Prijs van een keuken

Hoeveel kost een keuken?

De gemiddelde prijs van een keuken is €9.400, met een marge van €2.500 tot €25.500 inclusief arbeidsloon. De prijs van een keuken op instapniveau varieert bijvoorbeeld van € 2.500 tot € 4.500, terwijl die van een keuken uit het topsegment tussen € 12.500 en € 25.000 ligt.

 • Gemiddelde prijs entry-level keuken: €2.500 - €4.500
 • Gemiddelde prijs Middenklasse keuken: €4.500 - €12.000
 • Gemiddelde prijs Hoge segment keuken: €12.500 - €25.000
 • Gemiddelde prijs Luxe keuken: €24.000 - €48.000
 • Gemiddelde prijs Op maat gemaakte keuken: €7.000 - €29.000
Prijs van een standaard keuken
Type inbouwkeukenGemiddelde prijs (met installatie)
Entry-level€2.500 tot €4.500
Middenklasse€4.500 tot €12.000
Hoge segment€12.500 tot €25.000
Luxe€24.000 tot €48.000
Op maat gemaakte€7.000 tot €29.000

Het serviceniveau en de kwaliteit van de onderdelen zijn de belangrijkste factoren die de kosten van je keuken beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget te verfijnen:

 • De grootte van de ruimte
 • De gebruikte materialen
 • De vereiste aanpassingen
 • De installatietijd

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor de installatie van je keuken te schatten en krijg een precieze offerte van een professional.

Volgens een opiniepeiling van OpinionWay is de keuken de favoriete ruimte en is het renovatietempo niet te verwaarlozen. Er is altijd wel een goede reden om een nieuwe keuken te installeren: renovatie, aankoop, verhuizing, bouw en nog veel meer. De Fransen geven tegenwoordig de voorkeur aan inbouwkeukens die door gespecialiseerde franchises worden gemaakt, boven traditionele installaties die in meubelzaken worden gekocht. Als je van plan bent om een nieuwe keuken te laten plaatsen, vind je hier onze aanbevelingen en schattingen.

Prijs van een keuken volgens diensten

Voor hetzelfde oppervlak kunnen de verschillen in de prijzen van keukens worden verklaard door de sterk uiteenlopende kwaliteitsniveaus. Specialisten bieden over het algemeen verschillende assortimenten die niet alleen de kwaliteit van het meubilair dekken, maar ook die van de mechanische apparatuur (scharnieren, ladegeleiders), werkbladen, afwerking van het front en elektrische apparaten.

Bovendien lijkt de huidige trend de voorkeur te geven aan inbouwkeukens boven keukens, en hier volgt een kort overzicht:

 • Inbouwkeukens zijn complete keukens inclusief meubels, spoelbak(ken), kranen en apparatuur.
 • Keukens bieden hetzelfde concept, behalve dat ze geen apparatuur bevatten, die wordt overgelaten aan het oordeel van de klant.

Dit betekent dat inbouwkeukens duurder zijn dan uitgeruste keukens, als je alleen de cijfers vergelijkt. Als er apparatuur aan een keuken wordt toegevoegd (een keuken kan niet zonder), is de prijs van een keuken hetzelfde of zelfs lager voor hetzelfde assortiment. Dat komt gewoon omdat gespecialiseerde handelaars toestellen kopen aan goedkopere prijzen en ze doorverkopen volgens deze trend. Je bespaart ook op de extra kosten van technische bekledingen, vulmiddelen (gelakte strips die worden gebruikt om gaten in de gevel op te vullen) en de kosten die gepaard gaan met de integratie van ongeschikte toestellen.

Prijs van een standaard keuken

De prijs van een standaard keuken varieert van €2.500 tot €4.500, inclusief installatie. Zonder rekening te houden met de installatiekosten ligt de prijs van een standaard keuken tussen €2.000 en €3.500.

De prijs van een keuken kan snel oplopen, vooral als de ruimte ruim is en de kwaliteit van de apparatuur hoog. Als je een beperkt budget hebt, kies je waarschijnlijk voor een standaard keuken.

