Lekkende kraan repareren en herstellen

Een lekkende kraan is natuurlijk vooral vervelend vanwege het voortdurende getik. Daarnaast is het ook gewoon duur omdat er de hele tijd water blijft lopen dat je verspilt. Het is daarom slim om de lekkende kraan gewoon te laten repareren. Dat doe je bij voorkeur door een professional. Via deze weg kan je snel een professional vinden die je hierbij van dienst kan zijn. De echte vakspecialisten kunnen dit snel voor je oplossen.

lekkende kraan

Wat kost een lekkende kraan repareren?

Het is natuurlijk in de eerste plaats belangrijk dat je weet wat het kost om het werk te laten doen. Op die manier kan je pas echt goed bepalen of je er snel een vakman bijhaalt of niet. De gemakkelijkste manier om te bepalen of de kosten binnen je budget passen, is door gewoon even een offerte bij de specialist aan te vragen. Zo krijg je direct een goed inzicht in wat het kost om dit werk te verzorgen. Er wordt gekeken naar het probleem, de kraan en de benodigde onderdelen bij het bepalen van de prijs.

Gratis prijsaanvraag

Zelf een kraan repareren

Je kunt in een aantal stappen ook zelf een kraan repareren. Dat begint met het afsluiten van het water. Nu kan je het leertje in de kraanbuis even nazien. Ook kan je kalkaanslag wegnemen en de pakkingen vervangen. Om het iets duidelijker te maken, volgt hierna een volledig overzicht van wat je moet doen.

Het stappenplan voor de reparatie

Het repareren van een lekkende kraan begint met een goede voorbereiding. Daarom staat hier stap voor stap beschreven hoe je een lek herkent en kunt opsporen. Je leert hoe je je goed voorbereidt en welke stappen je doorloopt om de kraan te herstellen. Wanneer je ene beetje bedreven bent in het klussen is dit heel simpel. Ook wanneer je minder handig bent kan je dit voor elkaar krijgen.

De voorbereiding

Eerst is het belangrijk om te bepalen waar het lek te vinden is. Komt er water uit de tuit? Dan kan het aan de ring liggen. Lekt het onder de hendel? Dan is de o-ring van de klep waarschijnlijk aan vervanging toe. Het is dus belangrijk dit eerst vast te stellen. Let even op het soort afdichting. Is dit een keramische afdichting of een compressie afdichting? Dit bepaalt ook welke ringen je moet gebruiken hiervoor. Keramische afdichtingen zijn eigenlijk altijd ook voorzien van keramische ringen. Compressie afdichtingen zijn vaak voorzien van rubberen ringen.

Wanneer blijkt dat de oude ringen het probleem veroorzaken, is de klep vaak het probleem. De compressiekleppen regelen de stroom van het water door de kraan. De rubberen ring aan de onderzijde van de klep is dan de afdichting om de stroom te stoppen. Wanneer de ring met slijtage te maken krijgt, kan het ook gaan lekken.

De keramische schijven die je in een keramische klep tegenkomt zijn voorzien van zowel rubberen als keramische ringen. Die hebben verschillende maten, dus wanneer je deze gaat vervangen moet je wel even opletten. Het is wel zaak dat je een ring in de juiste maat koopt als je eraan wilt werken.

Er bestaan ook hete kleppen. Die hebben een rode bodemafdichting. Terwijl de koude kleppen een blauwe bodemafdichting hebben. Je kunt de verschillen herkennen door de richting waarin de klep draait. Wanneer je gaat beginnen aan het klussen moet je als eerste de toevoer van water afsluiten. Pas dan kan je de kranen openen om de druk van de leidingen te halen. Lees ook altijd even de instructies die bij de kraan horen.

Gratis prijsaanvraag

Voorzichtig de klussen uitvoeren

Nog voor je de kraan uit elkaar gaat halen, is het zaak om de gootsteen af te dichten. Zo voorkom je dat er per ongeluk kleine onderdelen uit de kraan zo in de afvoer vallen. Let als je gaat sleutelen ook op dat verchroomde kranen snel kunnen krassen. Daarom gebruik je bij voorkeur een zachte doek om de afwerking te beschermen. Draai alles ook niet te strak aan als je het weer monteert. Beschadigingen en druk kunnen problemen veroorzaken.

Pak het verzorgd aan

Het is belangrijk dat je altijd een veiligheidsbril draagt wanneer je dit werk doet. Sommige elementen kunnen ook scherp zijn. Pas daar dus ook mee op. Is alles bijna klaar? Dan is het nog even zaak om op de laatste punten te letten. Draai alles bijvoorbeeld niet te strak aan. In het begin kunnen kranen nog wat nadruppelen als ze weer in elkaar zetten. Voel je dan niet geneigd om nog strakker te draaien. Je draait er de nieuwe ring weer mee kapot.

Zo pak je de reparatie goed aan

Wanneer een kraan een draaiknop heeft, dan moet je die eerst voorzichtig verwijderen. Onder de kap zit namelijk de schroef die erin zit. Die kan je met een schroevendraaier losschroeven. Zo kan je het kleppendeksel in het geheel losschroeven. Met een verstelbare sleutel maak je vervolgens de klep los. Die kan je verwijderen. Houd de klep wel goed vast met de sleutel. Je kan dan met een schroevendraaier de schroef verwijderen die de ring op zijn plek houdt. Nu kan je de ring vervangen. Wanneer dit is voltooid schroef je het geheel weer ineen en plaats je de kap weer terug.

De kraan met keramische afdichting aanpakken

Voor een kraan met een keramische afdichting is het belangrijk om de klep bloot te leggen. Dat kan soms met een inbussleutel gedaan moeten worden. Dat hangt van het soort kraan af. Je gebruikt een verstelbare sleutel om de klep los te krijgen en te verwijderen. Kijk even goed of de keramische schijven niet beschadigd, versleten of vervuild zijn. Is dit wel het geval, maak deze dan schoon of vervang hem. Zet daarna alles weer in elkaar.

Gratis prijsaanvraag

Een O-ring in de klep vervangen

Je kunt voor deze klus dezelfde instructies volgen voor het verwijderen van de kleppen. Je kan dan de versleten of kapotte o-ring gemakkelijk verwijderen met een schroevendraaier. Je kunt nu de nieuwe o-ring plaatsen en de klep weer in elkaar zetten.

O-ring in de tuit vervangen

Je gebruikt een steeksleutel voor het losdraaien van de moer aan de onderzijde van de kraan bij de gootsteen. De kraan kan je draaien zodat je er beter bij kunt. Een schroevendraaier is nodig om de stelschroef te kunnen wegnemen. De tuit kan nu naar buiten worden gehaald. Zo kan je bij de rubberen o-ring aan de onderzijde van de tuit. Met een schroevendraaier kan je die ring weghalen. Nu kan je de vervangende o-ring in de plaats leggen. Vervang je ook de tuit? Dan is het belangrijk dat de markering die je erop vindt op één lijn met de groef van de kraan staat. Nu kan je de uitloop er weer terug op plaatsen. De kraan zet je weer in de juiste stand met de stelschroef. De moer kan je weer vastdraaien.

Gratis prijsaanvraag

Hulp van de expert

Wil je de lekkende kraan toch liever door de specialist laten repareren? Dan kan je hier ontdekken welke loodgieter voor jou de beste optie is. Aan de hand van het contactformulier kan je zorgen dat je de juiste offerte krijgt. Zo weet je precies wat je mag verwachten. Alle loodgieters zijn goed opgeleid en gecertificeerd. Dat geeft je de nodige zekerheid.

Onze Diensten