Douche Prijzen 2023, soorten, installatie en extra kosten

De gemiddelde prijs van een douche is €2.310, variërend van €600 tot €6.200 inclusief installatie. De prijs van een inloopdouche varieert bijvoorbeeld van € 1.700 tot € 6.200, terwijl die van een douchewand tussen € 650 en € 3.400 ligt.

Type doucheGemiddelde prijs (met montage)
Italiaanse douche€1.700 tot €6.200
Klassieke douche€1.000 tot €4.500
PMR-douche€2.250 tot €8.000
Douchewand€650 tot €3.400

Het type installatie en het niveau van de geleverde diensten zijn de belangrijkste factoren die de kosten van je doucheproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget af te stemmen:

douche prijs
 • De kwaliteit van het beslag
 • De oppervlakte van de douchebak
 • Loodgieterswerk
 • Integratie in de ruimte
 • Waterdichtheid

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten van de installatie van je douche te schatten en een nauwkeurige offerte van een vakman te krijgen.

Douches zijn nu een essentieel onderdeel van elke moderne badkamer, vooral sinds inloopdouches (of douchewanden) verplicht zijn in nieuwbouw sinds 11 september 2021. Voorlopig zijn douches met een opstapje nog toegestaan in renovatieprojecten (hoewel ontwerpbesluiten momenteel worden besproken), en ze vormen een uitstekend alternatief voor een bad.

Prijs van een douche per type

Mensen houden van hun douches, zoals blijkt uit een recente studie van Grohé, de specialist in kwaliteitskranen. De Fransen zijn zelfs de Europeanen die het meest van douches houden. Als ook jij een verouderde douche wilt renoveren of een badkuip wilt vervangen en wilt genieten van het comfort van een moderne douche, is de eerste stap om na te denken over het type douche dat bij jou past. Er zijn een aantal opties, die allemaal invloed hebben op de prijs van de douche, maar ook op het comfort en de toegankelijkheid.

Prijs van een volledige inloopdouche

De prijs van een inloopdouche varieert van €1.700 tot €6.200, inclusief arbeid. Exclusief arbeidsloon varieert de prijs van een inloopdouche van € 800 tot € 3.100.

Van alle opties om een douche te installeren, is de inloopdouche op dit moment het populairst. In tegenstelling tot wat je misschien leest op slecht geïnformeerde doe-het-zelf-websites, dankt de inloopdouche zijn naam niet aan zijn Romeinse verleden, maar gewoon aan een verwarring veroorzaakt door de naam van de uitvinder van de moderne douche, François Merry Delabost.

Een inloopdouche is een aan 3 zijden afgesloten douche, met een vloer op gelijke hoogte met de rest van de badkamer. Dit laatste criterium schommelt echter, omdat vaak een verhoging van 20 mm wordt getolereerd om de installatie van deze douche bij renovatiewerkzaamheden te vergemakkelijken.

prijs van een inloopdouche

De onderdelen van een inloopdouche zijn over het algemeen :

 • Een platte keramische of acryl douchebak, of een polystyreen tegelbak.
 • Betegeling.
 • Kranen met hoofddouche en handdouche.
 • Een Securit glaspaneel (minimaal 3 mm met steun en minimaal 6 mm bij een vrijstaand systeem).

De grootste moeilijkheid bij de installatie is de noodzaak van een douchebak op vloerniveau, wat betekent dat de afvoer en het afvoersysteem in de vloer geïntegreerd moeten worden, iets wat niet altijd mogelijk is bij renovatieprojecten.

De inloopdouche is niet alleen heel gemakkelijk toegankelijk, maar ook een zeer aantrekkelijke ruimte die gemakkelijk schoon te maken is.

Prijs van een conventionele douche

De prijs van een standaard douche varieert van €1.000 tot €4.500, inclusief installatie. Wanneer je een offerte maakt voor je douche, variëren de kosten van de benodigdheden van €470 tot €2.600.

Conventionele douches zijn gemakkelijker te installeren in renovatieprojecten dan inloopdouches. Dit type douche heeft een opstap die kan variëren van een paar centimeter tot meer dan 15 cm. Deze verhoging maakt het gemakkelijk om een afvoer te installeren en voldoende afschot te behouden voor de waterafvoer zonder structurele werkzaamheden.

Traditionele douches zijn vaak aan 4 kanten omsloten, omdat ze kleiner zijn dan inloopdouches. Dit betekent dat er een wand moet worden geïnstalleerd en een deur die kan schuiven of draaien.

Deze douches zijn beter geschikt voor kleine badkamers en kunnen zelfs onder een hoek worden geïnstalleerd. Een breedte en lengte van meer dan 90 cm zijn echter aan te raden om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is binnenin.

