Badkamer ombouwen: welke kosten kunt u verwachten?

badkamer ombouwen kosten

Als het badkamerdesign niet meer in overeenstemming is met de tijd, bijvoorbeeld een oud huis dat u hebt gekocht, is een verbouwing nodig. Het verlangen naar meer luxe of een aantrekkelijker uiterlijk in de badkamer kan ook een reden zijn voor een ombouw. In ons interview bespreken we met de kostencontrole-expert wat de ombouw van een badkamer kan kosten.

Vraag: Wat kosten verbouwingen in de badkamer?

Kostencontrole expert: Het is natuurlijk onmogelijk om dit zo algemeen te zeggen - het hangt altijd af van wat u wilt wanneer u de badkamer herinricht en welke individuele omstandigheden er in de badkamer aanwezig zijn.

Een nieuwe wastafel kan tussen 60 EUR en 500 EUR kosten, een nieuwe douchecabine kost tussen 80 EUR en 600 EUR, maar als u een moderne, gelijkvloerse douche wilt, moet u aanzienlijk hogere kosten berekenen: als u de oude douche ombouwt naar een gelijkvloerse douche, worden er kosten van minstens 2.000 EUR gemaakt, en in geval van moeilijke ombouwvoorwaarden kan dit oplopen tot 5.000 EUR en meer.

De nieuwe coating of vervanging van de badkuip kost meestal ongeveer 1.000 EUR of iets meer, maar voor de installatie van een vrijstaande badkuip moet u rekening houden met aanzienlijk hogere kosten, omdat er water- en rioolbuizen onder de tegelvloer moeten worden gelegd. De installatie van een vrijstaande badkuip kan dus best gebeuren wanneer er toch al een volledige badkamerombouw gepland is.

badkamertegels plaatsen
Voor nieuwe tegels kunt u kosten verwachten van ongeveer 20€ per vierkante meter

Nieuwe tegels zijn beschikbaar vanaf ongeveer 20 EUR per m², en het werk van de tegelzetter kan tussen 20 EUR per m² en 50 EUR per m² kosten, afhankelijk van de werkzaamheden. Vooral als kleine, bochtige oppervlakken moeten worden betegeld, wordt het meestal duurder.

Oude leidingen kunnen ook worden vervangen in de loop van een badkamer renovatie, omdat de leidingen meestal gemakkelijk kunnen worden blootgesteld. Oude metalen buizen hebben slechts een levensduur van ongeveer 30 jaar - in de loop van de ombouw van de badkamer is dit een goede gelegenheid om indien nodig om te schakelen naar nieuwe kunststof waterleidingen.

Voorbeeld kosten

We laten onze oude badkamer verbouwen. De betegelde spiegels zullen compleet zijn, in plaats van de douche wordt een hoekbad met doucheoplossing geïnstalleerd en worden de totalen van de badkamer opnieuw geschilderd. Daarnaast zullen we een nieuwe wastafel laten installeren, die de loodgieter samen met de installatie van het hoekbad zal doen.

De grootte van onze badkamer is 8 m².

WerkPrijs
Hoekbad620 EUR
nieuwe armaturen155 EUR
nieuwe wasbak160 EUR
Plaatsing van het bad en verwijdering van de douche, aansluiting van de wastafel (loodgieter)960 EUR
Tegels1.012 EUR
Tegelloonkosten2.160 EUR
Gips, verf (materiaalkosten)213 EUR
Arbeidskosten voor schilders432 EUR
Totale kosten5.712 EUR
Totale kosten per m²714 EUR per m²

De kosten zijn in een specifiek individueel geval gemaakt als gevolg van bepaalde omschakelingsmaatregelen. In andere gevallen kunnen de kosten natuurlijk aanzienlijk variëren.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor een badkamerombouw afhankelijk?

prijs ombouw badkamer
De kosten van de renovatie zijn sterk afhankelijk van de omvang van de maatregelen

Kostencontrole expert: In dit geval moet u overwegen

  • hoe groot de badkamer is
  • welke specifieke omschakelingsmaatregelen moeten worden uitgevoerd
  • wat er nieuw wordt aangekocht
  • welke installatiekosten worden gemaakt voor de nieuw aangekochte sanitaire artikelen
  • welke extra verstelwerkzaamheden nodig zijn tijdens de installatie

Het is zinvol om de gehele ombouw eerst met de installateur te plannen en een ruwe kostenraming te laten maken. In veel gevallen kan een slimme planning de kosten aanzienlijk verlagen en uitgebreide en dure aanpassingswerkzaamheden voorkomen. Dit geldt vooral bij de installatie van douches of badkuipen, als deze niet eerder beschikbaar waren. Er moet altijd rekening worden gehouden met de bestaande leidingen en hun verloop.

Bij de installatie van douches op vloerniveau is de bouwhoogte van de vloer vaak te laag. Oplossingen voor dit probleem moeten indien mogelijk vooraf worden gevonden.

Onze Diensten