Elektriciteitswerken

elektriciteitswerken

Het werk van de elektricien neemt steeds verder toe in complexiteit en mogelijkheden. Hoewel veel elektriciteitswerken door handige klussers in huis zelf uit te voeren zijn, kan het verstandig zijn om toch een professional in te schakelen. Niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook door de wijze waarop specialisten de elektriciteitswerken in verband kunnen brengen met diensten en functies waar u wellicht nog niet eerder bij had stilgestaan. Op deze pagina vindt u een handig overzicht van de meest voorkomende elektriciteitswerken, en de mogelijkheid om snel en gratis een vakkundige elektricien te vinden.

Welke soorten elektriciteitswerken zijn er mogelijk?

Stroom maakt een enorm belangrijk deel uit van ons leven. Van een manier om de wereld te verlichten na zonsondergang, is elektra uitgegroeid tot een wereldwijd verbindende factor met nieuwe mogelijkheden zoals de Smart Home. Dit zijn de tien meest populaire diensten die de elektricien voor u kan uitvoeren:

1. Vervanging van de oude elektra in het pand

vervanging van de oude elektra in het pand

Oudere panden hebben vaak ook oude elektra door het huis heen lopen. Deze draden kunnen verslijten waardoor de veiligheid in het geding komt, ze kunnen ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Alleen omdat je de elektra niet kunt zien achter de wanden, betekent niet dat er geen aandacht aan besteed dient te worden. Laat de elektra helemaal vervangen en geniet optimaal van alle mogelijkheden van deze tijd.

2. Uitbreiden van het bestaande elektriciteitsnetwerk

Wanneer het huidige netwerk nog goed functioneert is het mogelijk deze direct uit te breiden zonder volledige vervanging. Aan de hand van de behoefte van de bewoners of de gebruikers zal er voordat de elektriciteitswerken aanvangen een plan worden opgesteld dat ruimte biedt voor verdere uitbreidingen in de toekomst.

3. Elektra installeren in de nieuwbouw

Wanneer het nieuwbouw betreft is het veel eenvoudiger om nieuwe elektra te installeren, daarbij kan het pand geheel na wens ingericht worden. Dat geldt niet alleen voor een woning, het kan ook elektriciteitswerken voor de aanbouw of bijbouw betreffen zoals een kantoor aan huis of berging in de tuin. Schakel op tijd de elektricien in voordat de woning geheel afgewerkt is.

4. Aarde en aardlekschakelaar plaatsen

Er is geen reden om een woning niet van de juiste aarding te voorzien, bij bekabeling die beschadigd raakt of apparaten die niet juist functioneren kan een woning die niet geaard is voor grote en gevaarlijke problemen zorgen. De stroom moet worden afgevoerd naar de aarde om elektrocutie te voorkomen. Daarbij adviseren we ook om een aardlekschakelaar te laten plaatsen die tijdig en automatisch de stroom uitschakelt bij storingen of kortsluiting.

5. Verlichting binnen en buiten

Ook buiten kan verlichting enorm veel toevoegen aan het woon- en leefgenot. Wat dacht u van een terras dat in de avonduren verlicht is, lampen in de tuin en elektra in en rond de gehele woning? Bij elektriciteitswerken buiten moet er uiteraard rekening gehouden worden met vocht, insecten en ongedierte. Ook moeten de leidingen op een dusdanige wijze worden aangelegd zodat ze niet beschadigd kunnen raken tijdens werkzaamheden in de tuin.

6. Werfkast voor werkzaamheden

Dit is een dienst die vooral bedoeld is om de professionals in staat te stellen hun werkzaamheden te verrichten. Wanneer er in een woning nog geen elektra beschikbaar is, zal er een werfkast gehuurd worden die de werklui van stroom kan voorzien. Door een werfinstallatie of een werfkast te installeren kan iedereen stroom gebruiken.

7. Vervanging van de elektriciteitskast

Tijdens een renovatie moet u zeker de elektriciteitskast niet vergeten. Wanneer er nog een trekschakelaar of ander verouderd type aanwezig is zal de installatie afgekeurd worden, laat de zekeringkast daarom vervangen door een kast met lastschakelaar of hoofdschakelaar.

