Wat een douchen kan kosten

douche kosten

Steeds weer worden we geconfronteerd met de situatie dat we in ons dagelijks leven kosten en middelen moeten besparen: Water, elektriciteit, verwarmingskosten. Een duurzame strategie voor het besparen van bedrijfskosten draagt vaak bij aan een aanzienlijke verlaging van de bedrijfskosten gedurende het hele jaar. Het is vaak moeilijk om de kosten van onze dagelijkse activiteiten in te schatten. In ons interview over dit onderwerp legt de kostencontrole-expert uit wat bijvoorbeeld douches kosten.

Vraag: Wat kost het om te douchen?

Kostencontrole-expert: Dit is natuurlijk moeilijk te zeggen in het algemeen: het hangt af van de duur van een douche, enerzijds, en anderzijds van de water- en afvalwaterkosten in de betreffende woonplaats en de kosten voor de productie van warm water (verwarming of doorstroomwaterkoker).

De kosten voor de douche kunnen daarom van geval tot geval sterk verschillen, hoewel er bijna altijd potentieel voor optimalisatie is.

Gemiddelde waarden in België

doucheslang
Wat douchen kost, hangt vooral af van de duur van het douchen.

Op basis van de gemiddelde waarden in België wordt gemiddeld 40 l water per persoon en per dag gebruikt voor het douchen. Dit is echter slechts een gemiddelde waarde die niet noodzakelijkerwijs in alle gevallen van toepassing is.

Doorslaggevend is de duur van de douche en het aantal liters per minuut dat de douchekop doorlaat. Waterbesparende douchekoppen kunnen het waterverbruik al met bijna 50% verminderen. Regendouchekoppen daarentegen gebruiken bijna 50% meer water dan een normale douchekop. Het waterdebiet van uw douchekop staat vermeld op de verpakking.

Als u de gemiddelde water- en afvalwaterkosten in België in de berekening opneemt en uitgaat van een gemiddeld zuinig verwarmingssysteem voor de productie van warm water, liggen de kosten voor 5 - 10 minuten douchen rond de 25 cent tot 50 cent als u een normale douchekop gebruikt. Dit verbruikt gemiddeld zo'n 40 - 60 liter water.

Echter, als u rekent met het gebruik van een regenbui onder dezelfde omstandigheden, zijn de kosten voor 5 - 10 minuten douchen al tussen de 80 Cent en 1,60 EUR. Het waterverbruik is dan al aanzienlijk hoger.

Verschillende waterkosten

De kosten voor drinkwater zijn - vanwege de lage prijs - meestal onbeduidend, maar het hangt altijd af van de kosten voor afvalwater. Hier zijn er grote verschillen in België.

Onmiddellijke waterverwarmer

Als u uw water verwarmt met een continue stroomverwarmer, moet u zeker de kosten van de elektriciteit meegerekend hebben. Voor moderne apparaten met gemiddelde prestaties wordt 1 EUR per 5 minuten douchen extra in rekening gebracht. Als het een ouder apparaat is zonder elektronische controle en in slechte staat verkeert, kunnen de kosten oplopen tot 1,50 EUR.

Dit betekent al aanzienlijke extra kosten ten opzichte van de warmwaterproductie via het verwarmingssysteem. In ieder geval dient u zich te informeren over het elektriciteitsverbruik en het oude apparaat te vervangen door een nieuw apparaat met elektronische besturing indien nodig.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

douchekoppen met waterbesparende functie
Er zijn douchekoppen met een waterbesparende functie.

We hebben een nieuwe douchekop gekocht die volgens de fabrikant is uitgerust met een waterbesparende functie en slechts 6 liter water per minuut doorlaat. We verwarmen ons water met een moderne doorstroomwaterkoker met elektronische regeling (25 kW vermogen). Hieruit berekenen we de kosten voor een douche van 5 minuten in ons huishouden.

WerkPrijs
Elektriciteitskosten0,90 EUR
Waterkosten voor 30 l0,06 EUR
Afvalwaterkosten voor 30 l0,072 EUR
Totale kosten voor 5 minuten douchen ermee1,03 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op het waterverbruik van een specifieke (waterbesparende) douchekop en de water- en afvalwaterkosten op een specifieke locatie, alsmede de electriciteitskosten voor een specifiek model van een doorstroomwaterkoker met specifieke instellingen (met name watertemperatuur). De hier berekende kosten kunnen ook bij andere huishoudens sterk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van het douchen?

Kostencontrole-expert: Om dit te berekenen moet u rekening houden met de kosten:

  • hoe lang je nog doucht.
  • welke hoeveelheid water de douchekop per minuut doorlaat (gewone douchekoppen rond 12 l/min, waterbesparende douchekoppen rond 6 l/min, regendouches tot 20 l/min en meer)
  • welke kosten worden gemaakt voor de productie van warm water (verwarmingskosten of instantane waterverwarmer)
  • welke water- en afvalwaterheffingen lokaal van toepassing zijn (geëxtrapoleerd naar de individuele liter, afhankelijk van het totale waterverbruik in het huishouden)

Een exacte berekening is daarom in individuele gevallen vrij gecompliceerd. Om de kosten op de lange termijn te beperken (u doucht immers elke dag), raden wij u echter aan dit te doen:

  • om de hoeveelheid water te verminderen
  • stel de temperatuur van de instantane waterverwarmer zo laag mogelijk in (39 °C is meestal al voldoende)
  • om zo modern mogelijke, elektronische doorstroomwaterkokers te gebruiken
  • de lengte van de douche te verkorten (eventueel het water uitzetten tijdens het inzepen)

Op deze manier kunt u de kosten zo laag mogelijk houden in het betreffende geval. Baden worden niet aanbevolen - een enkel bad kost maar liefst 5 douches.

Onze Diensten