Gevel bezetting herstellen op assesteen

Gevel bezetting herstellen op assesteen

Er kunnen verschillende redenen zijn om de gevel van een huis te renoveren of te herstellen. Het zal in de meeste gevallen ook noodzakelijk zijn, want een gevel bezetting die beschadigd is, laat vocht door. Wanneer doorslaand- en optrekkend vocht via de gevel naar de binnenmuren trekt, kan het in de woning voor de nodige vochtschade zorgen. Daarnaast zal een gevelrenovatie de waarde van de woning vermeerderen en is het een mogelijkheid om het aanzien van de woning flink te verbeteren of juiste te wijzigen. Dikwijls kom je bij herstelling van de gevel van een oudere woning de steensoort assesteen tegen. Assesteen kan een lastige steensoort zijn omdat het niet is opgebouwd uit bakstenen maar een soort van betonachtig geheel heeft.

Wat zijn assestenen?

Wat zijn assestenen?

Sommigen hebben misschien nog nooit van assesteen gehoord. Assesteen heeft dan ook talloze andere benamingen, zoals zendersteen, assebeton, sintelbeton, sintelsteen, slakkenbeton of hoogovencement. Assesteen is een betonsoort wat we in België en Nederland vooral kennen als hoogovencement. Dit komt omdat één van de belangrijkste ingrediënten in assesteen of zendersteen hoogovenslak is.

Hoogovenslak

Cement zelf dat wereldwijd veel gebruikt wordt staat bekend als Portlandcement. Portlandcement werd in 1824 gepatenteerd en werd toen gezien als één van de betere cementsoorten en was afkomstig uit de steek Doshershire. Nog steeds is Portlandcement een erg belangrijke cementsoort waar goed beton uit gemaakt kan worden. In België en Nederland is er voor Portlandcement een zeer goed alternatief ontstaan, het hoogovencement. De hoogovens in deze landen produceren veel ijzer en staal. Tijdens de productie ontstaat er een bijproduct, namelijk de zogenaamde hoogovenslak. Tijdens het verhitten van ijzererts worden edele metalen gesmolten en komt in het dan nog vloeibare ijzer terecht. Sommige zwaardere delen zullen zinken waarop slak komt drijven. In principe is dit een afvalproduct waar geen ijzererts meer inzit. Voor de cementindustrie is dit een erg belangrijk product. Als namelijk 80% van de Portlandcement vervangen wordt door hoogovenslak ontstaat het hoogovencement dat in assesteen verwerkt wordt en waarmee een assesteen gevel bezet kan worden.

Een assesteen gevel herstellen

Een oude gevel bezetting van assesteen kan gemakkelijk gaan afbrokkelen. Je kunt dan besluiten om tegen de assesteen gevel een nieuwe gevel bezetting te plaatsen of zelfs de gehele assesteen gevel te verwijderen en een volledige nieuw gevel te bouwen. Voordeel is wel dat een assesteen gevel volledig veilig is om af te breken en er geen gevaarlijke stoffen inzitten.

Je kunt ook de gevel bezetting gaan herstellen. Daarvoor zijn twee zaken heel belangrijk: de zendersteen gevel bezetting dient droog en stof- en vuilvrij te zijn. Als de gevel bezetting namelijk niet vochtvrij is, dan zal herstelling geen nut hebben. Het loont dan ook, vooral als het een buitengevel is om de gevel eerst te laten injecteren, zodat je zeker weet dat opstijgend vocht geen kans krijgt. Daarnaast zul je de gevel bezetting met een stalen borstel moeten afborstelen. Dat de gevel onregelmatig is, is niet erg, dit los je bij het herstellen op.

Behandel de muur vervolgens met een primer, zodat de zuigkracht van de muur verloren gaat en nieuwe lagen beter hechten. Daarna bezet je de gevel met een waterwerende cementlaag. Als de gevel bezetting zwaar is beschadigd helpt het om vervolgens een glasgezelwapening aan te brengen en daar over weer een laag waterwerende cement.

Voor gevelrenovatie kan je aanvragen doen over heel Vlaanderen, zoals Antwerpen, Gent, Hasselt en Brugge.

Onze Diensten