Gasketel als verwarmingssysteem: wat zijn de kosten en wat zijn de kostenvoordelen?

verwarmingssysteem gasketel kosten

Vooral in kleine, goed geïsoleerde eengezinswoningen kan een gasketel vaak worden gebruikt als verwarming in plaats van een gasketel. Dit heeft verschillende voordelen - ook in termen van kosten. In ons interview met de kostencontrole-expert vertellen we hoe duur een gasketel als verwarmingssysteem voor een eengezinswoning is en welke kosten er kunnen worden bespaard ten opzichte van een gasketel.

Vraag: Wat zijn de voordelen van een gasketel als verwarmingssysteem - en wat zijn de kostenvoordelen?

Kostencontrole-expert: Een gasketel staat op de vloer, terwijl de veel kleinere gasketel ook aan de wand kan worden gemonteerd. Dit geeft u een ruimtelijk voordeel: de eenvoudig te installeren gasketel heeft geen eigen installatieruimte nodig, maar kan indien nodig zelfs aan de muur in de badkamer of de keuken worden opgehangen. De ruimte die anders nodig zou zijn voor het ketelhuis kan dus voor andere doeleinden worden gebruikt.

  • Lees ook - Gascondensatieketel: welke kosten worden er gemaakt en welke kostenvoordelen zijn er?
  • Lees ook - Onderhoud van de gasketel - wat zijn de kosten?
  • Lees ook - Gascondensatieketel - welke kosten moeten worden berekend?
  • Lees ook - Condensatieketel: Prijs, Werking, Advies & Premies in 2020

Kostenvoordelen

Er zijn echter ook voordelen in termen van kosten. Zelfs de aankoopkosten van een gasketel zijn iets lager dan die van een gasketel - ongeveer 1.500 EUR tot 4.000 EUR.

Bovendien zijn de installatiekosten veel lager dan bij een klassieke gasgestookte cv-ketel. Terwijl de installatiekosten doorgaans tussen de EUR 2.500 en EUR 3.500 liggen, kost een gasketel slechts ongeveer EUR 1.500 tot EUR 2.500.

De overige kosten zijn dan echter precies gelijk aan die van een staande gasketel:

  • de kosten voor een warmwatertank (ongeveer 800 EUR tot 1.600 EUR afhankelijk van de grootte)
  • de kosten voor de installatie van de condensatieketeltechniek (ca. EUR 1.500 tot EUR 2.500 extra)
  • de kosten voor de aanleg van een gasaansluiting (meestal ongeveer 1.500 tot 2.500 euro, of meer, afhankelijk van de locatie van het gebouw)

Een voorraadtank voor warm water is misschien niet nodig. Op zeer koude dagen met een toch al hoge verwarmingsbehoefte kan het echter voorkomen dat u even moet wachten tot er warm water uit de kraan komt (de verwarming zonder warmwatertank werkt dan als een doorstroomverwarmer).

Mogelijke warmteafgifte

gasgestookte warmwaterbron
Gasgestookte warmwaterbronnen zijn over het algemeen ideaal voor eengezinswoningen.

Of een gasketel als verwarmingssysteem voor een vrijstaand huis mogelijk is, hangt af van het benodigde verwarmingsvermogen. Voor gasgestookte ketels is het vermogen beperkt tot ongeveer 24 kW. Dit is echter geen probleem in redelijk goed geïsoleerde en niet te grote vrijstaande woningen - het benodigde verwarmingsvermogen ligt meestal slechts tussen de 15 en 20 kW.

Voorbeeld kosten

We denken eraan om een gasketel als verwarming aan te schaffen in plaats van een centrale verwarming op gas. Er is al een gasaansluiting beschikbaar. Omdat we zoveel mogelijk willen besparen op stookkosten, kiezen we voor een moderne condensatieketel.

WerkPrijs
Gascondensatieketel, 18 kW3.300 EUR
Installatie van condensatietechniek en schoorsteenrenovatie2.100 EUR
Installatiekosten voor het thermaalbad1.100 EUR
Totale kosten6.500 EUR
Kostenverschil met centrale verwarming op gas (alternatief aanbod gasketel)ongeveer EUR 3.500 besparing

De hier getoonde kosten voor zowel de gasketel als voor het vergelijkend aanbod hebben betrekking op individuele verwarmingstoestellen met een specifiek ontwerp. Zowel de kosten als het kostenverschil kunnen natuurlijk anders zijn in andere gevallen.

Vraag: Waarvan hangt het af of een gasketel voordelen biedt?

gasketel aanpassing
Bij een bestaande ketel is de verandering naar een gasketel niet complex.

Kostencontrole expert: In principe zijn er een paar dingen om te overwegen:

  • of het benodigde verwarmingsvermogen door een gasketel kan worden geleverd
  • of de ruimtewinst een belangrijk voordeel biedt
  • of er al een gasketel is die alleen maar vervangen hoeft te worden

Bij een bestaande gasketel is de pure vervanging naar een nieuw model niet bijzonder complex, zodat de installatiekosten geen groot verschil maken. Het kostenvoordeel heeft dan alleen betrekking op de prijs van het apparaat. Een warmwatertank is dan meestal ook al beschikbaar. In dit geval moet u overwegen of u echt wilt omschakelen naar een gasketel.

Onze Diensten