Dit betekent echter niet dat je kiest voor een keuken van slechte kwaliteit met een beperkte levensduur. Het gaat er eerder om de modellen te vinden die de hoogste kwaliteit bieden voor een redelijke prijs. Fabrikanten bereiken dit door te snoeien in bepaalde comfortopties, de mogelijkheden voor maatwerk te beperken en een kleiner, algemener assortiment aan apparatuur aan te bieden.

In keukens op instapniveau kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een vitrokeramische of inductiekookplaat, maar heb je geen toegang tot een keukenpiano (ook wel kookpiano genoemd).

Prijs van een hoogwaardige keuken

De merken die wij zien als aanbieders van instapkeukens kiezen ervoor om het aantal afwerkingen, materialen en apparaten te beperken om lagere prijzen te kunnen bieden en zo te profiteren van schaalvoordelen. Het doel is niet om de prijs van een keuken te verlagen door middelmatige materialen te gebruiken, maar om ervoor te zorgen dat de keuken gebouwd is om jarenlang mee te gaan in een gezin, met garanties tot 25 jaar.

Over het algemeen worden de volgende materialen gebruikt:

 • Melamine panelen op spaanplaat.
 • Gefineerd massief hout (medium soorten zoals beuken).
 • Kwarts.
 • Verzinkt, vernikkeld of gepoedercoat staal.
 • Acrylverf.

Bovendien krijg je met dit type budget meestal toegang tot klassieke huishoudelijke apparaten in plaats van specialistische items zoals een wijnkelder of Amerikaanse koelkast.

Let op de details en opties, want keukenaccessoires kunnen een aanzienlijk deel van de prijs van je standaard keuken uitmaken.

Tot slot moet je weten dat de merken die deze sector domineren vooral meubel- en doe-het-zelfgiganten zijn, zoals Ikea, Lapeyre of Leroy Merlin, en geen inbouwkeukenspecialisten.

Prijs van een middelgrote keuken

De prijs van een middelgrote keuken varieert van € 4.500 tot € 12.000, alles inclusief. Op je bestek voor een keuken ligt de prijs voor benodigdheden tussen de € 3.500 en € 10.000.

De overgrote meerderheid van de huiseigenaren kiest voor een middelgrote keuken. Het is een complete, comfortabele oplossing van hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs, eventueel met een kleine banklening.

Bij dit serviceniveau worden de meubels meestal voorgemonteerd geleverd in plaats van als bouwpakket. Dit maakt de installatie veel sneller, omdat je alleen de fronten hoeft te monteren en de elektrische apparaten hoeft te installeren.

Het zal je niet verbazen dat de materialen die worden gebruikt om een middelgrote keuken te bouwen van hogere kwaliteit zijn dan de materialen die vroeger werden gebruikt. Naast de materialen zelf zijn ook de afwerkingen gevarieerder en duurzamer. Bij minder dure keukens bijvoorbeeld kan elke fout bij de montage of demontage leiden tot ernstige aantasting van de materialen. Bij deze modellen zijn de materialen beter bestand tegen fouten, ontijdige verwijdering, enz.

Over het algemeen biedt dit assortiment een zeer ruime keuze. We moeten een zeer breed publiek tevreden stellen, met uiteenlopende wensen. We moeten nog steeds betaalbare opties bieden, voor degenen die een beetje moeite willen doen en van het instapniveau naar het middensegment willen gaan.

Hoewel de levensduur van deze keukens soms kan worden geëvenaard door eerdere modellen, zijn de algehele kwaliteit en het gebruiksgemak duidelijk superieur. Dit voordeel, dat de keuken een zeer kwalitatieve uitstraling geeft, komt rechtstreeks van de prestaties van het beslag, zoals de scharnieren en ladegeleiders. De laden hebben ook een hoger draagvermogen en er zijn een aantal kleine voordelen die het verschil maken, zoals de telescopische geleiders waarmee de lade volledig uit de kast kan worden getrokken.

