Prijzen voor asbest verwijderen

Na de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren tachtig werd asbest veel toegepast in woningen, gebouwen en installaties. Asbest had dan ook veel positieve eigenschappen. Het is brandwerend, slijtvast, sterk en relatief goedkoop. Maar tegenwoordig zijn we op de hoogte van de negatieve eigenschappen van asbest. Wanneer asbest niet meer in een gebonden toestand verkeerd kunnen asbestdeeltjes die nagenoeg onzichtbaar zijn ingeademd worden en ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Het is daarom wenselijk om tijdens een renovatie van je woning, alles wat van asbest is te laten verwijderen. Maar dit mag je niet zomaar doen, hiervoor moet je een gespecialiseerde asbestverwijderaar voor inhuren. Uiteraard heeft dit een bepaalde kostprijs waar je rekening mee moet houden.

asbest verwijderen

Laat de overheid meebetalen

Voor de overheid geldt dat de volksgezondheid prioriteit heeft. Het liefste ziet de overheid dan ook dat alles asbest verwijderd wordt omdat het een enorm risico voor de volksgezondheid is. De zorgen van de overheid is voor diegene die asbest moet laten verwijderen positief. De overheid helpt namelijk door middel van een subsidie. Hierdoor kun je de kosten voor het verwijderen van asbest binnen de perken houden. Vergeet dus nooit deze subsidie aan te vragen.

Waaruit bestaan de kosten voor het verwijderen van asbest?

Hoeveel de kosten zijn voor het verwijderen van asbest zijn vooral afhankelijk enkele factoren. Zo is de grootte van de ruimte waarin het asbest is aangetroffen belangrijk, het aantal platen waarin asbest is aangetroffen en de mate van concentratie van de asbestvezels. Hoe groter een ruimte is, des de hoger zal de kostprijs zijn, want het gespecialiseerde bedrijf zal de gehele ruimte moeten afsluiten en zeer nauwkeurig moeten afgaan op de aanwezigheid van asbest. Ook zal het verwijderen van de asbestplaten zelf voorzichtig moeten gebeuren om te voorkomen dat asbestvezels los komen. Asbest verwijderen kan dus een zeer arbeidsintensieve klus zijn.

Richtprijzen voor het verwijderen van asbest

Omdat asbest verwijderen altijd een klus op maat is, kan het lastig zijn om richtprijzen aan te geven. Toch zijn er wel richtprijzen te geven op basis van het totale oppervlak en het aantal ruimtes waar asbest is geconstateerd:

  • 1 ruimte tot 35 m² een richtprijs van € 750,- tot € 950,-.
  • 2 ruimtes tot 40 m² een richtprijs van € 850,- tot € 1.050,-.
  • 2 ruimtes tot 70 m² een richtprijs van € 1.450,- tot € 1.950,-.
  • 3 ruimtes tot 50 m² een richtprijs van € 1.000,- tot € 1.400,-.

Richtprijzen voor het verwijderen van golfplaten met asbest

Veel daken zijn bedekt met stevig golfplaten waarin asbest is verwerkt. Deze golfplaten zijn niet in de woning te vinden, dus het aantal ruimtes is niet van belang. De prijzen zijn dan gebaseerd op het aantal vierkante meters aan golfplaten.

  • 1 tot 10 m² een richtprijs van € 500,- tot € 600,-.
  • 11 tot 20 m² een richtprijs van € 600,- tot € 700,-.
  • 21 tot 30 m² een richtprijs van € 700,- tot € 750,-.
  • 31 tot 50 m² een richtprijs van € 750,- tot € 800,-.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs van het asbest verwijderen?

Het aantal ruimtes, het oppervlak daarvan en het oppervlak van golfplaten beïnvloeden onder andere de kostprijs van het verwijderen van asbest. Maar er zijn nog meer keuzes die de kostprijs kunnen beïnvloeden:

Omvang van de ruimte:

De omvang van de ruimte is wel het belangrijkste factor dat de kostprijs beïnvloed en veel keuze heb je daar ook niet in. Hoe groter het oppervlak van een ruimte is, des te meer werk is het om het asbest te verwijderen en des te hoger de kostprijs. Om toch enigszins geld te besparen en om de vaklui snel aan het werk te laten gaan is het aan te raden om de ruimte zoveel mogelijk te ontruimen. Als er geen obstakels meer in de weg staan kunnen de specialisten hun werk gemakkelijk en sneller doen. Je betaald dan geen kosten voor de tijd dat zij opgehouden worden omdat er eerst nog obstakels verwijderd moeten worden.

Zelf asbest verwijderen of door een specialist?

Hoewel asbest verwijderen een gespecialiseerde klus is, hoeven niet alle soorten asbest door de specialist verwijderd te worden. Hechtgebonden toepassingen mag je ook als woningeigenaar zelf verwijderen. Dit is een type asbest waarbij de vezels niet gemakkelijk loskomen en in de ruimte kunnen komen. Uiteraard blijft voorzichtigheid altijd geboden. Maar door dit soort asbest zelf te verwijderen kun je al veel op de kostprijs besparen.

Afvoer van asbest

Asbest moet ook op een speciale wijze afgevoerd worden. Alle asbestdelen moeten ingepakt worden in landbouwplastic en afgevoerd worden naar gemeentelijke stortplaats. Het laten afvoeren van asbest door een gespecialiseerd bedrijf zal gemiddeld tussen € 20 tot € 25,- per 100 kilogram kosten. Voor hele grote hoeveelheden asbest zal er een prijs per 1000 kilogram kunnen gelden. Je betaald dan gemiddeld tussen de € 200,- en € 250,- per 1000 kilogram.

Tips om te besparen

Naast de keuzes die je maakt met betrekking tot asbest verwijderen zijn er nog enkele andere tips om te besparen op de kostprijs.

Zelf uitvoeren

De goedkoopste wijze van asbest verwijderen is om het zelf te doen. Let wel op dat dit enkel asbest is, waarvan de vezels niet zomaar vrij kunnen komen. Je zult dan toch een specialistisch bedrijf moeten laten komen. In alle andere gevallen kun je, mits voorzichtig, zelf je asbest verwijderen.

Subsidie

Maak gebruik van de subsidie voor het verwijderen van asbest die de overheid aanbiedt. Je kunt dan behoorlijk besparen op de kostprijs en je hoeft dan niet langer te twijfelen of en wanneer je het asbest moet laten verwijderen.

Zelf afvoeren

Ook het afvoeren van asbest kun je zelf uitvoeren. Dit gaat vooral op bij hechtgebonden asbest. Bij niet hechtgebonden asbest zul je ook een vergunning moeten overleggen voordat je het mag storten bij een gemeentelijke stortplaats. Verpak asbest wel altijd in, in landbouwplastic.

Offertes aanvragen

De prijzen per asbestspecialist kan nogal verschillen. Het is daarom verstandig om verschillende offertes aan te vragen. Doordat je dan een beter prijsinzicht krijgt kun je tot wel 30% besparen en zo de meest voordeligste specialist uitkiezen.

Onze Diensten