Zo zorg je voor de ideale inloopdouche

Heb je weleens je ideale badkamer gevisualiseerd? Dan is de kans groot dat daar ook een inloopdouche in is opgenomen bij de renovatie van je badkamer. Dat is goed te begrijpen. Het is een prachtig onderdeel van een badkamer en er zijn talloze voordelen aan te koppelen. Zo douch je veel meer in het natuurlijke licht dan in een gewone douche. Bovendien ziet het er veel mooier uit en voelt het alsof je badkamer veel ruimer is. Je kunt op deze manier gemakkelijker een groot geheel van de badkamer maken.

inloopdouche

Een ander voordeel is natuurlijk dat het randje waar je je nek over breekt verdwijnt. Ook zal je badkamer als geheel wat meer verwarmd zijn door de temperatuur van het water. Je krijgt het dus niet ijskoud als je uit de douch stapt. Wel is het dan van groot belang dat je de inloopdouche op een goede manier inbouwt. De volgende tips gaan je daar dan bij helpen.

Let op de juiste afmetingen

Wanneer je een inloopdouche gaat plaatsen, dan heb je daar een grote mate van vrijheid in. Je kunt de afmetingen zo maken als jij wenst. Je bent daarbij hooguit afhankelijk van de oppervlakte van je badkamer en de ligging van de afvoerbuizen. Wanneer je een goede richtlijn wilt, dan is de afmeting van 1.20 bij 0.90 een goed idee om minimaal aan te houden voor een comfortabele douchebeurt. Groter is altijd mogelijk, maar kleiner is niet aan te raden.

Omgaan met de douchewand

Een voordeel van een inloopdouche is dat je er niet perse een douchewand voor nodig hebt. Al kan een glazen wand natuurlijk wel mooi staan. In dat geval kan je hier dus gewoon voor kiezen. Neem dan wel glas dat voorzien is van een antikalklaag. Daardoor houd je de wand in betere staat en is het schoonmaken ervan veel gemakkelijker te verzorgen.

De juiste tegels kiezen

Het is zaak om met ruimte te werken om de badkamer er goed uit te laten zien. Dat doe je bijvoorbeeld door de tegels van de badkamer ook door te laten lopen in de inloopdouche. Daardoor maak je de badkamer optisch veel groter. Natuurlijk is het wel belangrijk om de vloer van de inloopdouche antislip te maken. Let ook op dat vloertegels wel als wandtegels kunnen werken, maar wandtegels niet als vloertegels.

De waterdichtheid van de douche

Om een inloopdouche goed te kunnen gebruiken, moet deze wel waterdicht zijn. Dat betekent dus dat waterafstotende voegen een must zijn. Het is daarnaast ook slim om een doek of een waterdichte coating te gebruiken op de vloer en de muren. Pas daarna plaats je dan de tegels. Het helpt je om vochtproblemen proactief te bestrijden. Daarnaast kan je ook voor panelen van glas, natuursteen of acryl kiezen. Die komen dan in de plaats van de tegels. Dit betekent dat je minder naden hebt en het onderhoud van je waterdichte douche dus ook een stuk gemakkelijker wordt.

Rekening houden met de inbouwhoogte

De vloer van je inloopdouche ligt natuurlijk gelijk aan de gewone vloer van de badkamer. Daardoor moet de afvoerbuis wat dieper onder de vloer worden geplaatst. Er zijn afvoersystemen waarvan bekend is dat die meer dan acht centimeter diepte nodig hebben om ze te kunnen gebruiken in een inloopdouche. Dat neemt niet weg dat er wel allerlei goede alternatieven voor bestaan. Zo kan je een gewone afvoer combineren met een wandafvoer voor de inloopdouche. Dit zorgt ervoor dat je een mooie egale vloer krijgt. Zonder dat er een afvoerdeksel in komt te zitten. Dit doucht comfortabeler en is ook gemakkelijker te onderhouden. Het andere voordeel is dat je ook vloerverwarming in de douche kan plaatsen. Je hoeft dan ook geen rekening met de inbouwhoogte van de afvoer te houden. Stuk voor stuk pluspunten.

Voor een gewone douche kiezen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je al snel ontdekt dat een inloopdouche bij jou eigenlijk geen goede optie is. Bijvoorbeeld omdat de betonnen vloer niet diep genoeg is voor een afvoer. Je kunt dan natuurlijk wel proberen met extra werk het nodige te bereiken. Dit is echter lang niet altijd een goed idee. Bedenk je ook dat de vloer vaak een deel van de constructie draagt. In dat geval is de inloopdouche geen goede optie. Je kunt er dan beter afblijven en een gewone douchebak kiezen om te gebruiken.

Onze Diensten