Huis moderniseren: Welke kosten moeten worden geraamd?

kosten huis moderniseren

Bij oudere huizen is het noodzakelijk om het huis op een zo actueel mogelijk niveau te brengen. Dit bespaart energiekosten, beschermt het milieu en zorgt voor een veel betere leefervaring. Welke kosten moeten worden ingeschat voor een modernisering en wanneer modernisering echt loont, bespreken we in ons interview met de kostencheck-expert.

Vraag: Wat kost het om een huis te moderniseren?

Kostencontrole expert: Dat hangt natuurlijk volledig af van de staat van het huis en de te moderniseren ruimtes.

Als er uitgebreide moderniseringsmaatregelen nodig zijn, moet u de kosten zeker schatten op ongeveer 300 EUR per m² tot 500 EUR per m² woonruimte. Dit is echter slechts een ruwe richtlijn, die in individuele gevallen aanzienlijk kan variëren.

Allereerst een kostenvoorbeeld.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

vervangen van oude ramen
Het laten vervangen van oude ramen is meestal duur.

We willen een 140 m² grote vrijstaande eengezinswoning naar een moderne standaard brengen. Hiervoor laten we 12 oude ramen vervangen door nieuwe, de gevel en het vloerplafond geïsoleerd en een onderhoudsvriendelijke tegelvloer van groot formaat in het hele huis leggen.

WerkPrijs
Isoleren van vloerplaten5.600 EUR
12 Vensters vernieuwen6.900 EUR
Gevelisolatie (isoclinker, spaart het overschilderen achteraf uit)20.900 EUR
nieuwe trap met installatie3.600 EUR
Tegelvloer inclusief installatie7.600 EUR
Totale kosten44.600 EUR
Ontvangen financieringabzüglich 4.400 EUR
Totaal kosten min eigen in breng40.200 EUR
Moderniseringskosten per m² woonruimte in dit geval287 EUR per m² woonruimte

De oude houten trap zal ook worden vervangen door een nieuwe trap, die door een specialist zal worden geplaatst.

Het hier getoonde kostenvoorbeeld heeft alleen betrekking op werkzaamheden in een specifiek individueel geval, met bepaalde apparatuureisen en specifieke lokale omstandigheden. Ook in andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk hoger of lager uitvallen.

Vraag: Waarvan hangen de kosten van de modernisering van het huis af?

vervangen van oude ramen
Het laten vervangen van oude ramen is meestal duur.

Kostencontrole-expert: Allereerst moet worden bepaald op welke gebieden de modernisering moet plaatsvinden:

 • in het dakgedeelte (dakvernieuwing, dakisolatie, verbouwing van de zolder)
 • op het gebied van energie-efficiënte renovatie (isolatie van de vloerplafonds, gevelisolatie, vervanging van ramen)
 • op het gebied van technische installaties (vernieuwing van verwarmingssystemen, vernieuwing van elektrische leidingen, vernieuwing van rioolbuizen of drinkwaterinstallaties)
 • in het interieur (badkamer renovatie, keuken renovatie, vloerbedekking, wandbekleding, trap, binnendeuren, etc.)

De daaruit voortvloeiende kosten zijn altijd afhankelijk van het project:

 • de grootte van het huis (woonruimte) of bepaalde onderdelen van het gebouw (dakoppervlak, geveloppervlak, aantal ramen, enz.)
 • de individuele inrichtingswensen (eenvoudig, hoogwaardig, luxueus design) en de gebruikte materialen
 • de omvang van de werkzaamheden die door het individu worden uitgevoerd (bijv. het bepleisteren en herontwerpen van de muren zelf, het leggen van de vloerbedekking zelf, enz.)
 • de prijsstelling van de gespecialiseerde bedrijven die de werkzaamheden uitvoeren

Vraag: Wat kan de kosten van de modernisering van het huis verminderen?

Kostencontrole expert: Dat is een totaal van 3 dingen:

 • Eigen bijdrage
 • eventuele sponsoring
 • latere besparingen

Eigen bijdrage

Als je een beetje vaardigheid en persoonlijke inzet hebt, kun je veel geld besparen bij het moderniseren. Zo bedragen de materiaalkosten voor het vernieuwen van wanden en plafonds (verwijderen van behang, bepleistering, schilderen) slechts ongeveer 2 EUR per m² tot 6 EUR per m².

Indien deze werkzaamheden door een schildersbedrijf worden uitgevoerd, moeten de kosten minimaal 20 EUR per m² bedragen en maximaal 50 EUR per m², afhankelijk van de omvang van de te verrichten werkzaamheden. Gezien het feit dat de wand- en plafondoppervlakken in het huis ruwweg geschat worden op vier keer de woonruimte, leidt dit tot enorme kostenverschillen.

Ook op andere gebieden kunt u meestal zonder problemen zelf het werk doen:

 • Isoleren van vloerplaten
 • Leg de vloerbedekking zelf
 • een nieuwe keuken installeren
 • Vervang de binnendeuren
prijs modernisering woning
De kosten van de modernisering worden gereduceerd door de eigen bijdrage van het bedrijf.

Dit bespaart in individuele gevallen aanzienlijke kosten. Afhankelijk van uw eigen kennis en ervaring kunt u ook andere werkzaamheden - in ieder geval gedeeltelijk - overnemen en zo kosten besparen.

Subsidies

Als het gaat om energiemodernisering of -verfraaiing kan men terugvallen op een grote hoeveelheid overheidssubsidies. Afhankelijk van het soort maatregelen kan tot 10% of 15% van de kosten worden verkregen van de staat. Als alternatief zijn er ook laagrentende leningen beschikbaar voor de financiering van de moderniseringsmaatregelen.

Naast de overheidssubsidies zijn er vaak ook overheidssubsidies en gemeentelijke subsidies beschikbaar en kunnen deze worden gebruikt.

Wie bij de modernisering ook aan de geldende subsidievoorwaarden voldoet, kan dus soms aanzienlijke bedragen krijgen.

Besparingen

Het grootste deel van de besparingen is het gevolg van het verminderde energieverbruik na een energiegerelateerde renovatie. De besparingen die mogelijk zijn, kunnen gemakkelijk worden bepaald aan de hand van het geschatte jaarlijkse energieverbruik.

Een verouderd gebouw met een slechte energiestandaard heeft een jaarlijks energieverbruik van ongeveer 150 kWh/m² tot meer dan 250 kWh/m². In een modern, geïsoleerd gebouw met efficiënte verwarming kan het verbruik worden teruggebracht tot slechts 50 kWh/m².

Als de typische stookkosten van een gasverwarmingssysteem worden toegepast (ongeveer 6,5 cent/kWh), resulteert dit in kostenverschillen tussen EUR 900 en EUR 1.800 per jaar aan energiekosten alleen al, op basis van een vrijstaande woning van 150 m². Op de lange termijn zijn dergelijke maatregelen zeker de moeite waard, zeker als je het zelf doet.

Onze Diensten