Badkamerrenovatie prijs: dit zijn de kosten die u moet verwachten

Als een badkamer al wat ouder wordt, wordt renovatie vaak lang vermeden - ook uit kostenoverwegingen. In dit interview onthult de expert wat zo'n badkamerrenovatie in de praktijk kan kosten en wat u ongeveer moet verwachten voor afzonderlijke renovatiemaatregelen.

badkamer renovatie kosten

Vraag: Zijn badkamerrenovaties niet gewoon visuele verbeteringen?

Kosten-berekenings expert: Niet in alle gevallen. Vanuit technisch oogpunt kan een badkamerrenovatie vaak heel geschikt zijn - bijvoorbeeld als er al zeer oude leidingen of elektrische kabels in de kamer liggen. In dat geval kan vervanging zinvol zijn - voordat er later dure schade ontstaat.

Een gesprongen leiding bij oude leidingen kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden vermeden als de leidingen tijdig worden vervangen.

Vraag: Wat kost een badkamerrenovatie meestal?

 • Badkamerverbouwing - een kostencalculator
 • Tegels verwijderen: wat zijn de kosten?
 • Gelijkvloerse douche: welke kosten mag ik verwachten?

Expert: Het is zeer moeilijk om een algemene schatting te geven. Veel hangt natuurlijk af van de staat van de badkamer, en van het niveau dat u na de renovatie wilt bereiken. Een latere luxe badkamer kan gemakkelijk 25.000 EUR kosten.

badkamerrenovatie prijs

In het algemeen zal u voor een typische renovatie met typische voorwaarden ongeveer 1.000 EUR per m² moeten rekenen voor een volledig gerenoveerde badkamer van middelmatige kwaliteit.

Dit is echter slechts een zeer ruwe gids. Een voorbeeld uit de praktijk waarbij dit ongeveer het geval is, vindt u hieronder.

Een badkamer van 10 m² (volledig betegeld) moet worden gerenoveerd. Er worden nieuwe tegels over de oude betegeling gelegd (tegel-op-tegel-systeem), de wastafel wordt vervangen en de douchecabine wordt vernieuwd. Het toilet zal ook worden vervangen door een wandtoilet.

ItemPrice
Materiaal: tegels1,050 EUR
Gietmachine2.300 EUR
Materiaal: wastafel170 EUR
Materiaal: douchecabine400 EUR
Materiaal: nieuwe bies900 EUR
Materiaal toilet190 EUR
Installateur3,700 EUR
Kosten van materialen plafond180 EUR
Loonkosten schilder430 EUR
Totale kosten9,320 EUR

In andere gevallen kunnen de kosten natuurlijk aanzienlijk hoger of lager zijn. Natuurlijk hangt veel altijd af van het niveau van het resultaat.

Hier moet een even grote badkamer worden gerenoveerd, maar deze zal op een zeer hoog, waardig peil worden gebracht.

 • Dubbele wastafel van hoge kwaliteit
 • vrijstaande luxe badkuip
 • hoogwaardige trendtegels in luxe afwerking
 • Handdoekradiator

In dit voorbeeld bedragen de totale kosten ongeveer 21.000 EUR voor ons badkamerontwerp.

Vraag: Waaruit bestaan de kosten van een badkamerrenovatie in het algemeen?

Expert: Nou, om te beginnen, moet je altijd rekening houden met twee basis dingen:

 • met de materiaalkosten en
 • met de arbeidskosten

Beide bepalen in deze gevallen de prijs, waarbij de materiaalkosten in veel gevallen aanzienlijk meer kunnen fluctueren dan de arbeidskosten. Dit geldt voor

 • Tegels
 • Badkamerinrichting (wastafel, douche, badkuip)
 • Toilet
 • Hulpstukken

In veel gevallen blijven de arbeidskosten relatief gelijk - voor dezelfde hoeveelheid werk. Voor een tegelzetter maakt het nauwelijks verschil of hij dure eersteklas tegels legt of goedkope steengoed.

Vraag: Wat is het gamma voor tegels en plavuizen in de praktijk?