De meest gebruikte materialen zijn :

 • Gemelamineerde panelen op MDF of spaanplaat.
 • Gelamineerd massief hout (vele soorten).
 • Natuursteen.
 • Kwarts.
 • A2 roestvrij staal.
 • Glas.
 • HPL laminaat (Polyrey).
 • Corian (Solid Surface).
 • Lakverf met hoge weerstand.

Er is ook een ruimere keuze aan elektrische apparaten, waaronder zeer moderne items zoals kleine wijnkelders en kleine keukenapparatuur. Deze apparaten kunnen rechtstreeks in je bestelling worden geïntegreerd, zodat je aan het einde van het project een kant-en-klare keuken hebt.

Tot slot zijn kranen en gootstenen hier van veel hogere kwaliteit, met de meest betaalbare assortimenten van de grote namen op dit gebied, zoals Hans Grohé, Franke en Luisina.

Er zijn grote prijsverschillen in het middensegment, soms zelfs binnen de catalogus van dezelfde fabrikant, dus je moet misschien wat tijd investeren om je project goed te plannen en de juiste keuzes te maken.

De prijs van een hoogwaardige keuken

Als je jezelf wilt verwennen, kun je de prijs van een hoogwaardige keuken schatten tussen €12.500 en €25.000, inclusief installatie. Als je geen rekening houdt met de installatiekosten, kun je schatten dat de prijs van een keuken van topklasse varieert van €11.000 tot €22.000.

De prijs van een hoogwaardige keuken is een belangrijke stap voorwaarts, want hij ligt veel hoger dan die van een middenklasse model. Deze hogere kosten weerspiegelen de zeer hoge kwaliteit van de producten, die bijzonder duurzaam zijn en gemaakt van solide, vaak edele, materialen.

De fabrikanten die dit serviceniveau bieden, zijn over het algemeen keukenspecialisten die niets anders doen buiten dit werkterrein, zoals AvivA, Arthur Bonnet of Armony.

De werking van deze sector is vergelijkbaar met die van het middensegment, waarmee het een breed scala aan materialen, formaten en apparatuur deelt. Als je dit type keuken wilt laten installeren, raden we je aan om even de tijd te nemen om je bestelling te configureren, want sommige keuzes vergen veel denkwerk. Arthur Bonnet biedt bijvoorbeeld, naast zijn klassieke kleuren (een twintigtal), meer dan 180 kleuren om uit te kiezen uit de internationale catalogus van RAL-verven.

Een topkeuken is vooral een ervaring waarmee je de keuken van je dromen kunt creëren, met de altijd welkome hulp van een gespecialiseerde adviseur die de catalogus door en door kent.

Prijs van een op maat gemaakte keuken

Apparaten profiteren ook van een bredere selectie, niet alleen van merken, maar ook van assortimenten. Zo is de catalogus uitgebreid met merken die over het algemeen discreet maar zeer luxueus zijn, zoals (onder andere) :

 • Falmec.
 • Gaggeneau.
 • Liebherr.
 • Neff.
 • Smeg.

In de meeste gevallen is de installatie bij de prijs van deze inbouwkeukens inbegrepen, omdat het hoogwaardige aspect een snelle, professionele en hoogwaardige installatie voor de klant vereist.

Het is vermeldenswaard dat de fabrikanten van topkeukens snel hebben gereageerd op de veranderingen in de consumentengewoonten. Ze hebben 2 verbeteringen in hun keukens opgenomen, die door hun concurrenten schuchter worden geïntroduceerd.

 1. Het gebruik van nieuwe technologieën, in het bijzonder met geavanceerde, up-to-date domotica-mogelijkheden.
 2. Een focus op tussenmeubilair (denk aan koelkasten), om tegemoet te komen aan nieuwe consumentengewoonten: kortsluiting, minder gebruik van de koelkast, wijnkelders, (aangesloten) moestuinen en thuiswerken. Het leven van de Fransen verandert en de topkeukenontwerpers die dit hebben begrepen, anticiperen op de vraag in de komende jaren.

