Wat zijn de kosten voor een totaalrenovatie?

Je kunt een klein deel van de werkzaamheden in huis aanpakken, maar dat is vaak dweilen met de kraan open. Je kunt ook kiezen voor totaalrenovatie. Dan pak je alle belangrijke zaken in één keer aan, wat een stuk efficiënter werkt. De overlast is weliswaar Intensiever, maar je zit niet met het hele gezin voor een lange tijd in de rommel. Wat er zoal komt kijken bij een totaalrenovatie én hoe de kosten worden berekend kun je op deze pagina lezen. Lees meer over Totaalrenovatie woning van A tot Z & op maat

Kostenopbouw bij een volledige renovatie

Het is onmogelijk om een totaalbedrag te noemen voor een totaalrenovatie. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn er diverse ingrepen mogelijk die je niet allemaal zult aanpakken. De uitgangssituatie zal per woning verschillen, daarnaast zal niet iedereen dezelfde eisen stellen of dezelfde opties kiezen. Daarmee is het dus altijd een maatwerk oplossing waar ook een unieke prijs bij om de hoek komt kijken. Wanneer we uitgaan van een vierkante meter kun je gemiddeld een prijs rekenen die tussen 750 en 1500 euro ligt. Zoals je ziet is er dus een flinke marge mogelijk. Wanneer je kiest voor een totaalrenovatie kun je flink besparen op de kosten als het project in aanmerking komt voor de verbeteringspremie of isolatiepremie. Afhankelijk van de werkzaamheden kun je tussen 1250 en 4250 euro besparen, en dat is mooi meegenomen. Daarbij wordt vaak wel de voorwaarde gesteld dat een erkend bedrijf de werkzaamheden uitvoert.

Wat valt er onder een totaalrenovatie?

Een totaalrenovatie is niet hetzelfde als een volledige woning van de grond af aan bouwen, in vergelijking met nieuwbouw valt het vaak nog reuze mee. Wanneer je in vijf jaar tijd minimaal drie van de volgende zaken aanpakt kun je spreken van een volledige renovatie:

 • De isolatie van het dak en de zoldervloer, waarbij de totale oppervlakte minimaal 30 vierkante meter bedraagt.
 • De isolatie van de muren, waarbij de totale oppervlakte minimaal 30 vierkante meter bedraagt.
 • De isolatie van de vloeren en de plafonds, waarbij de totale oppervlakte minimaal 30 vierkante meter bedraagt.
 • De vervanging van vensters en schrijnwerk, waarbij de totale oppervlakte minimaal 5 vierkante meter bedraagt.
 • Het plaatsen van warmtepompen.
 • Het installeren van een zonneboiler.
 • Het installeren van een ventilatiesysteem.

Waar je op moet letten bij totaalrenovatie

Hier zijn drie zaken waar je rekening mee moet houden bij een volledige renovatie:

 • Ramen vervangen behoort tot een standaard onderdeel van een totaalrenovatie. Hoogrendementsglas is een investering die je dankzij de energiebesparing snel terug zult verdienen.
 • Reken gemiddeld 15.000 euro om een standaard woning van HR++ glas te voorzien.
 • Je kunt er bij een oudere woning haast van uitgaan dat de elektriciteit in huis afgekeurd zal worden. Je kunt proberen de oude elektra te repareren om zo te voldoen aan de minimumeisen, het is een betere keuze om direct volledige elektriciteitswerken uit te voeren. Tel hier omstreeks 10.000 euro voor exclusief optionele domotica.
 • Na een totaalrenovatie zullen de muren waarschijnlijk wel een flinke onderhoudsbeurt kunnen gebruiken. Reserveer hier ook zeker een behoorlijk budget voor.

Wanneer je uitgaat van een volledige maar verder minimale renovatie mag je gerust een richtprijs van 65.000 euro rekenen. Houd een veiligheidsmarge aan van tien procent voor het geval er zich onverwachte situaties voordoen. Laat je goed voorlichten en vraag vooraf een vrijblijvende offerte op zodat je weet waar je aan toe bent.

Onze Diensten