Huis renoveren: Wat zijn de kosten per vierkante meter te berekenen?

huis renoveren prijs per vierkante meter

Als u een ouder huis heeft gekocht of geërfd, moet u het eerst renoveren. De kosten van renovatiemaatregelen worden vaak onderschat. In ons interview vroegen we de kostencheck-expert welke kosten per vierkante meter men moet verwachten voor renovatiemaatregelen en wat de hoogte van de te verwachten kosten is afhankelijk van

Vraag: Wat zijn de kosten per vierkante meter voor een woningrenovatie?

Kostencontrole expert: Dit hangt natuurlijk sterk af van de leeftijd van het huis en de technische staat ervan. Een andere doorslaggevende factor voor de kosten is hoeveel u daadwerkelijk zelf doet en welk deel van het werk dat u heeft gedaan door gespecialiseerde bedrijven.

 • Lees ook - Renovatie van een huis - welke kosten moet u berekenen?
 • Lees ook - Renovatie van een oud huis: Welke kosten moeten worden berekend?
 • Lees ook - Het renoveren van een flat - met welke kosten moet rekening worden gehouden?
 • Lees ook - Totaalrenovatie van kelder tot dak

Als oudere huizen uitgebreid worden gerenoveerd, kunnen de kosten variëren van 300 EUR per m² tot 500 EUR per m², en nog meer in slechte staat.

Ten eerste, hier zijn enkele richtlijnen voor typische kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

kosten dak renoveren
Als het dak moet worden gerenoveerd, worden er snel hogere kosten gemaakt.

De hier genoemde kosten zijn slechts richtlijnen voor individuele werkzaamheden die doorgaans worden uitgevoerd. In individuele gevallen kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn voor bijzonder kostbaar of gecompliceerd werk of voor werk van bijzonder hoge kwaliteit. Mogelijk eigen werk daarentegen vermindert meestal de kosten.

WerkzaamhedenVerwachte kosten per m² (indicatieve waarde)
Nieuwe dakbedekking zonder isolatieca. 90 EUR per m² tot 140 EUR per m², afhankelijk van de dakbedekking ook goedkoper of duurder
Het dak opnieuw betegelen en tegelijkertijd isolerenca. 150 EUR per m² tot 200 EUR per m² dakoppervlak
Plafondisolatie van de vloer (voor de kelder en de bovenverdieping)ca. 30 EUR per m² tot 70 EUR per m², afhankelijk van het model
Gevelisolatie volgens EnEV-normca. 90 EUR per m² tot 300 EUR per m² geveloppervlak, afhankelijk van de isolatie
Venster vervangen (gebruikelijke vensterafmetingen)ten minste 500 tot 600 EUR per raam, afhankelijk van het ontwerp ook tot een verdubbeling.
Vernieuw de balkondeurminimum EUR 600 tot EUR 700 en tot EUR 3.000 voor grote lift- en schuifdeuren
Verwarming volledig vernieuwenvan ca. 10.000 EUR tot 25.000 EUR, afhankelijk van het type verwarming
Modernisering van het verwarmingssysteem (vervanging van de ketel)ca. 5.000 EUR tot 10.000 EUR
Kelderrenovatie, compleet met waterdichtingtot 500 EUR per m² en meer, anders afhankelijk van het werk
Vernieuwing van de rioleringvanaf ongeveer 1.500 EUR per verdieping
Trappen huisrenovatievanaf ca. 2.500 EUR voor een nieuwe trap
Vloerbedekkingen vernieuwenca. 35 EUR per m² tot 60 EUR per m² indien uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf, anders ca. 20 EUR per m² Materiaalkosten
Muren renoverenvan ca. 15 EUR per m² tot 20 EUR per m² muuroppervlak, materiaalkosten voor eigen bijdrage 2 EUR per m² tot 6 EUR per m²

Deze kosten moeten worden gezien als richtlijnen voor typisch werk. In individuele gevallen moeten uiteraard nauwkeurige berekeningen worden gemaakt om tot zinvolle kostenramingen te komen.

Vraag: Binnen welke prijsklasse liggen de renovatiekosten voor een huis?

Kostencontrole-expert: Zoals reeds vermeld, zijn de kosten sterk afhankelijk van de totale hoeveelheid werk die nodig is.

Voor een bepaalde woninggrootte kunnen echter, voor een ruwe kostenraming, de bovengenoemde richtprijzen per m² bij elkaar worden opgeteld, afhankelijk van de grootte van de woonruimte, het dak- en geveloppervlak en het aantal ramen, om zo te komen tot een benaderende schatting van de kostenuitgaven.

Overigens kan de grootte van het wand- en plafondoppervlak vrij goed worden ingeschat door simpelweg de grootte van de woonruimte x 4 te nemen. Voor zeer ruime woonkamers met weinig tussenwanden is 3,5 keer de woonruimte meestal een nauwkeuriger waarde.

De grootte van het dakoppervlak kan niet worden geschat op basis van de woonruimte, maar alleen concreet worden berekend. Hiervoor moet men rekening houden met de vorm van het dak en de individuele dakhelling kennen. Voor een zadeldak met een dakhelling van 45° is de grootte van het dakoppervlak bijvoorbeeld 1,41 maal het grondvlak plus de oppervlakten voor de dakoverstekken.

Vraag: Waarvan hangen de kosten van de renovatie van een huis af?

Kostencontrole-expert: De doorslaggevende factor hierbij is

prijs woning renoveren
Een doorslaggevende kostenfactor is ook hoe groot het te renoveren gebied is.
 • Welke renovatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd
 • de grootte van het huis (woonruimte)
 • de grootte van het dak (dakoppervlak) en de dakvorm
 • de grootte van het geveloppervlak
 • de grootte van de te renoveren muuroppervlakken
 • de hoogte van de persoonlijke bijdragen die tijdens de renovatie kunnen worden geleverd
 • de prijsstelling van de gespecialiseerde aannemers

Een zeer groot deel van de kosten, vooral voor oudere huizen, komt voor rekening van de energiegerelateerde renovatie van het huis. Op de lange termijn worden deze kosten echter deels terugverdiend door energiebesparing. De terugverdientijd van de afzonderlijke maatregelen kan vooraf worden bepaald door een professionele rendementsberekening die door een deskundige wordt uitgevoerd.

Onze Diensten