Prijs van een luxe keuken

De prijs van een luxe keuken varieert van €24.000 tot €48.000. Als je de arbeidskosten buiten beschouwing laat, varieert de prijs van een luxe keuken van €22.000 tot €45.000.

Er zijn ook inbouwkeukens van zeer hoge kwaliteit, die gewoon luxe keukens zijn. Als je een relatief groot keukenbudget hebt, kun je deze optie overwegen, die je bijna onbeperkte fantasiemogelijkheden biedt. Deze keukens worden ontworpen en gemaakt door de grote namen op dit gebied, die er echt op uit zijn om je thuis een chef-kokservaring te bieden. Dit zijn onder andere La Cuisine Française, Poggenpohl en Valcucine.

Deze merken bieden modellen aan die uitgebreid kunnen worden aangepast, geautomatiseerd of voorzien van fijne accessoires.

De gebruikte materialen zijn over het algemeen van de hoogste kwaliteit, waaronder massief hout en natuursteen zoals graniet.

Bij deze keukens krijgt de elektrische apparatuur een restaurantgevoel, met ultramoderne koelkasten, en meer.

De afwerkingen zijn prestigieus, met lakken die het beste koetswerk waardig zijn en de optie om bijna alle apparatuur te lakken. In dezelfde geest bieden veel keukenfabrikanten in dit assortiment materialen aan die lasergesneden of gerectificeerd zijn om voegen weg te werken. Bij sommige fronten zijn de randen zelfs bekleed met oplossingsgetint aluminium om de randen te verstevigen en de levensduur van de kasten te optimaliseren.

De keukenkasten, die anders gemaakt zouden zijn van spaanplaat of MDF, worden vaker gemaakt van OSB, een zeer bestendig houten paneel, of zelfs van massief hout (zacht hout).

Prijs van een op maat gemaakte keuken

De prijs van een op maat gemaakte keuken varieert van €7.000 tot €29.000 all-in, afhankelijk van de afwerking. De prijs van een op maat gemaakte keuken varieert van € 5.000 tot € 25.000, exclusief installatiekosten.

Als je bij de topkeukens of luxe keukens geen model vindt dat bij jouw kamer past, kun je kiezen voor een keuken op maat. Dit wordt meestal gedaan door een meubelmaker, die de meubels kan maken en de rest van de installatie kan overlaten aan een keukenmonteur of vakman, of je kunt het allemaal zelf doen.

Afhankelijk van het afwerkingsniveau en het prestige van de gebruikte materialen kan de prijs van een keuken tussen die van een middenklasse keuken en die van een luxekeuken liggen. In alle gevallen zal het project duurder zijn dan bij een instapoplossing.

Dankzij dit ontwerp kan elke ruimte worden ingericht zonder ruimteverlies, omdat de afmetingen van de kasten niet standaard zijn. Bovendien kunnen schrijnwerkers u, afhankelijk van hun leveranciers, zeer originele materialen van hoge kwaliteit aanbieden die passen bij uw persoonlijkheid, zoals :

 • Valchromat, een door de oplossing geverfd MDF.
 • BauBuche Multiligne, een zeer esthetisch en origineel laminaat.
 • Berkenmultiplex, een zeer bestendig multiplex.
keuken installeren: het werk van een keukenontwerper

Meubels op maat kunnen ook worden uitgerust met hoogwaardige hardware en mechanische onderdelen, bijvoorbeeld van de 3 grootste namen op dit gebied:

 • Grasse.
 • Blum.
 • Hettich.

Met dit soort scharnieren, geleiders en handgrepen zijn je meubels even comfortabel in gebruik als stevig. Het resultaat is meubilair dat lang meegaat.