Expert: Het bereik kan vrij groot zijn. Laten we eerst naar de materiaalprijzen kijken:

badkamertegels prijzen

U kunt vaak goedkope steengoedtegels krijgen voor minder dan 10 EUR per m². Hoogwaardig porcellanato daarentegen kan gemakkelijk tot 60 EUR per m² kosten. Voor ons voorbeeld zou dat een verschil van 500 EUR zijn in de totale prijs voor de materiaalkosten voor de tegels alleen.

Wat het leggen van de tegels betreft, hangt de prijs per m² vooral af van de hoeveelheid werk die de tegelzetter moet verrichten. Ook hier is er een vrij grote marge, van ongeveer 35 EUR per m² tot 55 EUR per m². In sommige gevallen kan de prijs hoger of lager zijn, maar dit is zeldzaam.

Vraag: Hoe zit het met de materiaalkosten voor badkamerinrichting?

Expert: Ook hier zijn er soms zeer grote prijsverschillen. Een badkuip kost ongeveer 150 EUR wanneer hij nieuw is - luxueuze versies zoals een vrijstaande badkuip daarentegen kunnen tot 1.000 EUR en meer kosten.

Ook douchecabines variëren in prijs van 80 tot 600 euro. Voor toiletten is de prijsschaal niet zo breed: eenvoudige stand-alone toiletten zijn verkrijgbaar vanaf 50 EUR, de prijzen lopen hier op tot ongeveer 200 EUR voor topmodellen. Voor wandtoiletten daarentegen beginnen de prijzen rond 200 EUR voor topmodellen.

Ook in het geval van wastafels zijn er zeer grote prijsverschillen: van ongeveer 60 EUR voor een eenvoudige wastafel tot 400 EUR of 500 EUR voor speciale modellen - in sommige gevallen zelfs aanzienlijk meer voor luxe wastafels.

Vraag: Als je steeds hoort over "luxe ontwerpen" voor de armaturen, bestaan die dan ook voor de badkamer zelf?

Expert: Ja, zo zou je het zeker kunnen zien.

badkamer van marmer

Als u bijvoorbeeld een naadloze badkamer wilt, moet u qua prijs met aanzienlijk meer rekening houden dan met gewone tegels. De wandbekledingsmaterialen variëren dan van Tadelakt tot speciale marmer kalkpleisters tot Beton Ciré.

Waterdichte kalkmarmerpleisters kosten bij een specialist vaak meer dan 100 EUR per m², prijzen inclusief coating lopen op tot 120 EUR per m².

Beton Ciré - aangebracht door een vakman - is ook relatief duur. In de meeste gevallen zult u ook hier rekening moeten houden met meer dan 100 EUR per m².

Een douche op vloerniveau is ook duidelijk een van de luxueuzere designopties. Vooral bij aanpassingen achteraf kan een drempelloze douche erg duur uitvallen - vooral als u die wilt realiseren met lage bestaande vloerconstructiehoogtes.

In dit geval worden vaak speciale systemen gebruikt, en de kosten van de installatie zijn vaak zeer hoog, vooral wanneer speciale systemen zoals een wandafvoer worden gebruikt. Voor de installatie van een gelijkvloerse douche bij renovatie moet u in elk geval rekening houden met kosten vanaf ongeveer 5.000 EUR.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van bijzonder luxueuze badkamerontwerpen, die in veel gevallen navenant duur kunnen zijn.

Vraag: Zijn er andere voorbeelden?

Expert: Ja, nogal wat. Vooral als het om de badkamer gaat, kunt u op alle denkbare manieren luxe creëren.

Vloerverwarming in de badkamer

Denk bijvoorbeeld aan achteraf ingebouwde vloerverwarming. Dat is zeker mogelijk - niet alleen als elektrische vloerverwarming, maar ook als watervoerende vloerverwarming.

De productie is zeer complex, vooral wanneer grote extra installatiehoogten moeten worden vermeden. In dit geval moet u rekening houden met prijzen vanaf ongeveer 120 EUR per m². Zelfs de elektrische versie van de vloerverwarming is nauwelijks goedkoper.