Douchebakken die geschikt zijn voor deze douches zijn meestal niet betegeld, maar gegoten in geëmailleerd metaal, keramiek of acryl.

Bij het renoveren van een douche, zoals bij een inloopdouche, moet je ervoor zorgen dat de betegelde muur of muren voldoende waterdicht zijn, met behulp van een vloeibaar systeem of, sterk aanbevolen, een waterdichtingsmat (zoals Kerdi, Subliner of gelijkwaardig).

Prijs van een PBM (veiligheids)douche

De kosten van een PBM douche liggen tussen € 2.250 en € 8.000, inclusief installatie. Exclusief arbeidskosten kan de prijs van een PBM-douche variëren van € 1.500 tot € 4.600.

De overheid doet er nu alles aan om mensen in moeilijkheden te helpen zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen. Dit initiatief is in de eerste plaats gericht op mensen met beperkte mobiliteit (PBM), zowel ouderen als gehandicapten.

De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes die gemakkelijk toegankelijk moet zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Om het verzorgen gemakkelijker te maken, is het nu mogelijk om een PRM-douche te laten installeren, met lichaamsvormen en apparatuur die is aangepast aan de meest veeleisende toepassingen.

Deze douches zijn over het algemeen breder dan gemiddeld, zodat er met een rolstoel in gemanoeuvreerd kan worden of een gebruiker en een verzorger kunnen plaatsnemen.

Bovendien zijn deze douches uitgerust met veiligheidsvoorzieningen die het risico op vallen aanzienlijk verkleinen, zoals steungrepen.

Merk op dat de prijs van een douche voor ouderen soms lager kan zijn dan die van een douche voor iemand met beperkte mobiliteit of een ernstige handicap, omdat de uitrusting niet altijd even uitgebreid is.

De overheid biedt een aantal subsidies aan om deze installaties te helpen financieren, zoals we hieronder in meer detail zullen zien.

Prijs van een douchewand

De prijs voor de installatie van een douchewand kan variëren van €650 tot €3.400, inclusief arbeid. Exclusief de diensten van een loodgieter variëren de kosten van een douchewand van €400 tot €2.000.

Een douche installeren in een oude badkamer is niet altijd een project dat kan worden uitgevoerd zonder de rest van de badkamer te renoveren. In feite zijn er bepaalde elementen die alleen gerenoveerd kunnen worden door uitgebreide verwijdering, zoals wandtegels die rechtstreeks op ongeschikte gipsplaat zijn geplakt.

Als je een badkamer hebt waarvan de doucheruimte een complete opknapbeurt nodig heeft, kan het zijn dat het project je budget te boven gaat. Gelukkig kun je kiezen voor een complete douchecabine, een oplossing die de hoeveelheid werk aanzienlijk vermindert.

Douchecabines zijn eenheden, vaak geleverd in kitvorm, die alle onderdelen bevatten die nodig zijn om een douche te installeren. Deze douches bestaan uit 3 glazen of kunststof panelen, een deur en een zelfdragende bak en worden eenvoudig op de gewenste plek geïnstalleerd. Het enige wat je nodig hebt om het werk te voltooien is een afvoersysteem en een warm- en koudwatervoorziening.

Het andere voordeel van dit systeem is dat de waterdichte afsluiting perfect is, omdat deze douches, die het resultaat zijn van een lang proces van onderzoek en ontwikkeling, alle benodigde pakkingen bevatten die perfect geschikt zijn voor de situatie.

Deze douches zijn in slechts een paar uur geïnstalleerd en binnen een dag operationeel, waardoor ze een gemakkelijke oplossing zijn, hoewel hun esthetische aantrekkingskracht en gemak van schoonmaken niet hun sterke punten zijn.

Kosten van een douche per eenheid

Als je eenmaal hebt besloten welk type douche je wilt, kun je kijken naar de onderdelen waaruit de douche bestaat. De kwaliteit en afwerking van de onderdelen hebben ook een grote invloed op de totale kosten van de douche.

Éléments d'une douchePrix moyen (avec pose)Prix moyen (hors pose)
Plomberie150€ à 350€70€ à 200€
Natte ou système d'étanchéité180€ à 400€100€ à 200€
Carrelage320€ à 2 000€70€ à 630€
Receveur250€ à 1 100€200€ à 1 000€
Évacuation70€ à 230€20€ à 180€
Parois250€ à 850€200€ à 750€
Robinetterie250€ à 1 200€150€ à 1 000€

Sanitairkosten voor een douche

De prijs van je douche omvat loodgieterskosten die variëren van €150 tot €350, alles inclusief. Om alleen al de kosten van de benodigdheden te schatten, moet je weten dat deze kosten tussen €70 en €200 zullen liggen.

