Badkamer prijzen

De badkamer behoort tot een veel gebruikte ruimte in de woning. De één zal de badkamer gebruiken voor enkel de noodzakelijke dagelijkse douche, terwijl een ander uren ter ontspanning in kan liggen. Een badkamer kan dan ook heel verschillend ingericht zijn. Sommige mensen hebben voldoende aan een basic ingerichte badkamer, maar je kunt ook gaan voor een luxe badkamer met alles erop en eraan. Hierdoor kan de kostprijs per badkamer ook heel verschillend zijn. Er zijn nogal wat zaken die van invloed zijn op de kostprijs van een badkamer. Hoe luxer de badkamer, des te hoger zal de kostprijs.

Badkamer prijzen

De prijsopbouw van een badkamer

Een badkamer bestaat uit heel veel verschillende onderdelen. Vandaar dat de kostprijs is opgebouwd uit heel veel zaken. Wil je een complete badkamer inclusief een bad, dan zal het bad de het grootste gedeelte van de kostprijs innemen. Ruim 21% van de kostprijs is bestemd voor het bad. De wanden in de badkamer zijn meestal voorzien van tegels. Dit is de volgende grootste kostenpost met 16% van de kostprijs. 15% wordt in beslag genomen door de wastafel. Neem je ook vloerverwarming in de badkamer, dan zal de vloer met vloerverwarming 9% van de kostprijs innemen. Niet alle badkamers hebben een toilet, maar mocht je je badkamer ook voorzien van een nieuwe toilet, dan snoept dit 8% van de totale kostprijs af. De douche hoeft niet zo heel duur te zijn en is ook afhankelijk hoe luxe je de douche maakt, maar gemiddeld neemt de douche 7% van de kostprijs in. Ook 7% van de kostprijs is bestemd voor het onzichtbare deel van de badkamer, de elektriciteits- en waterleidingen. Ten slotte is de resterende 4% van de kostprijs bestemd voor de kranen. Uiteraard kunnen de percentages afwijken naar gelang de luxe van het sanitair en of er bepaalde onderdelen wel of niet geplaatst worden.

Hoeveel kost een badkamer?

Een badkamer kun je zo duur maken als je zelf wilt. Dit is volledig afhankelijk van je eigen wensen en eisen voor een badkamer. De badkamer kun je voor het gemak daarom indelen in een goedkope, een gemiddelde en een dure badkamer.

Goedkope badkamer

Een goedkope badkamer bevat geen luxe onderdelen en bestaat voornamelijk uit standaard sanitair. De wanden en de vloeren zijn voorzien van standaard keramische tegels en stucwerk en ook sanitair, zoals de wastafel, de douche en het toilet zijn standaard zonder opsmuk. In een goedkope badkamer is meestal geen bad aanwezig. Dit maakt de badkamer een stuk goedkoper. De gemiddelde prijzen voor een goedkope badkamer liggen tussen de € 4.900,- en € 5.250,-.

Gemiddelde badkamer

Een gemiddelde badkamer is iets luxueuzer uitgevoerd. Zo kan de vloer worden voorzien van natuursteen tegels en zijn de wanden voorzien van mooie keramische tegels en stucwerk. Al het sanitair kan iets luxer zijn uitgevoerd of van een beter merk zijn. Niet altijd wordt er meer voor een douche gekozen maar voor een bad. Gemiddeld zal een gemiddelde badkamer tussen de € 7.750,- en € 8.500,- kosten.

Duurste badkamer

Een dure badkamer kan voorzien worden van sanitair van hoge kwaliteit. Zowel de muren als de vloer kan met natuursteen worden voorzien en het badkamermeubel is voorzien van twee wastafels. Er wordt niet alleen voor een douche gekozen, maar ook voor een bad, zodat je kunt kiezen of je een bad wilt nemen of wilt douchen. Dit is een badkamer met alle comfort, waar je gemiddeld tussen de € 11.750,- en € 12.500,- voor betaald.

Dit zijn richtprijzen voor een complete badkamer die je afspreekt met de badkamerleverancier. Een overzicht van de gemiddelde kostprijs van de separate onderdelen van een badkamer:

 • Elektriciteits- en waterleidingen: € 375,- tot € 775,-
 • Badkamervloer: € 725,- tot € 1.475,-
 • Badkamerwand: € 875,- tot € 1.725,-
 • Kranen: € 125,- tot € 425,-
 • Toilet: € 290,- tot € 710,-
 • Wastafel: € 390,- tot € 790,-
 • Vloerverwarming: € 675,- tot € 790,-
 • Douche: € 410,- tot € 1.790,-
 • Bad: € 840,- tot € 2.790,-

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs van een badkamer?

Afhankelijk voor de luxe en comfort die je voor je badkamer wenst kun je ook de kostprijs verhogen of verlagen. De kostprijs is dus volledig afhankelijk van de keuzes die je maakt. De belangrijkste keuzes voor je badkamer die de kostprijs het meest zullen beïnvloeden:

De badkamertegels

De badkamertegels slokken een groot deel van het budget op. Dit komt ook omdat de badkamer in de meeste gevallen volledig voorzien wordt van tegels op zowel de wanden als de vloer. Je hebt daarbij een keuze tussen keramische tegels en natuursteen tegels. Keramische tegels zijn een pak goedkoper dan natuursteen en derhalve ook veel gemakkelijker te leggen. Met natuursteen tegels bereik je weer een veel luxere uitstraling van je badkamer. Belangrijk is ook om te letten op de R-waarde van de badkamertegels. De R-waarde geeft de mate van gladheid van de tegel aan en is aangegeven op de verpakking. Kies voor badkamertegels met een R-waarde tussen de 9 en 13. Deze tegels zijn redelijk slipbestendig.

Het stucwerk

Een goed verzorgde badkamer heeft goed aangebracht stucwerk dat vochtbestendig is en voor een uitstekende afwerking zorgt. Afhankelijk van het soort stucwerk bepaald dit in bepaalde mate de kostprijs. Daarom een overzicht van gemiddelde kostprijs van de verschillende soorten stucwerk:

 • Spackspuitwerk: tussen de € 6,- en € 12,- per vierkante meter.
 • Behangklaar stucwerk: tussen de € 9,- en € 16,- per vierkante meter.
 • Sausklaar stucwerk: tussen de € 10,- en € 24,- per vierkante meter.
 • Sierpleister: tussen de € 13,- en € 24,- per vierkante meter.
 • Stucwerk plafond: tussen de € 6,- en € 24,- per vierkante meter.

Het sanitair

Het kan voor de kostprijs enorm veel uitmaken of je kiest voor eenvoudig en standaard sanitair of juist luxe uitgevoerd sanitair. Een standaard bad zal vele malen goedkoper zijn dan een luxe bubbelbad. Hetzelfde voor een standaard douche die veel goedkoper zal zijn dan een stoomcabine. Kies je voor een luxe badkamer met luxe sanitair, houd er dan rekening mee dat je minimaal € 5.000,- duurder uit bent.

Offertes opvragen

Ga niet voor één bepaalde badkamerspecialist, maar vraag bij verschillende badkamerspecialisten een offerte op. Zo kun je de prijzen met elkaar gaan vergelijken en een keuze maken voor de goedkoopste offerte. Op deze manier kun je al een besparing bewerkstelligen die op kan lopen tot 30%.

Onze Diensten