Een meubelmaker kan over het algemeen alle afwerking verzorgen, zelfs een hoogglans lakafwerking, die hij eventueel kan overlaten aan een professionele schilder of carrosseriebouwer. Fransen die gebruikmaken van de diensten van een schrijnwerker geven echter meestal de voorkeur aan een afwerking die dichter bij natuurlijk hout ligt, met geoliede afwerkingen. In dit geval kun je een olie gebruiken die geschikt is voor gebruik in de keuken, zoals Rubio of Osmo.

De kosten van een keuken, per onderdeel

Het bepalen van het niveau van het assortiment is niet het enige element waarmee je de prijs van je toekomstige keuken correct kunt inschatten. Binnen hetzelfde assortiment moet je ook elk keukenonderdeel kiezen op basis van een aantal criteria, waaronder:

 • Kwaliteit.
 • Materiaal.
 • Aankoopprijs.
 • Comfort.
 • Esthetiek.
 • Functionaliteit.
Elementen van een inbouwkeukenGemiddelde prijs (exclusief installatie)Gemiddelde prijs (met installatie)
Meubilair€120 tot €800/m2€250 tot €900/m2
Werkblad€10 tot €400/m²€40 tot €500/m²
Bekleding20€ tot 300€/m²55€ tot 350€/m²
Centraal eiland50€ tot €80€/m²-
Huistoepassingen€40 tot €70/m²-
Tegels€10 tot €90/sqm€45 tot €140/sqm

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een keuken die alle merken gemeen hebben. Vergeet niet dat sommige fabrikanten je nog meer keuze kunnen bieden. De getoonde prijzen zijn gebaseerd op de oppervlakte van de in te richten ruimte, dus sommige zijn uitgedrukt in m² om je berekeningen te vergemakkelijken.

Prijs van een keuken: de meubels

In de prijs van een ingerichte keuken kan het meubilair een investering tussen €250 en €900/m² vertegenwoordigen, inclusief installatie. Als je de installatie niet meerekent, betaal je tussen €120 en €800 per m² voor het meubilair.

Het meubilair is het meest klassieke element van een keuken. Zonder deze meubels kun je de keuken absoluut niet installeren. Zodra je klaar bent met de renovatie van de ruimte, moet je ze installeren, omdat ze alle andere elementen ondersteunen.

Een moderne keuken heeft onder- en bovenkasten. Onderkasten zijn meestal 60 cm diep, terwijl bovenkasten minder diep kunnen zijn, rond de 40 cm.

De korpussen (de structuur van de kasten) zijn meestal gemaakt van gemelamineerde spaanplaat, of nog beter, gemelamineerd MDF, of voor de allerbeste kasten, OSB.

Kosten van een werkblad voor een keuken

Om de prijs van je keuken te berekenen, kun je ervan uitgaan dat het werkblad je tussen €40 en €500/m² kost, alles inclusief. Als je de installatiekosten niet meerekent, varieert de prijs van een werkblad van €10 tot €400/m².

Het werkblad wordt op de onderkasten geplaatst en kan geschroefd, gelijmd of gekrast worden, afhankelijk van het materiaal. Dit zijn over het algemeen melamine, fineer, gelamineerd hout, massief hout, natuursteen, kwarts, Corian, glas, roestvrij staal of lavasteen.

Het werkblad moet geperforeerd zijn om plaats te bieden aan de gootsteen, de kookplaat en andere ingebouwde elementen.

Prijzen voor een inbouwkeukenblad

De brede waaier aan gebruikte materialen zijn over het algemeen stevig, glad, waterbestendig en soms van nature bacteriedodend. De prijs van een spatwand kan variëren van €55 tot €350/m², inclusief installatie. Zonder installatie varieert de aankoopprijs van een spatwand van €20 tot €300/m².

De spatwand is het deel van de muur waartegen het werkblad rust, over een hoogte van ongeveer 60 tot 80 cm.

Dit deel van de muur moet bedekt zijn met een stevig, glad materiaal om het gemakkelijker schoon te maken en te beschermen tegen spatten (water en kookvet).

