> Badkamer aanpassing voor mindervaliden toegankelijke ruimte » Dit zijn de kosten

Aanpassing van de badkamer voor mindervaliden: welke kosten zijn er te verwachten?

badkamer aanpassing voor mindervaliden

Om mensen met een handicap in staat te stellen zo zelfstandig mogelijk gebruik te maken van de badkamer, moet deze zo zijn ontworpen dat hij vrij is van belemmeringen. Ook hiervoor zijn normen van toepassing, zoals DIN 18040-2, die duidelijke eisen stelt aan hoe de toegankelijkheid er in de praktijk uit moet zien. In ons interview met de kostencontrole-expert kunt u zien welke kosten verbonden zijn aan het geschikt maken van een badkamer voor mindervaliden.

Vraag: Welke kosten zijn er verbonden aan het ombouwen van een badkamer voor gehandicapten?

Kostencontrole-expert: Het is natuurlijk moeilijk te zeggen - het hangt altijd af van de situatie in het individuele geval en van de noodzakelijke omschakelingsmaatregelen.

Allereerst moeten de concrete eisen worden verduidelijkt:

  • Als de badkamer opnieuw wordt ontworpen om barrièrevrij te zijn (volgens de norm)
  • het moet zo zijn ontworpen dat het geschikt is voor de leeftijd
  • het moet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers
  • het moet alleen barrièrevrij zijn

Afhankelijk van de gewenste conversie zijn tijdens de conversie verschillende maatregelen nodig. In de praktijk is de grootste reikwijdte van de maatregelen vereist voor de toegang voor rolstoelgebruikers. Als de ruimte in de badkamer niet voldoende is, kan het nodig zijn de beschikbare ruimte te vergroten (bijvoorbeeld door de muren te verplaatsen). In de meeste gevallen moet de deur ook dienovereenkomstig worden verlengd.

douche installatie op vloerniveau
De installatie van een douche op vloerniveau kost ongeveer 3000€.

De installatie van een gelijkvloerse douche in een oud gebouw kost minstens 2.000 EUR, maar de kosten kunnen gemakkelijk oplopen tot 5.000 EUR als de ombouwsituatie problematisch is. Daarnaast is er in de meeste gevallen een douchezitje (ongeveer 400 EUR tot 1.300 EUR afhankelijk van het model) en een leuning en diverse handgrepen in de douche. Een doorlopende doucheglijbaan met douchehouderhouder kost meestal vanaf ongeveer 300 EUR.

De latere installatie van een deur in de badkuip kan worden geschat op ongeveer 1.500 EUR. Als een nieuwe badkuip met deur wordt gekocht, moet u rekening houden met kosten tussen 3.000 EUR en 4.000 EUR. Een eenvoudige badkuiplift kost vanaf ongeveer 300 EUR, maar voor hoogwaardige modellen moet u rekening houden met kosten van minstens 800 EUR tot 2.500 EUR, en mogelijk meer.

Voor een barrièrevrij toilet moet rekening worden gehouden met kosten van ongeveer EUR 4.000. Voor een barrièrevrije wastafel die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers moet rekening worden gehouden met kosten van ongeveer EUR 400 en meer. Ondersteunende handgrepen met een bijbehorend draagvermogen en in een standaard-conforme uitvoering zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 100 EUR per stuk, en aanraakvrije fittingen (sensorfittingen) zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 200 tot 250 EUR. Een kantelspiegel (die rolstoelgebruikers boven de wastafel nodig hebben) kost al vanaf ongeveer 70 EUR.

Daarnaast kunnen er ook antislipbekledingen en een contrasterend kleurenschema zijn om het gebruik van de badkamer te vergemakkelijken in geval van slechtziendheid, maar ook bij dementie.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen onze badkamer zo ontwerpen dat deze geschikt is voor de leeftijd en daarom hebben we een douche op vloerniveau die achteraf wordt ingebouwd. We installeren een extra steunbalk in de douche en bevestigen nog twee steunbalken in de badkamer. We ruilen het toilet voor een in hoogte verstelbaar model.

WerkPrijs
Douche op vloerniveau met installatie4.600 EUR
Montage van de klemstang en de speciale armatuur in de douche660 EUR
nog twee houdbeugels180 EUR
In hoogte verstelbare WC inclusief installatie en handgrepen4.200 EUR
Totale kosten9.640 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op concrete maatregelen in individuele gevallen in een badkamer met specifieke lokale omstandigheden. In andere gevallen kunnen de kosten voor de omschakeling ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat is bepalend voor de kosten voor de gehandicaptentoegankelijkheid van de badkamer?

Kostencontrole-expert: De doorslaggevende factoren zijn hier

badkamer voor gehandicapten
De kosten voor een badkamer die geschikt is voor gehandicapten zijn sterk afhankelijk van de uitrusting.
  • welke doelen moeten worden bereikt met de ombouw (barrièrevrije badkamer, barrièrevrij volgens de norm, badkamer geschikt voor senioren of rolstoeltoegankelijke badkamer)
  • welke lokale omstandigheden er bestaan (beschikbare ruimte, reeds geïnstalleerde sanitaire voorzieningen, enz.)
  • welke individuele maatregelen in de loop van de omschakeling nodig zijn
  • welke subsidies kunnen worden verkregen (KfW "Altersgerechter Umbau", ziekenfonds, etc.)

Het is zinvol om vooraf samen met de installateur een concrete planning uit te voeren, afhankelijk van de individuele eisen. Vooral in privé-huishoudens is het vaak niet nodig om de badkamer "standaard" om te bouwen, een barrièrevrije badkamer is in veel gevallen al voldoende.

Onze Diensten