Keukenrenovatie prijzen

Een keuken kan gevoelig zijn aan de verschillende woontrends. Het zou dan zomaar kunnen dat een keuken in de loop der tijd er ouderwets uitziet. Soms voldoet ook de keukenapparatuur niet meer aan de moderne eisen. Een keukenrenovatie is dan een oplossing. Je hoeft geen grote verbouwing uit te voeren door de gehele keuken te vervangen, maar je kunt de keuken volledig aanpassen aan de eisen en de trends van tegenwoordig. Een renovatie is beduidend goedkoper dan een volledig nieuwe keuken plaatsen. Toch zijn er nog allerlei zaken die de kostprijs van keukenrenovatie beïnvloeden. Het is daarom verstandig om voordien inzicht te hebben in de keuzes die je kunt maken, zodat je een goed beeld van de kostprijs voor keukenrenovatie krijgt.

keukenrenovatie kosten

Hoeveel kost keukenrenovatie?

Type keuken Voorbeeld Gemiddelde kostprijs
Kleine keuken of bijkeuken – 3 keukendeuren
– 3 ladefronten
– 1 koelkastpaneel
Tussen 375 & 975 euro
Gemiddelde keuken – 8 keukendeuren
– 5 ladefronten
– 1 koelkastpaneel
– 1 vaatwasserpaneel
Tussen 875 & 1.950 euro
Grote keuken – 12 keukendeuren
– 7 ladefronten
– 1 koelkastpaneel
– 1 vaatwasserpaneel
Tussen 975 & 2.950 euro

De gemakkelijkste wijze om de keuken te renoveren en waarmee je de keuken een volledig andere uitstraling kunt laten verkrijgen is door het vervangen van de keukenfronten. Het gaat daarbij om de deuren van keukenkastjes en de fronten van keukenlades. De kostprijs wordt vooral bepaald door het aantal fronten wat je gaat vervangen en het soort materiaal van de fronten. Het aantal fronten heeft te maken met de grootte van de keuken. De gemiddelde kostprijs is dan ook in te delen naar de grootte van de keuken.

Kleine keuken

Het spreekt voor zich dat renovatie van een kleine keuken het goedkoopste is. Je hebt van doen met een minimaal aantal keukenfronten dat vervangen dient te worden. Als je het heel goedkoop wilt houden, kies dan ook voor goedkope materialen, zoals folie, melamine of laminaat. De gemiddelde kostprijs voor keukenrenovatie van een kleine keuken ligt tussen de € 375,- en € 975,-. Dit is een mooie prijs, waarmee je het uiterlijk van de keuken volledig kunt wijzigen.

Middelgrote keuken

Waarschijnlijk zullen de meeste keukens middelgroot zijn. De keuken is weer niet heel erg klein, maar ook niet enorm groot. Gemiddeld gaat het dan om ongeveer 8 keukenkastdeuren en 5 ladefronten. Omdat het een middelgrote keuken is die toch enigszins opvalt is het niet verstandig om voor de meest goedkope materialen te kiezen, al kan dit wel. Je kunt ook kiezen voor mooie gelakte fronten of fronten van acryl. Gemiddeld zul je voor keukenrenovatie tussen de € 875,- en € 1.950,- betalen.

Grote keuken

Heb je een hele grote keuken, dan zullen er nogal wat fronten vervangen moeten worden. Als je dan ook nog kiest voor dure materialen dan zal dit de kostprijs behoorlijk doen laten stijgen. Gemiddeld zul je zo’n € 2.000,- kwijt zijn. Afhankelijk van het gekozen materiaal betaald voor keukenrenovatie van een grote keuken tussen de € 9,75,- en € 2.950,-.

Prijsopbouw bij keukenrenovatie

De prijsopbouw van de kostprijs bij keukenrenovatie is vrij gemakkelijk te doorgronden en bestaat uit twee delen. Ongeveer 81% van de kostprijs zal bestaan uit de aankoop voor het benodigde materiaal, zoals de keukenfronten. Het restant van de kostprijs, 19% bestaat uit kosten voor de montage van het materiaal. Eventueel kan de kostprijs ook uit drie onderdelen bestaan als je de keukengrepen ook als een aparte kostenpost in de kostprijs opneemt.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs van keukenrenovatie?

De keuze voor een bepaald materiaal bepaald in belangrijke mate de hoogte van de kostprijs voor keukenrenovatie. Maar keukenrenovatie bestaat niet enkel uit het vervangen van keukenfronten. Ook het vervangen van apparatuur kan hieronder vallen. Enkele keuzes die je moet maken bij keukenrenovatie en die de kostprijs beïnvloeden:

Materiaal van de keukenfronten

Materiaal Prijsklasse Informatie
Melamine * Het betreft een hars die wordt geperst tot een MDF-paneel. Hiervoor wordt hogedruk gebruikt. Melamine staat er vooral om bekend een zeer budget vriendelijk materiaal te zijn.
Folie ** Een folie is niets meer of minder dan een dun laagje dat door middel van een chemisch proces op het basisvlak wordt gelijmd. Het nadeel van het gebruik van folie is dat het nooit geheel krasvrij is.
Laminaat *** Net zoals melamine is ook laminaat een hars die door gebruik te maken van hoge druk wordt omgevormd tot een MDF-paneel. Ze is aan de bovenkant bovendien voorzien van een decorlaag. Laminaat is in vergelijking met melamine wel een stuk kwalitatiever. Ze is niet alleen harder, maar ook vochtbestendiger.
Acryl **** Wanneer u een front met een acryl coating ziet wordt deze gekenmerkt door een prima ultrahoogglans. Acryl keukendeuren hebben als extra voordeel dat ze zeer eenvoudig schoongemaakt kunnen worden.
Mat of hoogglans lak **** Net zoals foliedeuren hebben ook lakdecors een MDF-paneel als basis. Hier wordt vervolgens de lak op gespoten. Een voordeel hiervan is dat u over de mogelijkheid beschikt om een keuze te maken uit een zeer ruim aanbod aan kleuren. Let wel, lakdecors zijn niet bestand tegen krassen.
Massief hout ***** Massieve fronten zijn fronten van hout die werden vervaardigd uit massieve balken. Om er voor te zorgen dat beschadigingen niet snel de kop op kunnen steken wordt doorgaans geopteerd voor stevige houtsoorten. Denk hierbij niet alleen aan eik, maar ook aan kerselaar, beuk en esdoorn. Let op, wanneer u kiest voor massief hout is een goed onderhoud noodzakelijk.
Gehard glas ***** Wanneer u er voor kiest om gebruik te maken van gehard glas in de keuken kiest u voor een materiaal dat krasbestendig is en over een subliem design beschikt. Let wel op, aan dit materiaal is een alles behalve voordelig prijskaartje verbonden.

Het vervangen van de keukenfronten kan van grote invloed zijn op de kostprijs. Vooral de keuze van het materiaal. Kies je voor exclusief materiaal, houd dan rekening met een behoorlijke kostprijs. De keuze voor het materiaal is vooral afhankelijk van persoonlijke smaak en de keuze voor een bepaalde stijl. Je hebt de keuze uit verschillende materiaalsoorten.

  • Melamine: Onder hoge druk wordt hars gedrukt tot een MDF paneel. Melamine is één van de goedkoopste materiaalsoorten.
  • Folie: Ook folie is een zeer goedkoop materiaal om voor de keukenfronten toe te passen. De folie wordt meestal op een MDF plaat gelijmd, waarbij je keuze hebt uit verschillende kleuren en motieven folies.
  • Laminaat: Laminaat is de verbeterde versie van melamine. Het is ook een hars dat tot een MDF paneel wordt gedrukt, maar tevens voorzien is van een extra decoratielaag. Laminaat is betreffende de kwaliteit veel sterker en beter bestand tegen vocht.
  • Acryl: Het keukenfront dat is voorzien met een coating van acryl ziet eruit als een hoogglansfront. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Het voordeel van acryl is dat het gemakkelijk schoon te maken is.
  • Lak: Op een MDF paneel wordt lak gespoten. Dit kan een hoogglanslak of een lak in een matte afwerking zijn en vormt een zeer strakke front. De lak kan in vrijwel alle kleuren worden aangebracht.
  • Massief hout: Massief houten keukendeuren behoren tot één van de duurste materiaalsoorten. Een dergelijke keukendeur bestaat uit één stuk massief hout en zijn nagenoeg onverwoestbaar en zeer duurzaam. Je kunt er zeker met een bijzondere houtsoort een zeer luxueuze uitstraling mee verkrijgen. Regelmatig onderhoud is wel vereist.
  • Gehard glas: Als je besluit om je keukenkastjes te vervangen door hard glas, dan kies je voor een duur alternatief. Voordeel is wel dat gehard glas goed bestand is tegen krassen en gemakkelijk schoon te maken. Je kunt ook verschillende soorten glas nemen, zoals melkglas.

Keukenapparatuur

Naast de keukenfronten kun je bij een keukenrenovatie ook je keukenapparatuur vervangen door betere modellen of apparatuur met een bepaalde stijl dat bij de keuken past. Kies je ervoor om ook je keukenapparatuur te vervangen dan zal de kostprijs aanzienlijk stijgen. Gemiddeld ben je zo € 500,- voor apparaten als een koelkast, vaatwasmachine of magnetron kwijt. Wel kan de prijs van keukenapparatuur afhangen van een bepaald merk of van een bepaald design. Het kan natuurlijk wel, maar zorg je niet enkel apparatuur koop voor het design, maar ook voor de functionaliteit.

Keukenrenovatie of herstellen?

Ben je nog steeds tevreden over het uiterlijk van je keuken? Dan hoef je misschien helemaal geen keukenrenovatie uit te voeren. Het doen van enkele herstellingen kan dan voldoende zijn. Een kapotte deurgreep, of ontbrekend lampje kan al wonderen doen en je bent veel goedkoper uit.

Onze Diensten