Als u van uw badkamer een wellness-oase wilt maken met een whirlpool, zult u ook diep in de buidel moeten tasten: Vanaf ongeveer 1.700 EUR kunt u een klein "echt" bubbelbad in de badkamer krijgen. Maar dit zijn alleen de aankoopkosten.

Bovendien zijn er soms vrij hoge plannings- en installatiekosten en vervolgens ook nog vrij aanzienlijke exploitatiekosten. De bedrijfskosten kunnen oplopen tot 40 of 50 euro per maand - afhankelijk van het type en de grootte van de whirlpool.

Vraag: Nu de omgekeerde vraag: Hoe kunt u vooral kosten besparen bij het renoveren van een badkamer?

Expert: Dat kan ook, natuurlijk. Om de kosten laag te houden, zijn er verschillende strategieën die naast elkaar kunnen worden gebruikt:

 • gebruik kleine veranderingen met een groot effect
 • gebruik van hoogwaardige maar goedkope materialen
 • laat de laatste trends voor wat ze zijn en ga voor tijdloos
 • Vergelijk prijzen uitvoerig
 • Huur professionals in voor de planning

Dit zijn de belangrijkste strategieën waarmee vaak verbazingwekkend veel geld kan worden bespaard.

Vraag: Hoe kun je met kleine veranderingen grote effecten bereiken?

Kosten check expert: Denk bijvoorbeeld aan wastafel- of badkuipgarnituren: als het bad of de wastafel visueel nog aantrekkelijk zijn, laat ze dan niet vervangen maar geef ze allebei een mooie nieuwe garnituur. Dit kost veel minder geld en heeft toch een moderniserend effect.

Een ander voorbeeld zou zijn om bij de keuze van tegels te kiezen voor heel bijzondere designs - tegels met een hout-look, bijvoorbeeld. De levensechte hout-look geeft veel badkamers een verbazingwekkend luxueuze uitstraling - en deze tegels kosten niet meer dan "gewone" imitatietegels vandaag de dag.

Dit zijn slechts twee mogelijke voorbeelden.

Vraag: Is "hoogwaardig maar goedkoop" überhaupt mogelijk?

Expert: Ja, dat is mogelijk. Een mogelijkheid zou bijvoorbeeld zijn kalkpleister van hoge kwaliteit op de niet betegelde delen van de muur.

Kalkpleister is een hoogwaardig, gezond alternatief voor conventionele pleisters en nauwelijks duurder. Het zorgt echter voor een uitstekende vochtregulering in de badkamer, elimineert het risico van schimmelvorming en verbetert het binnenklimaat.

Vraag: Daarom moet je ook trends vermijden en liever "tijdloos" kiezen?

Expert: Ja, dat gaat in dezelfde richting. Trends zijn altijd duur - dat is onvermijdelijk en niet te vermijden.

Maar het probleem is dat trends slechts trends zijn - en niet altijd het geld waard dat je eraan moet uitgeven. Bovendien raken trends vaak snel uit de mode - maar als je eenmaal een badkamer hebt gerenoveerd, heb je hem voor tientallen jaren.

Denkt u zich eens in: in een topmoderne badkamer uit de jaren '80 zouden wij ons vandaag nauwelijks op ons gemak voelen - terwijl de tijdloze, discrete varianten in wit en lichtgrijs, die destijds wat minder "trendy" waren, veel minder onaangenaam zijn om naar te kijken.

Tijdloze en sobere varianten zijn vaak heel betaalbaar - hoe minder design, hoe lager de prijs, zou je kunnen zeggen. Deze regel is eigenlijk verrassend vaak van toepassing.

Tips en trucs

Badkamerplanners kosten geld - maar ze kunnen vaak een goede hulp zijn om wat te besparen. Vooral als u een budget bepaalt, kan de professionele ontwerper vaak verrassend goede en overtuigende oplossingen vinden voor uw individuele nieuwe badkamerontwerp.

Onze Diensten