Kosten nieuwbouw per m3

Een nieuwbouwwoning laten bouwen is een ingrijpende beslissing waarbij je heel veel keuzes moet maken. Daarentegen is het grote voordeel van een nieuwbouwwoning dat je veel vrijheid hebt en de woning voor een groot gedeelte aan je eigen wensen kunt laten voldoen op het gebied van de grootte en het uiterlijk. Financieel heeft een nieuwbouwwoning ook een grote impact. Het is dus niet zomaar iets wat je gaat doen, want het bepaald je financiële draagkracht voor een groot gedeelte van je leven. Je zult dus voordat je een nieuwbouwwoning laat bouwen goed de bouwkosten per kubieke meter in beeld moeten hebben.

prijs nieuwbouw per m3

Wat zijn de kosten voor nieuwbouw per m³?
Soort nieuwbouwhuis Prijs per kubieke meter
Zeer goedkope nieuwbouw €275
Goedkope nieuwbouw €325
Standaard nieuwbouw €375
Betere nieuwbouw €450
Luxe nieuwbouw €525
Villa Vanaf €550
Bijkomende kosten 10% – 15% van de bouwkosten

De prijzen voor nieuwbouwwoningen worden vaak weergegeven per kubieke meter oppervlakte. Het aantal m³ oppervlakte wordt berekend op basis van de buitenzijde van de te bouwen woning. Hierbij wordt de buitenzijde van de muren en van het dak genomen. Van de vloer wordt gemeten vanaf de bovenkant van de vloer en de kelder wordt in de regel niet meegenomen in het aantal kubieke meters. Een nieuwbouwwoning bouwen is afhankelijk van je budget. De kosten per m³ kunnen daarom ook gemakkelijk ingedeeld worden naar budget. Grofweg zijn de volgende richtprijzen per m³ voor type woningen aan te geven:

  • Zeer goedkope nieuwbouwwoningen € 275,-
  • Goedkope nieuwbouwwoningen € 325,-
  • Standaard nieuwbouwwoningen € 375,-
  • Betere nieuwbouwwoningen € 450,-
  • Luxe nieuwbouwwoningen € 525,-
  • Villa’s en landhuizen vanaf € 550,-
  • Houdt ook altijd rekening met bijkomende kosten van 10% tot 15%.

Een beperkt budget

Ook met een beperkt budget is het mogelijk om een nieuwbouwwoning te laten bouwen, hetzij je dan wat minder vrijheid in ontwerpmogelijkheden, afwerking en design. Reeds voor € 275,- per m³ kun je al een nieuwbouwwoning bouwen, die overigens wel zeer basic zal zijn.

Een gemiddeld budget

Met een gemiddeld budget is het mogelijk om een standaard nieuwbouwwoning van € 375,- per m³ te bouwen. Hierdoor krijg je meer vrijheid om de woning naar eigen inzicht te ontwerpen en is de woning minder basic afgewerkt. Uiteraard moet er rekening gehouden worden met eventuele bijkomende kosten wat de kostprijs met 10% tot 15% kan verhogen.

Een onbeperkt budget

Een echt onbeperkt budget zullen niet veel mensen hebben, maar als je meer te besteden hebt kun je gaan voor een luxe nieuwbouwwoning van € 525,- per m³ of zelfs een villa met een kostprijs die start bij € 550,-. Hoe luxer je de woning maakt, des te sneller zal de kostprijs stijgen.

De prijsopbouw van een nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning zijn er vele factoren die de kostprijs bepalen. Grofweg kun je de kostprijs daarom opdelen in vier gedeeltes. Het eerste gedeelte is de ruwbouw. Dit is het skelet van de woning. Dit is de eerste fase van de woning waarbij de kelder, muren, dak, ramen en deuren worden geplaatst. Dit neemt zeker 56% van de kostprijs in beslag. Vervolgens is 17% van de kostprijs bestemd voor elektra, verwarming en sanitair. 24% van de totale kostprijs mag toebedeeld worden aan de afwerkende fase van de woning, zoals vloeren, trappen en de keuken. Dan blijft er nog 4% over wat niet rechtstreeks in het huis gaat zitten, maar dat bestemd is voor het papierwerk wat er bij de bouw van een nieuwbouwwoning komt kijken.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs per m³ van een nieuwbouwwoning?

In elke fase van de bouw van de woning moet je veel keuzes maken tot betrekking van bijvoorbeeld het materiaal of gebruikte technieken. Enkele van de keuzes die gemaakt moeten worden:

De ruwbouw

De ruwbouw is de eigenlijke bouw van de woning en neemt het grootste gedeelte van de kostprijs voor zijn rekening. Er zijn hier dan ook verschillende keuzes te maken die de kostprijs kunnen laten stijgen of waar je door het weglaten van onderdelen de kostprijs kunt laten dalen. In de meeste gevallen zul je leuke opties zien en zal de kostprijs stijgen, zoals het plaatsen van een dakkapel, kiezen voor grotere ramen of het gebruik van luxere materialen.

De technieken

Het gebruik van bepaald technieken of het plaatsen van speciale apparatuur kunnen de kostprijs ook flink laten stijgen. Dit gaat om keuzes met betrekking tot de CV-ketel, zonnepanelen of misschien een warmteboiler. Heb je ook wensen met betrekking tot elektra, sanitair of de ventilatie? Je kostprijs zal hierdoor wel stijgen.

De afwerking

Tijdens de afwerkingsfase wordt de woning mooi gemaakt. Het spreekt dan ook voor zich dat het budget hier behoorlijk overschreden kan worden en dat de kostprijs enorm kan stijgen naar gelang de keuzes die je maakt. Wil je bijvoorbeeld een massief houten vloer? Dit is vele malen duurder dan een laminaatvloer. Of misschien wil je een extra grote of luxere keuken. Deuren, trappen en muurafwerkingen zijn allemaal kosten die tijdens de afwerking worden gerealiseerd en die je zo duur kan maken als je zelf wilt.

Tips om te besparen

Investeringen in een nieuwbouwwoning zijn geen verloren investeringen, het zorgt dat de woning een bepaalde waarde verkrijgt en behoud. Toch zul je eerst moeten investeren en dat is niet voor iedereen mogelijk. Er zijn enkele tips waardoor je toch op je investering wat kunt besparen:

Zelf doen

Een gehele nieuwbouwwoning bouwen zul je nooit zelf kunnen doen, maar er zijn onderdelen die je als je zelf een beetje handig bent wel kunt uitvoeren. Zo kun je de muren zelf afwerken, de vloer of misschien wel het leggen van de elektriciteit. Als je wilt besparen op de kostprijs per m³ maak dan een overzichtje van werkzaamheden waar je zelf handig in bent en wat je zelf kunt uitvoeren.

Prefab

Je kunt ook kiezen voor een prefabwoning. Een prefabwoning wordt eerst in de fabriek geproduceerd. Vervolgens worden alle delen naar de bouwplaats gereden en daar in elkaar gezet tot een volwaardige woning. Deze optie is veel goedkoper dan een woning op maat die ter plekke wordt gebouwd. Een nadeel is alleen dat je minder vrijheid hebt betreffende het ontwerp van de woning.

Offertes vergelijken

Ga bij verschillende aannemers een offerte aanvragen. Je kunt met het vergelijken van de prijzen tussen de aannemers onderling al zo’n 30% besparen. Tevens heb je de keus om ook daadwerkelijk voor de goedkoopste aannemer te gaan.

Onze Diensten