Het installeren van een douche vereist bijna altijd loodgieterswerk. Dit houdt meestal in dat er nieuwe waterinlaten moeten worden geïnstalleerd (bijvoorbeeld meerlagen met isolatiebeugels en -dozen) en dat het afvalwater goed moet worden afgevoerd.

Indien nodig moet het metselwerk enigszins worden bewerkt om te zorgen voor een geschikte helling (meer dan 2 cm per strekkende meter) voor PVC- of PP-buizen (polypropyleen met lipafdichting).

Kosten van het afdichtingssysteem

Het waterdichtingssysteem kost tussen €180 en €400, allemaal inbegrepen in de prijs van je douche. Waterdichting kan tussen €100 en €200 kosten voor een standaard douche, exclusief installatie.

Kosten van het betegelen van een douche

De prijs van een douche is niet compleet zonder rekening te houden met de kosten van het betegelen, die variëren van €320 tot €2.000 all-inclusive. Voor een standaard douche moet je rekenen op €70 tot €630 voor het betegelen, exclusief installatie.

De meeste douches hebben minstens één betegelde wand (behalve cabines). Tegelwerk is ideaal voor douches omdat het slijtvast, gemakkelijk schoon te maken, elegant en heel betaalbaar is.

Prijs van een douchebak

De kosten voor het installeren van een douchebak kunnen variëren van €250 tot €1.100, inclusief installatie. Exclusief installatiekosten varieert de aankoopprijs van een douchebak van €200 tot €1.000.

Met voorgevormde douchebakken kan douchewater gemakkelijk worden opgevangen zonder zwakke plekken in de waterdichtheid. De bakken zijn verkrijgbaar in geëmailleerd metaal, acryl, keramiek, minerale hars of polyurethaan.

Als je voor een betegelde douchebak kiest, moet je ook overwegen om de tegels te kopen. In sommige gevallen kan onder de betegelde douchebak vloerverwarming met zeer laag voltage worden geïnstalleerd voor optimaal comfort.

Afvoerkosten

De prijs van een standaardafvoer varieert van €70 tot €230, inclusief installatie. Exclusief installatie varieert de catalogusprijs voor een douchedrain van €20 tot €180.

Doucheafvoer wordt meestal geleverd door een uitneembare ronde afvoer voor eenvoudige reiniging. Rechthoekige afvoeren, bekend als goten of afvoergoten, worden steeds vaker gebruikt en kunnen op de vloer of aan de voet van een muur worden geïnstalleerd. Afhankelijk van de situatie moet de vloer of de muur worden aangepast om deze apparatuur te plaatsen.

Prijs van douchewanden

Als onderdeel van de prijs van je douche kunnen de douchewand(en) tussen €250 en €850 kosten, inclusief installatie. Exclusief professionele installatie kosten douchewanden tussen de €200 en €750.

Moderne douchewanden zijn meestal gemaakt van dik Securit-glas, omdat dit materiaal heel gemakkelijk schoon te maken is, vooral als het watersysteem is uitgerust met een antikalksysteem.

Je kunt ook kiezen voor massieve wanden, zoals glasblokken, gipsplaat, gipstegels of polystyreen panelen (Wedi, Schlüter, Lux of anderen).

Kraanprijzen (kop en kolom)

Kranen kunnen €250 tot €1.200 kosten. De prijs van kranen exclusief installatie varieert van €150 tot €1.000.

De kraan is de touch die je douche zo comfortabel maakt. De huidige trend is douchekolommen met een hoofddouche (vaak groot met regenvaleffect) en een handdouche. Wij raden thermostaatkranen aan, die uitstekend comfort bieden en tegelijkertijd water besparen.

Een douche installeren: het werk van een professional

Installatieprocedure afhankelijk van de configuratie

De installatie van een douche hangt af van de ruimte waarin hij wordt geïnstalleerd. Afhankelijk van het feit of je badkamer een complete renovatie nodig heeft of toe is aan een nieuwe douche, is het werk niet hetzelfde.

 1. Installatie in een nieuwe of gerenoveerde woning: In een nieuwe woning of een pas gerenoveerde badkamer is het installeren van een douche het eenvoudigst. De vloeren en muren zijn in uitstekende staat en het sanitair is perfect geïntegreerd. Je hoeft alleen maar een standaardinstallatie uit te voeren om het werk te voltooien.
 2. Renovatie-installatie: In het geval van een oude badkamer of een badkuipvervanging duurt het werk langer en is het daarom duurder. Je moet rekening houden met de tijd die nodig is om het oude sanitair te verwijderen, te repareren wat gerepareerd moet worden en vaak onvoorziene problemen op te lossen. Heel vaak vormt de waterafvoer een probleem, omdat de oude installaties niet ontworpen zijn om aan de eisen van vandaag te voldoen.
installatie van een douche

Installatiekosten voor douches: arbeidskosten

Omdat elk project anders is, is het moeilijk om een precies cijfer te geven voor de prijs van de installatie van een douche.