Prijs van een keuken: het centrale eiland

De prijs van een centraal kookeiland kan een meerprijs betekenen van tussen de €50 en €80/m², alleen benodigdheden.

Het centrale eiland is een heel trendy element dat ontworpen is voor keukens met een relatief groot vloeroppervlak. Er wordt een werkblad in het midden van de keuken geïnstalleerd, zodat je er vrij rond kunt lopen.

Onder het werkblad staan ofwel meubels ofwel toestellen. De meest praktische keukeneilanden kunnen worden uitgerust met een spoelbak, ofwel de hoofdspoelbak of een secundaire spoelbak, als er een op de vloer gemonteerd sanitairsysteem is.

Prijs van keukenapparatuur

Apparatuur is een essentieel onderdeel van de prijsberekening van je keuken en kost tussen de €100 en €1.500 per vierkante meter, exclusief installatiekosten.

Apparaten maken een aanzienlijk deel uit van de prijs van je keuken, omdat de aankoop van elk apparaat erg duur kan zijn. Houd er bij het maken van je inschatting rekening mee dat apparaten gemakkelijk kunnen worden vervangen, terwijl meubels dat niet kunnen.

Naast traditionele toestellen zijn er ook modellen die kunnen worden ingebouwd en waarop een van de fronten kan worden bevestigd die bij de keuken worden geleverd, zoals een vaatwasser.

Kosten van keukentegels

In dit geval is het raadzaam om een tegelzetter in te schakelen die esthetisch en duurzaam werk kan leveren. De kosten van tegelwerk variëren van €45 tot €140/m², inclusief installatie. Als je alleen rekening houdt met de materialen, dan varieert de prijs van je tegels van €10 tot €90/m².

Je keuken kan betegeld worden. Dit zeer stevige materiaal wordt meestal gebruikt op de vloer, maar kan ook op de muur worden gebruikt als spatwand of als decoratie.

Keukenprijzen: de spoelbak

Afhankelijk van het materiaal en de configuratie kan een spoelbak €150 tot €850 kosten, alles inclusief. Zonder de kosten van een keukenmonteur mee te rekenen, varieert de aankoopprijs van een spoelbak van €50 tot €650.

Er zijn tientallen materialen en honderden modellen gootstenen, elk met een andere stijl en gebruiksgemak.

Bovendien moet je kiezen tussen een spoelbak met één kom, een spoelbak met twee kommen of een spoelbak met anderhalve kom, een eigenschap die zowel het gebruiksgemak als de benodigde ruimte op het werkblad beïnvloedt.

Prijs van keukenkranen

Kranen zijn verplicht inbegrepen in de prijs van een ingerichte keuken en kunnen tussen €130 en €550 kosten. Zonder de diensten van een loodgieter kunnen de kosten voor de aankoop van kranen variëren van €30 tot €450.

Er is meestal maar één kraan in een keuken, dus die moet meerdere functies vervullen. De huidige trend zijn zwanenhalsmengkranen met geïntegreerde handdouche.

Er zijn ook steeds meer mengkranen met doorstroombegrenzers, handenvrije activering en dubbele uitlopen (met geïntegreerde filtratie).

Een keuken installeren: het werk van een keukenmonteur

Installatieprocedure: renovatie en nieuwbouw

De installatie van een keuken kan relatief complex zijn, vooral voor bouwpakketten, waarvan de montage meer tijd in beslag neemt dan voorgemonteerde modellen. De installatie maakt echter meestal deel uit van een groter keukenrenovatieproject. In de meeste gevallen wordt het werk zo uitgevoerd.

