Douche: Welke kosten moeten worden berekend?

kosten douche

De douche is nu het "all-purpose wapen" in de badkamer en is tegenwoordig standaard in vrijwel elke badkamer. Bij het ontwerpen en renoveren van de badkamer is het daarom de moeite waard om rekening te houden met de verschillende soorten afwerkingen en vooral de kosten van de douche. In ons interview vroegen we de kostencheck-expert wat een douche kost.

Vraag: Wat kost een douche?

Kostencontrole-expert: Het is uiterst moeilijk om een algemeen antwoord te geven op deze vraag. Vooral bij de douche zijn er veel verschillende soorten ontwerpen.

  • Lees ook - Douche op de begane grond: welke kosten moeten worden berekend?
  • Lees ook - Het installeren van een douche: Welke kosten moeten worden berekend?
  • Lees ook - Douche voor gehandicapten: Welke kosten moeten worden berekend?
  • Lees ook - Tips badkamer renoveren: prijzen - stappenplan & afmetingen

Als u in de bouwmarkt rondkijkt, zult u zien dat zelfs hier de prijsverschillen voor complete douchecabines zeer verschillend kunnen zijn. De goedkoopste complete douchecabines zijn beschikbaar vanaf ongeveer 350 EUR, maar afhankelijk van uw wensen en verwachte luxe, kan de prijs ook 2.500 EUR en meer bedragen.

Dit geldt in de eerste plaats voor afgewerkte douchecabines, naast deze aankoopkosten zijn er natuurlijk ook installatiekosten voor de sanitairspecialist, die ook aanzienlijk kunnen zijn.

Voor een nieuwe installatie moet u in ieder geval rekening houden met 500 tot 600 EUR en extra kosten voor de benodigde extra materialen. Als bijvoorbeeld een badkuip vooraf moet worden verwijderd, kunnen de kosten ook aanzienlijk hoger uitvallen. Omgekeerd, als het alleen een kwestie is van het vervangen van een douche, zullen de kosten aanzienlijk lager zijn dan voor een nieuwe installatie.

Individueel gebouwde douches

Natuurlijk kunt u ook uw eigen douche creëren volgens uw eigen ontwerpen door bij het ontwerpen van uw badkamer een douchescherm als douchewand te bouwen en alleen een douchedeur als spatscherm te installeren.

Bij dergelijke individuele doucheplaatsen zijn de kosten altijd afhankelijk van het materiaal dat daarvoor nodig is en de individueel gegeven inspanning voor de constructie.

Douchebakken kunnen tussen ongeveer 100 EUR en meer dan 400 EUR kosten, voor tegels of mozaïektegels liggen de kosten meestal tussen ongeveer 20 EUR per m² en tot 80 EUR per m², afhankelijk van het ontwerp. Als u speciale wandontwerpen wilt hebben (bijv. Tadelakt of beton Ciré), moet u meestal rekening houden met kosten van meer dan 100 m².

De kosten van de douches kunnen tussen de 100 en 400 euro liggen, afhankelijk van het ontwerp en de functionaliteit, premiummodellen of barrièrevrije versies zijn vaak aanzienlijk duurder.

Voor op maat gemaakte glaselementen moet rekening worden gehouden met kosten van ongeveer 200 EUR per m² tot meer dan 600 EUR per m², afhankelijk van het feit of het om echt of kunstmatig glas gaat. Prefab cabines zijn echter veel goedkoper in vergelijking.

Douches op vloerniveau

inloopdouche
De douches op vloerniveau zijn momenteel erg in de mode.

Douches die gelijk met de vloer zijn, zijn erg in de mode. Installatie in nieuwe gebouwen levert vaak nauwelijks problemen op, maar de kosten voor een douche op vloerniveau zijn meestal hoger dan voor andere douches. Zelfs de eenvoudigste complete sets kosten meestal minstens 1.200 EUR tot 1.500 EUR, maar in termen van toegankelijkheid en comfort onder de douche (vooral voor kinderen) is dit meestal de moeite waard in nieuwe gebouwen.

In oude gebouwen is het vaak moeilijk om het systeem achteraf aan te passen, omdat de benodigde vloerhoogte meestal ontbreekt om de riolering op te vangen. Het uitgebreide aanpassingswerk kan dan de prijs van de douche op vloerniveau enorm verhogen, tot 5.000 EUR kosten en meer zijn niet ongewoon. De daaropvolgende installatie moet daarom zorgvuldig worden overwogen.

Voorbeeld kosten

We hebben een douche geïnstalleerd in onze badkamer, waar we het bad al hebben verwijderd. Hiervoor krijgen we een relatief goedkope douchecabine die we leuk vinden en die als complete set inclusief inrichting beschikbaar is. Het zal worden geïnstalleerd door een professional.

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek douchemodel en de installatie door een specifieke vakman. De kosten voor een douche kunnen natuurlijk ook in andere gevallen sterk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een douche?

Kostencontrole expert: Hier is de doorslaggevende factor:

  • welk type douche moet worden geïnstalleerd (kant-en-klare douchecabine, individueel ontworpen douche, douche op vloerniveau, enz.)
  • welke apparatuur de douche moet hebben en welk ontwerp is gekozen
  • welke installatiekosten in het specifieke geval worden gemaakt (bv. verwijdering van de badkuip, aanpassing van de aansluitingen, installatie van afvoeren, betegeling, enz.)
  • welke prijsstelling wordt gehanteerd door het gespecialiseerde bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert (met het oog op de bestaande werklast)
  • welk niveau van interne diensten wordt geleverd (of kan worden geleverd)

De installatie van een douche moet altijd individueel worden gepland door een specialist. Dan is een zeer concrete kostenraming op voorhand meestal mogelijk.

Vraag: Hoeveel kost het eigenlijk om de douche te gebruiken tijdens het gebruik?

douche gebruiken
Hoeveel voor de douche?

Kostencontrole expert: Dit is altijd afhankelijk van de individuele situatie: hoe lang er wordt gedoucht en hoeveel water er wordt gebruikt, hoe het water wordt verwarmd en welke water- en afvalwaterkosten er op de betreffende locatie worden gemaakt.

Afhankelijk van de situatie ter plaatse kan een douche-ervaring van 5 - 10 minuten dan leiden tot kosten van ongeveer 0,25 EUR tot meer dan 2 EUR, wat in sommige gevallen vrij aanzienlijk kan zijn, vooral als je de kosten over het jaar bij elkaar optelt. U kunt hier meer lezen over de kosten van het gebruik van de douche en wat deze kosten precies inhouden.

Onze Diensten