Barrièrevrije badkamers: Welke kosten zijn te verwachten voor oude en nieuwe gebouwen?

Barrièrevrije badkamer kosten

Of u nu denkt aan voorzieningen voor latere leeftijden, kinderen of gewoon aan comfort: het is in veel gevallen de moeite waard om een badkamer barrièrevrij te maken. In ons interview met de costcheck-expert kunt u zien welke kosten er kunnen ontstaan bij het plannen van een nieuw gebouw of het aanpassen van een oud gebouw.

Vraag: Wat kost een barrièrevrije badkamer?

Kostencontrole expert: Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen in algemene termen - de kosten zijn altijd afhankelijk van de lokale omstandigheden. Uiteraard speelt het gekozen type apparatuur hierbij een grote rol.

Allereerst moet er een fundamenteel onderscheid worden gemaakt:

Nieuwbouw

Als er al aandacht wordt besteed aan barrièrevrije toegang in nieuwe gebouwen, is dit in ieder geval veel goedkoper dan het achteraf inbouwen van de badkamer. Daarom moet men bij het bouwen van een huis in ieder geval nadenken over hoe de badkamer optimaal kan worden ingericht voor later gebruik op de oude dag. Barrièrevrije badkamers bieden ook meer comfort en zijn meestal veel handiger voor kinderen.

Barrièrevrije badkamer laten maken
Een douche op de begane grond is meestal duurder dan een douchebak

De kosten voor bepaalde barrièrevrije voorzieningen zijn echter hoger dan voor een normaal badkamerontwerp. Zo kost een douche op maaiveldniveau ongeveer 2.000 euro in nieuwe gebouwen, terwijl de kosten van de douche zelf ongeveer 1.200 euro hoger liggen als er een compleet systeem wordt gebruikt. Dit is aanzienlijk duurder dan een gewone douche. Als er daarnaast een douchezitje wordt aangeschaft, moet u rekening houden met extra kosten van 400 EUR tot 1.300 EUR, een doorlopende leuning in de douche kost ongeveer 300 EUR meer.

Als u vanaf het begin een badkuip met een deur wilt kopen, moet u rekening houden met kosten van ongeveer 3.000 EUR tot 4.000 EUR. Wastafels die toegankelijk zijn voor rolstoelen kosten vanaf 400 EUR, en badliften kosten tussen 300 EUR en 2.500 EUR, afhankelijk van het model.

Oud gebouw

In oude gebouwen zijn de kosten niet lager, maar in de meeste gevallen zelfs hoger. Het probleem hierbij is vaak dat de bestaande vloerstructuur te laag is, waardoor het zeer moeilijk is om een douche op vloerniveau te installeren. De kosten voor een douche op vloerniveau kunnen dan tot 1.500 EUR bedragen.

Als er al een badkuip is, kan de installatie van een zijdeur waardoor de kuip kan worden betreden iets goedkoper zijn dan de aankoop van een nieuwe kuip: vanaf ongeveer 1.500 moet u daarvoor betalen.

De overige kosten liggen in dezelfde orde van grootte als voor een nieuw gebouw, maar de installatie brengt meestal hogere kosten met zich mee, omdat er extra, vaak kostbare, aanpassingswerkzaamheden nodig zijn. Als u ook een in hoogte verstelbaar toilet nodig heeft, moet u alleen al voor dit toiletartikel de kosten naar boven bijstellen tot 4.000 EUR.

kleine badkamer aanpassen
In oude gebouwen zijn de badkamers vaak erg klein

In veel gevallen worden de kosten ook aanzienlijk verhoogd als er maar een zeer beperkte hoeveelheid ruimte beschikbaar is. In dit geval is het vaak nodig om het systeem volledig te herplannen, inclusief het verplaatsen van scheidingswanden naar aangrenzende ruimtes. Vaak kan de benodigde ruimte niet anders worden gecreëerd. Uiteraard moeten hiervoor hoge kosten worden verwacht, evenals voor de volledige vervanging van een vloerbedekking door een meer antislipvariant.

Dergelijke werkzaamheden kunnen het best worden uitgevoerd als onderdeel van een badkamerrenovatie of -verbouwing. Door de hoge kosten in dit geval worden de kosten voor individuele installatiemaatregelen vaak aanzienlijk gereduceerd.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen onze badkamer barrièrevrij maken en daarom de bestaande douche vervangen door een douche op vloerniveau met handgrepen en leuningen en sensorbeslag. Daarnaast verhuizen we de wasbak en laten we een barrièrevrije wasbak installeren die ondergronds kan worden gereden. De vloer wordt volledig nieuw betegeld (10 m² oppervlakte) en bedekt met bijzonder antisliptegels.

De hoogte van onze bestaande vloerstructuur maakt de installatie van een douche op vloerniveau niet al te moeilijk, er zijn slechts enkele aanpassingen nodig.

WerkPrijs
Douche verwijderen en tegen de vloer plaatsen, afstelwerkzaamheden4.200 EUR
Handgrepen en douchestang met montage+530 EUR
Sensorfittingen240 EUR
Bodenfliesen (Material)460 EUR
Compleet tegelwerk550 EUR
Oude spoelbak te verwijderen en een nieuwe, barrièrevrije spoelbak te installeren850 EUR
Totale kosten6.830 EUR
Met aftrek van de subsidies voor de omschakeling zonder barrières680 EUR

De hier genoemde kosten kunnen in andere gevallen uiteraard sterk variëren. Dit is afhankelijk van de uitvoering van de ombouw en de individuele omstandigheden ter plaatse.

Vraag: Wat bepaalt de kosten voor een barrièrevrije badkamer?

Kostencontrole expert: Hier moet met veel zaken rekening worden gehouden:

  • of het nu gaat om een badkamer in een nieuw gebouw dat vanaf het begin op deze manier is gepland of om een verbouwing van een bestaande badkamer in een oud gebouw
  • of de badkamer alleen omgebouwd moet worden om barrièrevrij of drempelvrij te zijn volgens de norm (DIN 18040-2) of rolstoeltoegankelijk moet zijn
  • welke afzonderlijke sanitaire elementen nieuw moeten worden geïnstalleerd of zonder barrières moeten worden omgebouwd
  • welke installatievoorwaarden er in het oude gebouw bestaan
  • of ook vloer- en wandbekleding moet worden vervangen en of tegelijkertijd een complete badkamerrenovatie moet worden uitgevoerd

In particuliere huizen is een barrièrevrije ombouw in veel gevallen voldoende als er geen rolstoelgebruiker in het huis aanwezig is. Belangrijker dan de barrièrevrije sanitaire elementen is dat er veel vaker voldoende ruimte is om zich gemakkelijk in de badkamer te kunnen bewegen. In veel oude gebouwen is dit echter alleen mogelijk tegen hoge kosten - en tegen een navenant hoge prijs.

Onze Diensten