Domotica: voordelen, mogelijkheden & prijzen

Meer comfort creëren in de woning is een zaak waar heel wat bij komt kijken, dat is zeker. Als je je woning moderner wil maken én tegelijkertijd van meer functionaliteit wil genieten, dan is domotica de oplossing. Wat is domotica nu precies en wat zijn de vele voordelen ervan? Een vraag die een duidelijk antwoord behoeft en dat krijg je dan ook in onderstaand overzicht!

Wat is domotica precies?

domotica  systeem

Domotica is eigenlijk een overkoepelende term voor allerlei systemen die in huis zorgen voor automatisering. Dankzij de juiste technologieën is het mogelijk om van meer comfort te genieten. Dit gebeurt door apparaten vanop afstand én eenvoudig te biedenen - zoals het aanzetten van een licht vanuit je sofa of het sluiten van je gordijnen vanop je werk. Domotica maakt het allemaal mogelijk!

wat is domotica

Doorgaans gebeurt de bediening van dergelijke systemen met een smartphone of ander type interactief scherm. De meeste domotica maken gebruik van sensoren en zijn een soort van extraatje bovenop het elektriciteitsnetwerk dat dal aanwezig is in de woning of het bedrijf. Een professional installeert een extra datalijn, zodat dat netwerk alle bijkomende taken herkent. Het gevolg is een uiterst comfortabele woning!

De kostprijs van domotica

Domotica is dan wel een revolutionair concept, het is op zich al enkele decennia oud - en dat is dan ook waarom de prijs voor zo'n systemen niet al te hoog meer ligt. Bij een vrijstaand huis zal je niet meer dan 7000 euro betalen voor een systeem met centraal punt en bekabeling. Hierbij zitten functies zoals verwarming, een alarmsysteem en verlichting. Het spreekt voor zich dat, hoe meer opties je kiest hoe complexer het systeem in elkaar zit - en hoe meer je dus zal betalen. De prijs wordt daarbij ook bepaald door onder andere de werkuren die nodig zijn voor de installatie van de systemen!

De beste manier om jezelf onaangename verrassingen te besparen is door op voorhand al te bepalen welke functies je wil hebben of nodig hebt. Volstaat het om je woning uit te rusten met een automatische airco? Of wil je daar ook verlichting en raamdecoratie aan toevoegen? Vraag advies bij een specialist om te bepalen welke zaken zoal nodig zijn in jouw situatie!

domotica airco

De vele voordelen van domotica

Domotica is een revolutionair systeem dat heel wat voordelen biedt, op zowat alle vlakken. Een overzicht:

1. Energie besparen

Een dergelijk systeem geeft je de mogelijkheid om meer grip te hebben op je energieverbruik. Zo kan je helemaal zelf kiezen hoeveel stroom je woning verbruikt en op welke manier. Wil je je wasmachine pas aanzetten als het minder kost? Geen enkel probleem! Moet de verlichting afgestemd worden op het aantal aanwezigen in de woning? Dat kan ook - het gevolg is hoe dan ook dat je heel wat energie bespaart!

2. Comfortabeler wonen

Daarbij voegt domotica natuurlijk ook toe aan je wooncomfort. Zo moet je niet langer alles manueel aanzetten of beheren. Verlichting, verwarming en rolluiken - het zijn slechts enkele voorbeelden van installaties die dankzij domotica helemaal automatisch werken.

3. Meer veiligheid in huis

Als je kiest voor domotica in de vorm van een alarmsysteem, dan kan je er ook zeker van zijn dat je woning er veel veiliger op wordt. Zelfs als je niet thuis bent, kan je instellen dat verlichting en bijvoorbeeld televisie toch aanstaan - zodat inbrekers om de tuin geleid worden. Ook voor ouderen is domotica erg handig - aangezien één druk op de knop kan volstaan om het bad vol te laten lopen of verlichting aan te zetten.

domotica veiligheid

4. Domotica is gemakkelijk te installeren

Ten slotte valt de installatie van dergelijke systemen erg goed mee. Vroeger moest daarvoor vaak nog breekwerk uitgevoerd worden, maar vandaag de dag zijn die systemen zo aanpasbaar en vaak klein dat ze eenvoudig geplaatst kunnen worden. Daarbij kan een domotica systeem ook eenvoudig beheerd worden op basis van variabelen zoals temperatuur, aanwezigheid van personen, tijd, vocht en licht.

