Hoeveel kost een elektrische boiler?

Initiële investering

Voor een ketel van 30-40 kW en 8-12 standaard radiatoren: 4000 € tot 6000 €.

Verbruik en onderhoud

Voor een recent huis van ongeveer 100m², een ketel van 30-40 kW en een verbruik van 15000 kWh: ± 2000 €/jaar.

prijs elektrische boiler

Ondanks een soms slechte reputatie is de elektrische boiler vrij wijdverbreid. Het moet gezegd worden dat het een goede oplossing is voor bijverwarming of voor kleine ruimtes, en dat het ook compatibel is met alle soorten centrale verwarming, zowel met waterradiatoren als met vloerverwarming.

De prijs van een elektrische boiler ligt over het algemeen tussen 1000 en 6000 euro, omdat er een breed scala aan modellen beschikbaar is: de prijs varieert dus naar gelang van de kwaliteit en de duurzaamheid van het toestel, het rendement, maar ook naar gelang van de installatie (of er leidingen, radiatoren of vloerverwarming moeten worden aangelegd). Bovendien mogen de jaarlijkse kosten van een elektrische boiler (d.w.z. elektriciteitsverbruik en abonnement) niet worden vergeten, die ongeveer 2.000 euro per jaar bedragen. De keuze van een elektrische boiler vergt dus enig denkwerk, en hier zijn een paar tips om u te helpen.

Presentatie

Werkingsprincipe

De werking van een elektrische boiler, die gebaseerd is op een gesloten circuit, is vrij eenvoudig: het water in de boiler wordt verwarmd, het loopt vervolgens door de leidingen in huis, en keert ten slotte terug naar de boiler. Zonder verbranding of rook, is het een praktisch systeem dat ook de verwarming van de boiler voor sanitair warm water mogelijk maakt, als het huis er een heeft.

Om de elektrische boiler zo efficiënt mogelijk te laten werken, moet het systeem altijd met water gevuld zijn. Daarom is het soms nodig de radiatoren te ontluchten: hierdoor wordt de lucht die zich in de loop der tijd heeft opgehoopt, vrijgemaakt, zodat het hydraulische circuit volledig homogeen wordt. Er zijn elektrische boilers met ontluchters die automatisch de in het circuit binnengedrongen lucht verwijderen.

Elektrische boilers zijn meestal uitgerust met kamerthermostaten, waarmee de verwarming kan worden geprogrammeerd en geregeld. Bij radiatoren bevinden de thermostaten zich meestal direct op de radiator, maar bij vloerverwarming nemen de thermostaten de vorm aan van centrale regelaars, die het gehele systeem regelen. Het is ook mogelijk om deze centrale regelaars voor radiatoren te installeren.

De verschillende modellen

Wat elektrische boilers betreft, zijn er twee belangrijke modellen: de elektrische boiler voor wandmontage en de elektrische boiler voor vloermontage. Ze zijn zeer verschillend van elkaar, maar u kunt bij beide kiezen tussen traditionele radiatoren of vloerverwarming.

De elektrische boiler voor wandmontage

Hij is compact en licht, en kan in elke kamer van het huis worden geïnstalleerd (keuken, badkamer of zelfs zolder), en dat op een heel eenvoudige manier. Het voordeel is dat het zelfs achter een omkasting kan worden verborgen, hoewel het de voorkeur verdient om, indien nodig, toegang tot het toestel te laten.

elektrische boiler voor wandmontage

De staande elektrische boiler

Een dergelijke installatie kan niet zomaar overal in huis worden geïnstalleerd, zodat een plaats buiten de woonvertrekken, zoals een garage of een kelder, de voorkeur verdient. In tegenstelling tot de boiler voor wandmontage heeft deze echter een groter aantal modellen, waarvan sommige geavanceerder zijn, zoals de lage-temperatuurboiler, die 15% minder elektriciteit per maand kan verbruiken.

staande elektrische boiler

De laatste jaren zijn deze twee modellen ook onderhevig aan technologische vooruitgang die ze steeds efficiënter maakt. Zo kunnen we elektrische ketels ontdekken die zijn uitgerust met :

Weerstanden, elektroden, pompen, of ionenprojectie

Zij zorgen ervoor dat het water in het algemeen sneller wordt verwarmd, waardoor het energieverbruik daalt.

Diverse meetsensoren

Hiermee kan worden gecontroleerd of het systeem geen lekken vertoont, of kan het beheer van het kalkpeil worden geregeld.

Wanneer moet ik kiezen voor een elektrische boiler?

Als uw huis niet op het gasnet is aangesloten

Bij de bouw van een nieuw huis of een nieuwe woning in een gebied dat niet door stadsgas wordt gedekt, is de meest geschikte oplossing meestal te kiezen voor een elektrische boiler. Het is niet alleen de goedkoopste boiler op de markt, maar ook een van de gemakkelijkste om te installeren. Let echter op de grootte van uw woning: elektrische boilers verbruiken veel energie, zodat ze niet noodzakelijkerwijs worden aanbevolen voor grote kamers, of alleen in het geval van bijverwarming, in afwachting van de installatie van een ander verwarmingssysteem.

