Prijzen elektricien

Wanneer er elektriciteitswerken in je huis uitgevoerd moeten worden, dan kan dit een riskante klus zijn als je hier zelf mee aan de slag gaat. Je kunt draden verkeerd aansluiten, wat kortsluiting of zelfs brand tot gevolg kan hebben. Elektriciteitswerken is een gespecialiseerde klus die je moet overlaten aan de elektricien. De elektricien is er voor opgeleid om met elektriciteit te werken, heeft de nodige ervaring en de juiste gereedschappen om de werken uit te voeren. Het vak van elektricien is zeer veelzijdig, omdat dit allerlei soorten werken kunnen zijn. Voordat je een elektricien inhuurt is het handig om alvast een beeld te hebben van de te verwachten kosten.

Prijzen elektricien

Wat is de kostenopbouw voor een elektricien?

Arbeidsloon (per uur) Ervaring
Tussen 20 & 25 euro per uur Beginnend elektricien
Tussen 30 & 35 euro per uur Elektricien met een gemiddelde ervaring
Tussen 40 & 50 euro per uur Elektricien met een uitstekende ervaring

De soort elektriciteitswerken zijn uiteraard belangrijk, maar nog belangrijker is te weten wat het uurloon van een elektricien is. In de regel wordt een elektricien per uur betaald. Er kunnen enorm veel verschillen zitten in de verschillende uurlonen per elektricien. Het uurloon is vooral ook afhankelijk van hoeveel ervaring een elektricien heeft en of de elektricien in dienst is van een elektriciteitsbedrijf of dat hij een zelfstandig elektricien is. Een elektricien die nog beginnend is,zal een pak goedkoper zijn dan een zeer ervaren elektricien.

Wanneer de elektriciteitsklus heel groot is, zal er soms een totaalbedrag inclusief manuren gemaakt worden van de klus, maar gebruikelijker is een scheiding tussen uurloon en materiaalkosten. Betreffende de kostenopbouw mag je er vanuit gaan dat van de totale kostprijs, ruim 70% aan het uurloon van de elektricien is relateert. De overige 30% van de kostprijs betreft materialen. Houdt ook rekening met het feit dat de werkzaamheden altijd op locatie plaats vinden. Een elektricien zal daarom altijd naar de locatie rijden en daarvoor voorrijkosten in rekening brengen. Bekijk daarom de offerte altijd goed of dit erop staat en je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat is het uurloon van een elektricien?

De verschillen kunnen dus naar gelang ervaring van de elektricien groot zijn. De kostprijs voor een niet ervaren en startende elektricien ligt gemiddeld rond de € 25,-. Is een elektricien meer ervaren, dan zal ook zijn uurloon flink kunnen stijgen naar € 35,- of zelfs nog hoger. Een elektricien dat al jarenlang zeer ervaren is kan zomaar € 50,- vragen. Hiervoor mag je dan ook kwaliteitswerk voor terug verwachten. Verschillende offertes opvragen bij diverse elektriciens loont dus. Je kunt dan exact zien hoeveel uurloon er in de kostprijs is opgenomen en zo kun je gemakkelijk een keuze maken.

Welke keuzes bepalen de prijs van een elektricien?

Elektriciteitswerken kunnen bestaan uit heel diverse werkzaamheden. Dit kan van het plaatsen van een schakelaar tot het verleggen van het gehele elektriciteitsnetwerk. Ook zul je bij verkoop van de woning een attest van een erkende elektricien moeten voorleggen dat je elektriciteitssysteem op orde is. Het is dus belangrijk om bij een controle een kundige en betrouwbare elektricien in te huren. Welke keuzes die je moet maken zullen de kostprijs van een elektricien bepalen?

Het uurloon

Zoals reeds aangegeven vormt het uurloon van de elektricien de grootste kostenpost op het totaal van de kostprijs. Hierbij zul je een keuze moeten maken of je de kwaliteit van het werk zwaarder laat wegen of juist de prijs van de elektricien? Immers een beginnende elektricien is een pak goedkoper, maar voert hij de werken wel op een hoog niveau uit? Bij een ervaren elektricien mag je een goede kwaliteit verwachte. Maar dit zal dan ook terug te zien zijn in een hoger uurloon. Grofweg kun je het uurloon van een elektricien in delen in drie groepen: beginnend, gemiddeld en ervaren. Het gemiddelde uurloon van een beginnende elektricien ligt tussen de € 20,- en € 25,- per uur. Een elektricien die al een tijdje bezig is en een gemiddelde ervaring heeft zal rond de € 30,- tot € 35,- per uur vragen. De zeer ervaren elektricien ten slotte heeft een hoog uurloon van tussen de € 40,- en de € 50,-.Vervolgens is het aan jou om te bepalen voor welk soort elektricien je gaat.

Gebruikte materialen

Je mag er vanuit gaan dat een elektricien goed voorzien is in materiaal. Zo zal hij altijd voldoende bedrading bij zich hebben en gebruik maken van professioneel gereedschap. Maar er kan onverhoopt altijd materiaal zijn dat hij niet voorhanden heeft en hij apart moet bestellen. In dit geval zullen deze kosten aan je doorberekend worden. Gaat het om materiaal, zoals bijvoorbeeld een lampje dat vervangen moet worden en je hebt nog een lampje liggen, dan kun je de elektricien vragen of hij jouw lampje wil gebruiken. Hiermee kun je minimaal op besparen.

Voorrijkosten

Een elektricien zal zijn werkzaamheden altijd op locatie moeten doen. Hiervoor moet hij er wel naartoe en zullen er in de regel voorrijkosten worden berekend. Hiervoor heeft hij de keuze om een totaalbedrag te berekenen aan voorrijkosten of een bedrag per kilometer. Dit zal meestal tussen de € 0,20 en € 0,35 zijn. Op de voorrijkosten is te besparen door te kiezen voor een lokale elektricien. Die zal vanwege de korte afstand geen voorrijkosten berekenen.

Veiligheidskeuring NEN

Soms eist een verzekering dat je elektriciteitsinstallatie het veiligheidskeurmerk NEN1010 bevat. Dit kan alleen door een elektricien uitgevoerd worden. Niet iedere elektricien is hiervoor geschikt. Kies hiervoor een betrouwbare elektricien die zelf is aangesloten bij het KOMO keurmerk. Voor deze keuring wordt er al snel een bedrag van € 350,- in rekening gebracht door een minder ervaren elektricien. De meer ervaren elektriciens zullen een bedrag in rekening brengen van tussen de € 450,- tot € 500,-.

Een betaalbare elektricien vinden

Om een betaalbare elektricien te vinden kun je bij verschillende elektriciens een offerte opvragen. Ook mond op mond reclame zal vaak ook naar een betaalbare elektricien kunnen leiden. Je hebt bijvoorbeeld van kennissen, familie of buren een positief verhaal gehoord over een bepaalde elektricien, dan weet je in ieder geval al dat hij correct werk levert. Je kunt dan contact met hem opnemen en zeggen dat je positieve verhalen over hem gehoord hebt. Deze vorm van contact is ook positief voor de elektricien, waardoor hij je misschien een goede prijs berekend.

Onze Diensten