 • Verwijdering: Om een keuken te renoveren en de nieuwe apparatuur te installeren, is het essentieel om het oude meubilair te verwijderen en soms bepaalde elementen bij te werken, zoals de gipsplaat, betegeling of zelfs een raam. Bij deze fase kunnen verschillende vakmensen van derden betrokken zijn, waardoor de keukeninstallateur moet wachten op een geschikte ruimte om de keuken te installeren.
 • Eventuele technische aanpassingen: het komt zelden voor dat een keuken wordt gerenoveerd met exact dezelfde lay-out. Het komt ook vaak voor dat je een waterpunt moet verplaatsen of een elektriciteitspunt moet bijwerken. Je moet dus rekening houden met deze ingrepen en een loodgieter en elektricien inschakelen.
 • De onderdelen plaatsen: Zodra de ruimte is opgeknapt, kun je beginnen met het plaatsen van de meubels, gevolgd door het werkblad, en eindigen met de accessoires, hardware en toestellen. Afhankelijk van het type keuken, de oppervlakte van de ruimte en het aantal accessoires heeft één keukenmonteur tussen de 2 en 5 werkdagen nodig om de keuken te plaatsen.
 • Afwerking: Na de installatie van een keuken moet je niet veel meer afwerken, want de eigenlijke afwerking, zoals het schilderen van de muren en het plafond, gebeurt al op voorhand. Er moeten echter nog enkele siliconen- of acrylvoegen worden gemaakt, een laatste laag olie moet worden aangebracht op een houten werkblad en natuurlijk moeten alle kasten en alle hoeken en gaten van de nieuwe kamer worden schoongemaakt.
Voorbeeld van een moderne en gezellige keuken

Kosten voor het installeren van een keuken: arbeidskosten

Zoals je ziet, moet je bij een renovatie andere vakmensen inhuren dan alleen de keukeninstallateur, tenzij je kamer heel nieuw is of je alleen je meubels wilt vervangen. Hun prijzen moeten dan worden opgeteld bij de prijs van de installatie van je keuken.

 • De prijs van een loodgieter: Een loodgieter zal je helpen om de lay-out van je nieuwe keuken af te stemmen op de sanitaire installaties in de kamer. Afhankelijk van de regio en het werk, rekenen loodgieters tussen €40 en €70 per uur.
 • De prijs van een elektricien: Een keuken heeft een aantal gespecialiseerde elektrische circuits die op de juiste manier op het schakelbord moeten worden aangesloten. Daarnaast moet een keuken worden aangesloten op een VMC, indien mogelijk met een diameter van 125 mm, een klus die een elektricien kan uitvoeren. Een elektricien rekent tussen de €30 en €55 per uur voor een elektrische refit, waarbij je de benodigdheden moet optellen.
 • Prijs van een keukenmonteur: De prijs voor het plaatsen van een keuken zelf hangt meestal af van de prijs van de keuken, want hoe hoger het assortiment, hoe zorgvuldiger de montage moet zijn. De prijs voor het plaatsen van een keuken varieert van €500 tot €1.000 voor een instapmerk, €1.000 tot €2.000 voor een middenklasse merk en €1.500 tot €3.000 voor een topmerk. De prijs voor het installeren van een op maat gemaakte keuken varieert van € 2.000 tot € 4.000.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om precies te weten te komen hoeveel je keuken gaat kosten, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je verwachtingen voldoet.

Voor je keuken raden we je aan een beroep te doen op een keukeninstallateur of een gespecialiseerd merk, ervaren partners die je een kwaliteitsvolle installatie kunnen aanbieden met een jarenlange garantie op de installatie.

Voorbeelden van een bestek voor een keuken: Standaard bestek

Om je te helpen je project in perspectief te plaatsen, hebben we verschillende voorbeelden van offertes voor inbouwkeukens voor je op een rijtje gezet. Je kunt ze gebruiken als inspiratie om de planning van je werk te verfijnen.

keuken offerte: Instapniveau

Het eerste voorbeeld betreft een keuken op instapniveau met een vloeroppervlak van 15m². Het werk omvatte het leveren en plaatsen van de keuken, en het schilderen van de muren en het plafond.

De prijsopgave voor deze keuken was €5.650.

keuken: middenklasse

Het tweede geval is dat van een middelgrote keuken met een oppervlakte van 12 m². Ondanks de kleine afmetingen kwam deze keuken uit op de woonkamer en had ze een centraal eiland dat de twee ruimtes scheidde.