Als u uw oude ketel wilt vervangen

Hoewel de optie verleidelijk is, kan het feit dat alle leidingen en radiatoren reeds geïnstalleerd zijn, het mogelijk maken om voor een andere dan een elektrische boiler te kiezen. Aangezien de elektrische boiler duurder is in het gebruik, kunt u net zo goed het voordeel van het huis (minder installatiekosten, aangezien een deel van het systeem al aanwezig is) gebruiken om over te schakelen op een zuinigere boiler, zoals een warmtepomp bijvoorbeeld, of een boiler die een andere brandstof gebruikt, zoals stadsgas, hout of zelfs stookolie, die goedkoper is.

Indien u financiële steun wenst te genieten

De staat verleent regelmatig financiële steun voor verbeteringen aan woningen, en de elektrische boiler is er daar één van. Wanneer u een elektrische boiler koopt (voor nieuwbouw of renovatie), kunt u profiteren van een belastingkrediet, vooral wanneer de aankoop door een vakman wordt gedaan. Hoewel de installatie van de verwarmingsketel en de arbeid niet in deze steun zijn inbegrepen, is het mogelijk een verhoging van het belastingkrediet te verkrijgen door terzelfder tijd werkzaamheden uit te voeren om de isolatie van de woning te optimaliseren. Het is ook mogelijk een renteloze ecolening van maximaal 30 000 euro te krijgen als u de aankoop van een nieuwe generatie elektrische boiler combineert met verbeteringen aan de isolatie van uw woning.

Voor- en nadelen

Niet duur om te installeren en zeer efficiënt

Een van de vele kwaliteiten van de elektrische boiler is het feit dat hij zeer betaalbaar is dankzij zijn lage kostprijs in vergelijking met andere boilers. Daardoor blijft het betaalbaar, ook als het bouwbudget niet groot is. Bovendien, als efficiëntie een van de belangrijkste criteria is bij het kiezen van een boiler, is het rendement van de elektrische boiler over het algemeen vrij goed, waardoor het een goed verwarmingssysteem is.

Ook de installatie is eenvoudiger, omdat er geen opslagtank of schoorsteen nodig is. Tenslotte is het zeer aangenaam in het dagelijks gebruik, aangezien het geen geur produceert, om nog maar te zwijgen van het feit dat er geen bijzonder onderhoud nodig is om het in goede staat te houden. De elektrische boiler heeft dus grote voordelen, ook voor mensen die bezorgd zijn om het milieu: hij stoot geen CO2 uit.

Zeer hoog energieverbruik

Zoals wij reeds herhaaldelijk hebben gezegd, is het enige echte minpunt van de elektrische boiler dat hij de neiging heeft veel energie te verbruiken. Hij is niet erg geschikt voor grote interieurs, maar is nuttiger voor kleine ruimtes of als back-upverwarming, om exploderende elektriciteitsrekeningen te vermijden (elektriciteit is veruit de duurste brandstof op de markt).

Bovendien is het belangrijk een ketel te kiezen die krachtig genoeg is, vooral als hij wordt aangesloten op de tank voor warm water voor huishoudelijk gebruik: als hij niet krachtig genoeg is, kunnen er moeilijkheden ontstaan bij het verbruik van een grote hoeveelheid warm water, bijvoorbeeld in geval van een bad of een groot gezin dat opeenvolgende douches neemt.

Een elektrische boiler kiezen betekent deze twee aspecten tegen elkaar afwegen: hoewel hij betaalbaar en vrij efficiënt is, brengt hij heel wat extra kosten met zich mee wanneer hij in gebruik is. Daarom kunnen kamerthermostaten een goede oplossing zijn om de verwarming van het huis te regelen en zo de kosten te beheersen.

Vraag een offerte aan

offerte elektrische boiler

Ontvang een voor de installatie van een elektrische boiler. Gratis en zonder verplichting.

Nu u alle details van een elektrische boiler kent, kunt u ons online formulier invullen om een gratis offerte te ontvangen van professionals in uw regio. Het werk dat nodig is om een boiler te installeren is vaak vrij omvangrijk, en deze prijsopgaven zullen u dan ook in staat stellen de prijs van een elektrische boiler beter te beoordelen.

Het is dan aan u om de kosten van het gebruik ervan over het jaar te ramen, zonder te vergeten dat er enkele oplossingen bestaan om dit vrij hoge energieverbruik te verminderen (kamerthermostaten, lage temperatuur-ketel, enz.). Deze vrijblijvende prijsopgaven zijn slechts bedoeld om u te informeren, maar het staat u vrij deze te gebruiken om de door u gewenste werkzaamheden uit te voeren.

Onze Diensten