8. Videofoon of parlofoon installeren

Met een parlofoon kunt u horen wie er aan de deur staat, nog voordat u de deur opent. Een videofoon laat beeld zien, een combinatie van audio en video is ook mogelijk. Niet alleen zal dit de veiligheid in de woning verhogen, het is ook praktisch wanneer de deur zich op een grote afstand bevindt. U kunt de videofoon of parlofoon gebruiken in combinatie met een elektrisch deurslot.

9. Bekabeling voor data diensten en apparatuur

Elektriciteitswerken betekent meer dan stroomdraden leggen, er kan ook data doorheen gaan. Denk aan bekabeld internet, het koppelen van computers of randapparatuur, en het verbinden van diverse apparaten in huis op een vaste bekabeling voor data overdracht.

10. Domotica installatie voor huisautomatisering

Een andere manier om data in de woning te gebruiken is het gebruik van domotica ofwel huisautomatisering. Hierbij worden “slimme” apparaten en diensten met elkaar verbonden zonder draden. De apparaten werken vaak op stroom maar kunnen draadloos met elkaar communiceren via het Wifi netwerk in huis. Hierbij bestaan er veel mogelijkheden zoals slimme verlichting, een slimme thermostaat of beveiligingscamera’s die vanaf iedere locatie te bekijken zijn.

Advies bij elektriciteitswerken

Wanneer u toch liever zelf aan de slag wilt gaan is dat uiteraard ook mogelijk. In dat geval kunt u de elektriciteitswerken voorbereiden in overleg met een specialist die u precies zal vertellen waar u rekening mee moet houden. Deze professionals denken vaak meerdere stappen vooruit en kunnen u voorzien van praktische tips en plannen uittekenen waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Mocht het toch blijken dat de elektriciteitswerken gecompliceerder uitvallen dan gedacht is het altijd nog mogelijk de werkzaamheden uit te besteden.

Elektriciteit keuren

Elektriciteit keuren

De elektra keuren is niet alleen verstandig, sinds 2008 is het ook een verplichting in een aantal gevallen:

  • Wanneer een reeds bestaande elektrische installatie wordt aangepast, gerenoveerd, uitgebreid of verzwaard.
  • Bij nieuwbouw projecten waarin elektriciteitswerken van toepassing zijn.
  • Als er een tijdelijke werfkast voor werkzaamheden in het pand geïnstalleerd wordt.
  • Ook wanneer het een woning betreft die ouder is dan 1 oktober 1981 die wordt verkocht is het verplicht de elektriciteit te laten keuren. In het geval van een afkeuring dient de nieuwe eigenaar dit binnen één tot anderhalf jaar te herstellen.

De elektriciteit in het pand moet iedere 25 jaar verplicht plaatsvinden, anders riskeert u een boete.

Kosten voor elektriciteitswerken

In principe zijn elektriciteitswerken altijd maatwerk oplossingen, omdat ieder project weer uniek is. Het is mogelijk om vooraf een offerte uit te laten brengen, daarbij is het van belang om te weten of het een nieuwbouwproject betreft of renovatie, wat de oppervlakte is, het aantal aansluitpunten etc. De specialist kan ook adviseren wat de beste aanpak is en een uitsplitsing van de kosten geven.

Premies bij elektriciteitswerken

Bespaar in de kosten, er zijn in België meerdere mogelijkheden om in aanmerking te komen voor premies en subsidies. Dit zijn de twee meest voorkomende premies bij elektriciteitswerken:

  • Verbeteringspremie: Wanneer woningen minimaal 25 jaar oud zijn, en uw inkomen niet boven een vastgestelde grens ligt, is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor de Verbeteringspremie. Het bedrag dat uitgekeerd wordt is maximaal €750,-.
  • Renovatiepremie: Deze premie is van toepassing op woningen die minimaal 30 jaar oud zijn, ook hierbij wordt een maximum inkomen als voorwaarde gesteld. Wanneer de elektriciteit voor een deel of in zijn geheel wordt vernieuwd kan er een premie worden uitgekeerd tot maximaal €3750,-.

Controleer vooraf de voorwaarden, ook zult u de facturen moeten overleggen van de uitgevoerde werkzaamheden om de premie te ontvangen. Op basis van de offerte van enkele leveranciers kunt u een voorlopige berekening maken voor de premies die u kunt ontvangen. Daarnaast kan moderne elektra in huis ook de waarde van het pand positief beïnvloeden bij een verkoop. Houd naast elektriciteitswerken zeker ook rekening met data via draad én draadloos voor een pand dat op de toekomst is voorbereid.

Onze Diensten