Prijzen onderhoud cv-ketel

De verwarming in veel woningen werken met behulp van een CV-ketel. Een CV-ketel zorgt ervoor dat water in radiatoren en vloerverwarming opgewarmd wordt, alsmede het kraanwater. Om je woning warm te houden is het belangrijk dat de CV-ketel goed blijft werken. Dit kun je zekerstellen door regelmatig je CV-ketel te laten controleren en te onderhouden. Alleen zo kunnen problemen voortijdig opgespoord worden, waarna onderdelen vervangen kunnen worden. De CV-ketel blijft zo goed werken en de levensduur wordt verlengd. Wil jij je CV-ketel laten onderhouden? Dan kun je dit doen door eenmalig een installateur langs te laten komen, maar het is ook mogelijk om een servicecontract af te sluiten. Om een servicecontract te overwegen of juist te kiezen voor een eenmalige onderhoudsbeurt is afhankelijk van enkele factoren waarbij je ook de kostprijs hiervan in beeld moet hebben.

Prijzen onderhoud cv-ketel

Hoeveel kosten CV-ketel onderhoud?

Type onderhoud Gemiddelde kostprijs
Eénmalig onderhoud Tussen 80 & 100 euro éénmalig
Onderhoudscontract Tussen 60 & 100 euro per jaar
Servicecontract Tussen 80 & 140 euro per jaar
All-in contract Tussen 140 & 180 euro per jaar

Hoeveel het onderhoud van een CV-ketel kost is afhankelijk of je een servicecontract hebt, welk soort servicecontract of dat je kiest voor een eenmalige onderhoudsbeurt. Wil je zekerheid dat problemen met je CV-ketel op tijd ontdekt worden zodat je ook direct kunt ingrijpen om schade te voorkomen, dan is het aan te raden minimaal één keer per twee jaar een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Als je een onderhoudscontract hebt, zal de installateur zelf in de gaten houden wanneer het tijd is voor onderhoud, anders moet je zelf in de gaten houden wanneer het tijd is om de installateur te laten langskomen. De kostprijs voor CV-ketel onderhoud is afhankelijk of je kiest voor een goedkope, gemiddelde of uitgebreide onderhoud.

Goedkoopste onderhoud

Wil je het onderhoud van je CV-ketel zo goedkoop mogelijk houden, dan geldt de goedkoopste oplossing eigenlijk voor ketel die jonger zijn dan 2 jaar. Aan deze nog nieuwe CV-ketels zal nog niets mankeren en groot onderhoud is ook niet nodig. Ook is de verwachting dat er in de komende jaren geen problemen aan deze CV-ketels zullen ontstaan. Het is dan voldoende om eens in de twee jaar eenmalig een installateur te laten langskomen voor een eenmalige onderhoudsbeurt. Dit kost dan gemiddeld tussen de € 80,- en € 100,-. Mocht blijken dat er toch onderdelen vervangen moeten worden, dan kan de kostprijs in eens behoorlijk stijgen, omdat je deze onderdelen wel moet betalen.

Gemiddeld onderhoud

Een gemiddelde onderhoud van je CV-ketel is van toepassing als deze minimaal vier jaar oud is. Het is dan inmiddels noodzakelijk dat de CV-ketel tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgt. Omdat je de CV-ketel naar verwachting nog jaren gaat gebruiken is het verstandig om een servicecontract af te sluiten. De meeste kosten worden door het servicecontract gedekt, zodat je niet onverhoopt voor hoge kosten komt te staan. Een gedeelte van de eventuele reparatiekosten worden dan vergoed. De kostprijs voor een servicecontract is gemiddeld tussen € 80,- en € 140,-.

Uitgebreid onderhoud

Wil je absolute zekerheid dat je geen hoge reparatiekosten hoeft te betalen, sluit dan een all-in contract af. Zowel het onderhoud als alle kosten die te maken hebben met vervanging van onderdelen en reparatie worden door een all-in contract gedekt. Het is bovendien zo dat je 24 uur per dag de installateur kunt bellen als je onverwachts met een probleem zit. Het spreekt voor zich dat een dergelijk all-in contract een hogere kostprijs heeft. Houd rekening met een gemiddelde kostprijs van € 140,- tot € 180,-.

De prijsopbouw van de kostprijs van CV-ketel onderhoud

Bij normaal tweejaarlijks onderhoud zullen er niet snel onderdelen vervangen hoeven te worden en je hebt al helemaal geen extra kosten als je een all-in contract hebt. De prijsopbouw van de kostprijs van CV-ketel onderhoud bestaat dan nagenoeg geheel uit arbeidskosten. Maar liefst 93% van de kostprijs bestaat hieruit. De overige 7% zal bestaan uit de voorrijkosten die door de installateur worden berekend.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs van CV-ketel onderhoud?

Er zijn enkele keuzes die je moet maken betreffende de CV-ketel onderhoud en die direct van invloed zijn op de kostprijs. Het gaat hierbij om de volgende keuzes:

Wel of geen contract?

Veel mensen die een nieuwe CV-ketel laten installeren zijn nogal sceptisch over een onderhoudscontract. Immers, je hebt net een splinternieuwe ketel, dus wat kan er voorlopig misgaan? Toch kan er ook in het eerste jaar wat mis gaan, ook al is het maar een klein probleempje. Het is dan ook dat veel installateurs enkel een tweejaarlijkse garantie afgeven als er ook een onderhoudscontract afgesloten wordt. Als je geen onderhoudscontract afneemt en je krijgt in de garantieperiode problemen, dan zul je de kosten zelf moeten dragen. Je kunt het risico nemen en als je CV-ketel de eerste jaren goed werkt, is er niets aan de hand. Ook al heb je nu geen onderhoudscontract, als je CV-ketel wat ouder is, dan kan een onderhoudscontract zeker aan te raden zijn omdat je meer kans hebt op een defect.

Welk soort contract?

Wanneer je besloten hebt om een onderhoudscontract af te sluiten, zul je ook nog voor de keuze komen te staan welk soort contract? Een onderhoudscontract kan bestaan uit verschillende serviceniveaus. Je kunt dan namelijk kiezen uit een minimaal onderhoud, een gemiddeld onderhoud of volledige dekking. Bij het minimale onderhoud zal enkel de onderhoudsbeurt worden gedekt en zul je extra moeten bijbetalen wanneer er onderdelen vervangen moeten worden. Een uitgebreid all-in contract biedt de meest uitgebreide service. De CV-ketel wordt dan regelmatig onderhouden en als er onderdelen vervangen moeten worden, dan zal het contract deze kosten ook dekken. Je betaald dus alleen de abonnementskosten. De abonnementskosten zijn misschien wel wat hoger, maar vooral wanneer je een oudere CV-ketel hebt waarvan je verwacht dat er in de toekomst problemen mee kunnen onstaan, maken een all-in contract wel rendabel.

Vervangen van de CV-ketel

Is je CV-ketel ouder dan vijf jaar en heb je er ook regelmatig problemen mee? Soms is het dan interessanter om de oude ketel te vervangen voor een splinternieuwe CV-ketel. Je kunt dan ook direct kiezen voor een energiezuinige HR ketel, zodat je ook kunt besparen op energiekosten. Uiteraard is het vervangen van een CV-ketel een investering, maar je bespaard dus op energie- en onderhoudskosten.

Onze Diensten