De prijsopgave voor deze keuken was €8.500.

Schatting van de keuken: keuken op maat

Het derde voorbeeld betreft een veelvoorkomend geval in moderne huizen met een beperkte oppervlakte. Het ging om de installatie van een keuken in Amerikaanse stijl in een ruimte van 10 m².

Vanwege de atypische vorm van de ruimte moest de keuken op maat worden gemaakt en de apparatuur moest door de klant worden geleverd.

De prijsopgave voor deze keuken was €4.200.

De bijkomende kosten voor de installatie van een keuken

Naast het elektriciteits- en loodgieterswerk moet je ook andere werkzaamheden plannen, die je bij de prijs van je keuken kunt optellen of die je kunt beschouwen als een onafhankelijke renovatie die vóór je keukenwerkzaamheden moet worden uitgevoerd. In beide gevallen is dit wat je kunt verwachten.

 • Pleisterwerk: Bij de renovatie van een ruimte zoals een keuken of badkamer kun je over het algemeen verwachten dat je wat pleisterwerk moet doen. Als je bepaalde elementen verwijdert, zoals wandtegels, moet de gipsplaat vaak opnieuw worden bewerkt. Je kunt contact opnemen met een stukadoor die je muren weer vlak en loodvrij kan maken.
 • Schilderen: na het bijwerken van de gipsplaat is meestal een laagje verf nodig, omdat dit materiaal niet onbehandeld kan blijven. In elk geval is het raadzaam om de keuken te schilderen voordat je een nieuwe keuken installeert, omdat dit deel uitmaakt van elk renovatieproject.
 • Waterverwarmer: Als je waterverwarmer te klein is en je keuken niet genoeg warm water krijgt, is de installatie van een nieuwe keuken het ideale moment om een nieuwe waterverwarmer of een tweede apparaat te installeren en een speciaal circuit naar de keuken aan te leggen. De prijs van een moderne boiler is een investering waar je geen spijt van zult krijgen.
 • Een dragende muur openen: veel mensen besluiten hun ruimte te openen om een gezelliger sfeer in huis te creëren. Dit idee omvat vaak het openen van de keuken naar de woonkamer, zodat je van je gasten kunt genieten terwijl je kookt. Afhankelijk van de indeling van de woning wordt de woonkamer niet van de keuken gescheiden door een scheidingswand, maar door een dragende muur. In dit geval moet de dragende muur volgens de regels van de kunst worden geopend om de structurele integriteit van het gebouw te respecteren.
 • Waterontharder: Als het water in je omgeving hard is, is de renovatie van een keuken het ideale moment om de waterleidingen uit te rusten met een wateronthardingssysteem.

Je investering optimaal benutten door meerwaarde

Een nieuwe keuken voegt onvermijdelijk waarde toe aan je huis. Bij verkoop kan een nieuwe of recente keuken zelfs een verkoopargument zijn, en bij verhuur is deze ruimte een zeer effectieve manier om een hogere huur te bieden.

Bovendien zijn notariskosten bij een verkoop niet van toepassing op meubels en elektrische apparaten, dus door alle keukenrekeningen te behouden, kun je deze kosten, die altijd een delicate fase vormen, aanzienlijk verlagen.

FAQ

Wat is de gemiddelde prijs van een keuken?

De gemiddelde prijs van een keuken varieert van € 2.500 tot € 25.500, afhankelijk van het serviceniveau.

Hoeveel kost een op maat gemaakte keuken?

De prijs van een op maat gemaakte keuken varieert van €7.000 tot €29.000, afhankelijk van de afwerking.

Wat is het budget voor een mooie keuken?

Het budget voor een mooie keuken van hoge kwaliteit varieert van €12.500 tot €25.000.

Wie kan een keuken monteren?

Over het algemeen is een keukenmonteur, installateur of meubelmaker de vakman die een keuken installeert.

Onze Diensten