Elektriciteit leggen

Bij de aanleg van een nieuwe elektrische installatie in je huis komt behoorlijk wat kijken. Je kunt er voor kiezen om deze klus zelf uit te voeren, maar ook kun je een ervaren elektricien inhuren. Voordat je aan de slag gaat, ben je vast benieuwd wat elektriciteit aanleggen gaat kosten en hoe het moet gebeuren. Renovatiewerken JK vertelt je hier graag wat meer over en licht je ook voor over zaken als de elektriciteitskeuring en domotica.

Elektriciteit leggen

Zelf elektriciteit aanleggen of een specialist inhuren?

Bij het leggen van elektriciteit heb je twee opties: een erkende elektricien inhuren, zoals de specialisten van Renovatiewerken JK, of zelf je elektriciteit aanleggen. Je bent zelf geheel vrij in de keuze. Natuurlijk zorg je er wel voor dat de aanleg veilig en op de juiste manier gebeurt.

Je elektriciteit zelf aanleggen

Wanneer de klus niet te groot is en je over twee rechterhanden beschikt, kun je de elektriciteit in je woning gewoon zelf aanleggen. Dit geeft je veel voldoening en bespaart je ook nog eens behoorlijk wat arbeidsloon. Verderop in dit artikel vind je een handig stappenplan dat zeker van pas komt wanneer je aan dit werk begint.

Elektriciteit laten leggen door een vakman

Het aanleggen van nieuwe elektriciteit in je huis neemt bepaalde risico’s met zich mee en is daarom zeker geen klus voor een beginnende doe-het-zelver. Heb je nog geen ervaring met elektrische installaties of ben je gewoon niet zo handig? Schakel dan de deskundige hulp in van Renovatiewerken JK. Wij hebben de nodige ervaring op het gebied van elektriciteitswerken op zak en zorgen voor de aanleg van een veilige en correcte elektrische installatie in jouw woning. Via onze website kun je heel gemakkelijk een gratis offerte aanvragen voor elektriciteit leggen.

Elektriciteit laten leggen door een vakman

De prijs van elektriciteit leggen

Uiteraard is de totaalprijs van elektriciteit leggen in je woning afhankelijk van onder meer de omvang van de klus en het aantal uren dat we er mee bezig zijn. Gemiddeld ligt de kostprijs tussen de €7.000 en €10.000. Dit bedrag is inclusief de kosten voor de bekabeling, elektriciteitskast, schakelaars en stopcontacten. Steeds meer mensen kiezen daarnaast ook nog voor de toevoeging van domotica met centrale besturing aan het elektriciteitsplan. Ben je dit zelf ook van plan? Reken dan op zo’n €6.500 meer dan de hierboven genoemde prijzen. Dit bedrag is overigens exclusief BTW, bekabeling en werkuren. Afhankelijk van zijn ervaring, de locatie en de materiaalkosten ben je per werkuur tussen de €20 tot €50 kwijt aan een elektricien. Gemiddeld bedragen de kosten dus circa €35 per werkuur (exclusief BTW).

Elektriciteitskeuring

Wanneer je nieuwe elektriciteit in je woning laat aanleggen, dien je ook voor een elektriciteitskeuring te zorgen. Dit is per 1 juli 2008 verplicht in de volgende gevallen:

 • Bij de installatie van nieuwe elektra.
 • Bij een woningverkoop (indien de installatie van voor 1 oktober 1981 dateert).
 • Bij de renovatie, uitbreiding of wijziging van de huidige elektrische installatie.
 • Bij de aanwezigheid van een tijdelijke elektrische installatie (werfkast).
 • Bij het verzwaren van de elektrische aansluiting.

Daarnaast moeten elektrische installaties iedere 25 jaar opnieuw worden gekeurd. Voor alle installaties die dateren van na 1 oktober 1981 dienen de wettelijke voorschriften nageleefd te worden zoals die omschreven zijn in het A.R.E.I. (het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties). De kosten van de keuring van je elektrische installatie (en standaard één elektriciteitsmeter) zijn gemiddeld €125 tot €175 (inclusief BTW). Deze keuring dient door een controlemechanisme te worden uitgevoerd dat erkend is door de Minister van Energie.

Stappenplan elektriciteit aanleggen

Stappenplan elektriciteit aanleggen
 • 1. Bepalen elektrische situatie. Stel vast hoe de elektriciteit wordt opgebouwd en waar de schakelaars en stopcontacten moeten komen.
 • 2. Beslissingen in de woning aftekenen. Aan de hand van je keuzes bij stap 1 teken je met behulp van meters, laser en waterpas af waar je gaat slijpen, boren en kappen.
 • 3. Boren, slijpen en kappen. Op deze manier maak je ruimte voor de schakelaars, stopcontacten, verlichtingspunten et cetera.
 • 4. Inmetselen inbouwpotjes. Zorg ervoor dat de potjes netjes recht en op gelijke afstanden staan.
 • 5. Leggen van leidingen. Voor de juiste werking van de elektrische installatie volg je het legplan minutieus. Pas hierna wordt alles vastgelegd.
 • 6. Cementeren. Hiermee werk je na het aanleggen en vastleggen van de leidingen de opengeslepen sleuven in de muur netjes weg.
 • 7. Plaatsen van schakelaars en stopcontacten. Na circa anderhalve maand is de bezetting goed opgedroogd en kun je met de afwerking beginnen. Met de waterpas plaats je alle stopcontacten en schakelaars perfect recht op hun plaats.
 • 8. Afwerken zekeringskast. Plaats de zekeringkast en sluit de kabels op de automaten en stuurblokken aan.
 • 9. Meten en testen. Zo kun je controleren of de installatie correct aangesloten is en op de juiste manier functioneert.
 • 10. Opstellen elektrisch dossier. Hierin staat een samenvatting van de complete elektriciteitswerken. Dit dossier is nodig voor de elektriciteitskeuring.

Domotica: je elektrische installatie automatiseren

Domotica stelt je in staat om elektrische apparatuur in je woning te automatiseren. Je kunt kiezen voor draadloze of bekabelde domotica. Bij bekabelde domotica worden de kabels in de wanden geplaatst, net als bij de standaard elektronica. Draadloze domotica werkt via WIFI of radio frequency en vereist dus geen grote werken. Je kunt je domotica centraal of decentraal aansturen.

Elektriciteit plaatsen

Onze Diensten