Maar om de prijs van de installatie van je douche te schatten, kun je ervan uitgaan dat de arbeidskosten van een loodgieter tussen de €50 en €60 per uur zullen liggen.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om precies te weten te komen hoeveel je doucheproject gaat kosten, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

Een douche moet door een vakman worden geïnstalleerd om er zeker van te zijn dat hij perfect waterdicht is (en dat je gedekt bent door de verzekering). Bovendien zijn overheidssubsidies alleen beschikbaar op vertoon van een offerte of factuur opgesteld door een loodgieter.

Voorbeelden van offertes voor een douche: Standaardoffertes

Om je te helpen een beter idee te krijgen van de prijs van je douche, hebben we een selectie van prijsoffertes voor douches samengesteld op basis van praktijksituaties.

Douche prijsopgave: installatie in Italiaanse stijl

Het eerste voorbeeld betreft het vervangen van een hoekbad door een inloopdouche van 90x120 cm, compleet met tegelwerk, wand, douchekolom en sanitair. De badkamer was in goede staat en er waren geen grote werkzaamheden nodig.

De offerte voor deze douche was €2.500.

Douche schatten: Klassieke douche

Het tweede geval betrof het vervangen van een badkuip door een klassieke douche met een vierkante douchebak van 90 cm, wandbetegeling, SPEC, kranen, afvoer, douchewand en douchedeur.

De kostenraming voor deze douche bedroeg €1.550.

Douche schatting: PBM toegankelijkheid

Tot slot is er nog een voorbeeld van de installatie van een PRM-douche in plaats van een bad, compleet met steungrepen, bankje en andere accessoires.

De kostenraming was €5.700, vóór subsidies.

Kosten voor het installeren van een douche

Het komt zelden voor dat je slechts één douche kunt renoveren; vaker is het werk aan de douche slechts één onderdeel van een breder renovatieproject voor de hele badkamer. Hier zijn een paar dingen die je in de prijs van je douche kunt opnemen om de klus te klaren.

 • Badkamerwerkzaamheden: Afhankelijk van de staat van de badkamer en de gevolgen van het verwijderen van oud sanitair, is het vaak nodig om uitgebreidere renovatiewerkzaamheden uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van het repareren van wandbekleding of het maken van een gietvloer met vloerverwarming. Met dit werk moet vanaf het begin rekening worden gehouden, aangezien de prijs van een badkamer hoger ligt en er vaak een uitgebreidere financiering nodig is.
 • Afvoer van afvalwater: Afhankelijk van de configuratie van je badkamer moet je misschien de locatie van de douche verplaatsen. De nieuwe locatie vereist de toevoeging van een afvoersysteem dat moet worden aangesloten op het algemene afvoersysteem in huis. Omdat dit werk relatief ingrijpend en complex kan zijn, moet er al vroeg in de voorbereidingen van het project rekening mee worden gehouden.
 • Handdoekdroger: Een handdoekdroger is een essentieel onderdeel van elke moderne badkamer en de perfecte aanvulling op een nieuwe douche. Je kunt kiezen voor een krachtig model met blazer en thermostaat. Dit apparaat verwarmt je badkamer terwijl de kosten tot een minimum beperkt blijven.
 • Zeer laagspanningsverlichting: Je kunt spotjes in het plafond van je douche inbouwen. Deze ruimte, waar elektriciteit over het algemeen niet is toegestaan, kan toch zeer laagspanningsstroom ontvangen. Volgens de norm NF C 15-100 bevindt het plafond van een douche zich in volume 1 en kan het veilig 12V-verlichting ontvangen, op voorwaarde dat de 220v-12v transformator buiten het volume wordt geïnstalleerd.
 • Boilers: Als je wilt genieten van voldoende warm water van goede kwaliteit, kun je ook een nieuwe of extra boiler laten installeren.

FAQ

Hoeveel kost een douche?

De prijs van een douche varieert van €600 tot €6.200 all-inclusive.

Hoeveel kost een inloopdouche?

Een inloopdouche kost tussen de €1.700 en €6.200.

Hoeveel kost het om een traditionele douche opnieuw te doen?

De kosten voor het opnieuw inrichten van een traditionele douche variëren van € 1.000 tot € 4.500.

Hoeveel kost het om een PRM douche te plaatsen?

De kosten voor het installeren van een PRM douche variëren van €2.250 tot €8.000, alles inclusief.

Welke vakman kan een douche plaatsen?

Een douche wordt meestal geïnstalleerd door een loodgieter, waarvan sommige kant-en-klare oplossingen bieden.

Extra informatie

Onze Diensten