De vele mogelijkheden van domotica

Het spreekt voor zich dat de voordelen van domotica ver reiken. Wat zijn nu enkele van de meest voorkomende toepassingen van dergelijke systemen? Een overzicht:

Verlichting

Dankzij domotica is het mogelijk om je verlichting beter te beheren. Zo kan je lampen samen in- of uitschakelen op het moment dat je dat wil. Daarbij zijn er ook opties voor verlichting buitenshuis via een applicatie. Veel domotica voor verlichting beschikt daarbij over vaste programma's, zodat je zowel de duur van de verlichting als de intensiteit en nog andere factoren kunt aanpassen. Ontvang je bijvoorbeeld bezoek of lees je op je eentje gezellig een boek in de zetel? De verlichting kan aangepast worden naargelang de situatie!

verlichting domotica

Verwarming en koeling

Als je kiest voor automatische verwarming en ventilatie bespaar je vooral heel wat geld. Dankij een dergelijk systeem kan je de temperatuur per ruimte zelf beheren - een functie die zonverwarming genoemd wordt. Wil je daarbij een kamer of je hele woning laten opwarmen een halfuurtje voor je thuis bent? Dan kan dat ook, door middel van je smartphone!

Zonwering

Daarbij kan ook zonwering automatisch beheerd worden. Van rolluiken tot gordijnen, jaloezieën en zelfs zonwering op het terras, alles kan gemakkelijker bediend worden. Als je kiest voor een centraal systeem, dan worden zowel inbrekers als de zon optimaal geweerd. Hierdoor geniet je niet enkel van een aangenamer leefklimaat maar ook nog eens van veel meer privacy. Ook kan je bijvoorbeeld rolluiken vanzelf laten toegaan als de zon ondergaat!

automatische zonwering

Veiligheidssystemen

Vervolgens zijn alarmsystemen die vanop afstand beheerd kunnen worden ook de moeite waard. Kies je voor domotica, dan blijf je altijd op de hoogte van wat er zich in huis afspeelt. Ook kan je de toegang en beveiliging van je eigendom op afstand beheren en controleren. Kies je eventueel voor een draaibare camera, dan kan je zelfs camerabeelden in en rondom de woning volgen.

De toegang tot de woning

Je kan met domotica ook je ramen, poorten en deuren op afstand sluiten en openen. Je kan deze zelfs helemaal op slot doen als er zich een noodgeval voldoet, bijvoorbeeld als inbrekers je huis proberen binnen te dringen. Het voordeel hiervan is ook dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over een deur of raam dat je bent vergeten te sluiten bij het verlaten van de woning!

domotica deuren ramen

Domotica voor luxe toepassingen

Ten slotte kan domotica ook gebruikt worden om elektronische luxe apparatuur te beheren. Of je nu de televisie wil aanzetten vanop afstand of een stereo-installatie, lamp of printer wil afzetten, alles kan. Door middel van een centrale installatie kan je vanop afstand alles regelen, van de temperatuur van je zwembad tot het chloorniveau en nog veel meer.

domotica televisie

Het beste domotica systeem kiezen

Als laatste is het belangrijk om te beseffen dat er verscheidene soorten domotica systemen zijn, elk met hun eigen karakteristieken. Een overzicht:

1. Een centraal of decentraal systeem

Een centraal systeem maakt gebruik van één controller die over alle nodige informatie beschikt over alle systemen. Hierdoor kunnen onderdelen niet apart bediend worden: ze moeten allemaal beheerd worden vanaf het centrale apparaat. Als je over een decentraal systeem beschikt, is dat niet het geval. Er is sprake van een unieke logica en programma's, waardoor je alle elementen afzonderlijk kan gebruiken. Deze laatste optie is vanzelfsprekend wel een stukje duurder.

2. Een gesloten of open systeem

Kies je voor een gesloten systeem, dan word het geproduceerd bij één fabrikant, wat betekent dat je verplicht enkel de software en hardware van dit merk moet gebruiken. Andere systemen kunnen er dus niet op worden aangesloten. Bij een open systeem wordt er gebruik gemaakt van een universele code, waardoor je dit wel kunt. En dat brengt natuurlijk heel wat vrijheid met zich mee.

3. Een bekabeld of draadloos systeem

Ten slotte is het de moeite waard om te kiezen tussen een systeem met of zonder bekabeling. Een draadloos systeem is vanzelfsprekend handiger en wordt doorgaans aangeraden bij bestaande gebouwen. Deze werken op basis van radiogolven, waardoor het risico op storingen natuurlijk altijd bestaat. De onderdelen werken ook iets trager dan een bekabeld systeem, hoewel het verschil klein is. Een systeem met bekabeling is dan weer handig bij een nieuw gebouwde woning, aangezien het dan rechtsreeks op de meterkast aangesloten kan worden.

Domotica biedt duidelijk heel wat voordelen voor het comfort en duurzaamheid van je woning. Kiezen voor de juiste oplossing voor jouw situatie is hoe dan ook essentieel als je er het beste uit wil halen!

domotica

Onze Diensten