchebak van polyurethaan van €520 tot €1.100.

Douchebakken van polyurethaan zijn het duurst omwille van hun tactiele en technische kwaliteiten. Deze douchebakken zijn zacht, soepel en nooit koud, dus de sensatie van blote voeten is onovertroffen.

Bovendien kunnen ze worden gerepareerd in geval van een kras of zelfs een diepe snijwond.

Het blijft echter een feit dat deze futuristische douchebakken, die steeds populairder worden, gebruik maken van polyurethaanschuim, een materiaal dat zeer onvriendelijk is voor het milieu.

De kosten van de installatie van een douchebak, afhankelijk van de locatie

Douchebakken kunnen op stelvoetjes geplaatst worden, gelijk met de badkamertegels of ingebed in de dekvloer. Of je voor het een of het ander (of beide) kiest, heeft ook invloed op de prijs van de installatie van je douchebak.

Soort douchebakGemiddelde prijs (met montage)Gemiddelde prijs (exclusief montage)
Inbouwontvanger€190 tot €850€140 tot €700
Afbouwontvanger€220 tot € 1100€170 tot €950

Prijs van de installatie van een verzonken douchebak

De prijs voor de installatie van een inbouw douchebak varieert van €190 tot €850. Exclusief installatiekosten varieert de prijs van een inbouw douchebak van €140 tot €700.

Inbouwdouchebakken zijn nu verplicht voor nieuwbouw. De maximale toegangshoogte tot de douche is 20 mm, wat betekent dat de douchebak in de chape moet worden ingebed. In nieuwbouwprojecten is deze voorzorgsmaatregel heel gemakkelijk te beheren, aangezien de installateur van de chape alle plannen heeft om de nodige ruimte vrij te laten.

Bij renovatieprojecten bestaat deze vereiste momenteel niet, maar verzonken douchebakken genieten de voorkeur omwille van hun esthetische aantrekkingskracht. De configuratie van de woning moet dit echter wel toelaten, vooral met betrekking tot de afvoer en het afvoersysteem.

De loodgieter die de offerte voor de installatie van je douchebak opstelt, kan je vertellen of dit in jouw huis mogelijk is of niet.

Ingebouwde douchebak

Prijs voor de installatie van een vrijstaande douchebak

De prijs voor de installatie van een vrijstaande douchebak kan variëren van €220 tot €1.100, inclusief voeten. Zonder installatie varieert de prijs van een vrijstaande douchebak van €170 tot €950.

Met inlegdouchebakken kun je een badkamer direct op de tegels of chape plaatsen. Dit is meestal nodig bij renovatiewerkzaamheden, als de dekvloer niet kan worden gebroken of te dun is.

Oplegwastafels hebben verstelbare kunststof voetjes waarmee je de wastafel snel waterpas kunt zetten en houden.

Installatiekosten voor douchebakken volgens grootte

De laatste factor die de installatiekosten van je douchebak aanzienlijk kan beïnvloeden, is de bruikbare oppervlakte, met andere woorden, de afmetingen.

BroodbakbreedteGemiddelde prijs (met montage)Gemiddelde prijs (exclusief montage)
Tot 70cm€180 tot €1.200€130 tot €1.050
Tot 80 cm€170 tot €1.250€120 tot €1.100
Tot 90 cm€190 tot €1.250€140 tot €1.100
Tot 100 cm€250 tot €1.350€200 tot €1.200
Tot 120 cm€270 tot €1.450€220 tot €1.300

De kosten voor de installatie van een douchebak van 70 cm variëren van €180 tot €1.200, voor een bak van 80 cm van €170 tot €1.250, en voor een bak van 90 cm van €190 tot €1.250. Een douchebak van 100 cm kost tussen €250 en €1.350, terwijl een douchebak van 120 cm tussen €270 en €1.450 kan kosten.

De keuze is aan jou, voor zover haalbaar, en er zijn geen specifieke technische specificaties waardoor je de ene maat boven de andere zou verkiezen.

De huidige standaard ligt echter tussen 80 en 90 cm, in een vierkant formaat. Deze afmetingen zijn over het algemeen geschikt voor alle moderne badkamers. In studio's of zeer kleine badkamers is een wastafel van 70 cm te verkiezen, omdat dit ten koste gaat van het comfort om ruimte te besparen.

De grotere maten zijn vaker rechthoekig en bieden uitstekend comfort, toegang voor personen met beperkte mobiliteit (PBM) of een douche zonder deur.

Voorbeelden van douchebakinstallatie prijzen: waargenomen tarieven

Als je het moeilijk vindt om uit te vinden wat een offerte voor de installatie van een douchebak zou kunnen kosten, zijn hier een paar voorbeelden van echte projecten.

 • 650€: Dit is de prijs voor het installeren van een extra platte douchebak op een chape in een renovatieproject.
 • 450€: Dit is de prijs voor het vervangen van een douchebak van 90x90xm met een kleine overhang.
 • 870€: Dit is de prijs voor het plaatsen van een betegelde douchebak met een afvoergoot en grootformaat ruitbetegeling.
 • 325€: Dit is de prijs voor het plaatsen van een douchebak van 80x80cm in een renovatieproject met eenvoudige installatie.

Een douchebak plaatsen: arbeidskosten

Technieken voor het plaatsen van een douchebak

De installatie van een douchebak varieert naargelang hij verzonken of op de vloer gemonteerd wordt. Je moet de installatieregels voor elke opstelling volgen.

 • Installatie van een betegelde douchebak: Voor een douchebak van dit type is het eerste wat je moet doen de bak uitleggen en de uitsparingen maken om het afvoersysteem te integreren. Vervolgens kan de afvoer op de vloer worden vastgelijmd (sneldrogend cement) en de bak op zijn plaats worden gelijmd met tegellijm. Breng vervolgens de waterdichting aan, bij voorkeur een mat met tegellijm. Als alles droog is, kun je tegelen langs het afschot dat in de goot is ingebouwd. De afvoer of goot is dan klaar.
 • Een verzonken of vrijstaande douchebak monteren: In beide gevallen worden eerst de afvoer en het afvoersysteem gemonteerd. Inbouwbakken worden meestal gevuld met zand om resonantie te voorkomen en op hun plaats afgedicht met of zonder steun van derden (poten, cellenbeton, enz.). Inlegbakken worden gemonteerd en op het juiste niveau gebracht. Daarna worden ze op de vloer bevestigd. Voor beide soorten goten is een siliconen afdichting met de wanden essentieel.
Moderne badkamer met douchebak van groot formaat

Prijs voor de installatie van een douchebak

De gemiddelde kosten voor het installeren van een douchebak variëren van €50 tot €150 voor een vrijstaande bak en van €100 tot €200 voor een betegeld systeem.

Deze prijzen zijn echter exclusief de kosten voor extra werk of verplaatsingen. In feite is het zeer zeldzaam dat een vakman een douchebak installeert - het is meestal slechts een fase in een groter project.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om precies te weten te komen hoeveel het kost om je douchebak te plaatsen, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

Als je wilt profiteren van hulp en onberispelijk vakmanschap, moet je een beroep doen op een vakman. Ze hebben ook een verplichte verzekering om eventuele lekken te dekken.

Kosten voor de installatie van een douchebak

Voor de installatie van een douchebak kan het nodig zijn om bepaalde omliggende elementen aan te pakken. Het kan zijn dat er extra kosten moeten worden toegevoegd aan de schatting voor de installatie van je douchebak om een perfecte pasvorm te garanderen.

 • Tegelwerk: Tegelwerk wordt vaak geassocieerd met de installatie van een douchebak, vooral als de bak betegeld moet worden. Vergeet dit element niet, dat uiteindelijk duur kan uitvallen.
 • Afvoer: Het is essentieel dat de douchebak is aangesloten op een afvoersysteem dat in goede staat verkeert, waterdicht is en vrij kan stromen. Indien nodig kan het nodig zijn om het afvoersysteem aan te passen om een goede start te maken.
 • Verwarming: Je bent je er misschien niet van bewust, maar betegelde baden kunnen worden uitgerust met vloerverwarming op zeer laag voltage, beperkt tot de oppervlakte van het bad. Het is een comfortaccessoire dat misschien overbodig lijkt, maar als je het eenmaal geprobeerd hebt, wil je niet meer zonder. Een gekwalificeerde elektricien is hier essentieel.

FAQ

Hoeveel kost het om een douchebak te plaatsen?

De kosten voor het plaatsen van een douchebak variëren van €200 tot €1.250.

Hoeveel kost het om een douchebak van hars van 90 cm te plaatsen?

Het plaatsen van een douchebak in hars van 90 cm kost tussen €250 en €1.250.

Hoeveel kost het om een grootformaat Italiaanse douchebak te plaatsen?

De kosten voor het plaatsen van een Italiaanse douchebak met groot formaat variëren van €270 tot €1.450.

Wat is het beste materiaal voor een douchebak?

Het beste materiaal voor een douchebak is kunststof omdat het niet breekt, opnieuw kan worden gesneden en gerepareerd en nooit koud aanvoelt.

Hoeveel kost het om een standaard acryl douchebak te plaatsen?

De prijs voor het plaatsen van een standaard douchebak van acryl varieert van €190 tot €1.100.

Ontdek onze douchegidsen

 • Prijs voor het installeren van een douchewand
 • Prijs van een douche voor senioren

Onze Diensten