Prijzen renovatie

Wanneer je in een verouderde woning woont, dan kan het tijd zijn om de woning te laten renoveren. Een renovatie vergt veel tijd en veel ongemak en je moet een heel veel zaken denken. Dit doe je het beste al voordat de renovatie aanvangt en bij het zoeken naar een aannemer die de renovatie voor je kan uitvoeren. Een goede voorbereiding kan namelijk helpen om de kosten voor het renoveren zo laag mogelijk te houden. Zorg dus dat je vooral eerst in beeld hebt welke onderdelen in je huis je wilt renoveren en welke materialen je ervoor wilt gebruiken. Op basis daarvan kun je al enigszins een beeld vormen van de kostprijs voor de renovatie.

renovatiewerken kosten

Hoeveel kosten een renovatie?

Een vaste richtprijs aangeven voor hoeveel een renovatie zal gaan kosten is lastig te geven. Dit is per project verschillend en afhankelijk van tal van zaken. Zo is niet alleen de renovatie zelf van belang, maar ook de afvoer van bouwafval. Wil je juist onderdelen zoals de badkamer of de keuken vervangen, of wil je juist een extra ruimte creëren? Allemaal zaken die van belang zijn om in beeld te krijgen hoeveel een renovatie gaat kosten. Om gemakkelijker een overzicht te verkrijgen is het handig om een renovatie in te delen naar voordelige, middelmatige of dure renovatie.

Voordelige renovatie

Een voordelige renovatie omvat vooral het vervangen van een muurbekleding, zoals de tegels in de badkamer, het verwijderen en monteren van sanitair of het leggen van leidingen. Een voordelige renovatie gaat meestal ook niet over meerdere ruimtes in huis, maar over een bepaalde ruimte, zoals de badkamer, de keuken of toilet die gerenoveerd moet worden. De gemiddelde prijs voor een voordelige renovatie schommelt zo rond de € 2.250,-.

Gemiddelde renovatie

Bij een gemiddelde renovatie wordt al snel gedacht aan het renoveren van een ruimte om deze bruikbaar te maken. Denk aan een kamer die je over hebt of de zolder waar je een slaapkamer van wilt maken. In de werkzaamheden bij een gemiddelde renovatie zit dan onder andere het isoleren van het dak of de muren, plaatsen van een dakkapel, het plaatsen van een trap en het plaatsen van elektra en verwarming. Na een gemiddelde renovatie is er van een onbruikbare ruimte een comfortabele leefruimte gecreëerd. De gemiddelde kostprijs voor een gemiddelde renovatie zal ongeveer € 11.500,- gaan kosten.

Dure renovatie

Voor de meest dure optie van renoveren gaat het vooral om het creëren van extra leefruimte. Het betreft dan niet zoals met een gemiddelde renovatie een bestaande inpandige lege ruimte, maar het letterlijk creëren van meer vierkante meters woonoppervlak. De renovatie houdt uiteraard meer in dan enkel wat muren plaatsen. Het is het totaalplaatje, waar ook rekening is gehouden met fundering en isolatie van wanden, water- en elektriciteitsleidingen en een volledige afwerking aan de binnenzijde. Wanneer er gemiddeld een oppervlak van 5 bij 3 meter bij de woning is aangebouwd, dan zal de duurste renovatie gemiddeld zo’n € 24.000,- gaan kosten.

Wil je een bepaalde ruimte gaan renoveren dan kun je rekening houden met de gemiddelde prijzen voor onderstaande ruimtes, waarbij in de richtprijs ook het sloopwerk en de afvoer van bouwafval is opgenomen:

 • Toilet: een gemiddelde kostprijs van € 1.800,- tot € 2.600,-.
 • Badkamer: een gemiddelde kostprijs van € 6.400,- tot € 9.400,-.
 • Zolder: een gemiddelde kostprijs van € 8.900,- tot € 12.950,-.
 • Keuken: een gemiddelde kostprijs van € 12.450,- tot € 17.450,-.
 • Aanbouw: een gemiddelde kostprijs van € 18.900,- tot € 26.900,-.

De prijsopbouw van de kostprijs bij renovatie

Inzicht krijgen in de prijsopbouw van een renovatie kan door de vele onderdelen waaruit een renovatie bestaat lastig zijn. Grofweg kun je zeggen dat het overgrote gedeelte, zo’n 60% van de kostprijs opgaat aan arbeidskosten. Circa 35% van de kostprijs zal bestemd zijn voor het aankopen van de verschillende gebruikte materialen. Dan blijft er nog 5% van de kostprijs over dat gaat naar de voorrijkosten.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs van een renovatie?

Er zijn heel veel factoren die van invloed kunnen zijn op de kostprijs van een renovatie. Op al deze factoren kan er vaak bespaard worden door bijvoorbeeld goedkoper materiaal uit te zoeken of bepaalde werkzaamheden zelf te doen. Enkele van de keuzes die het meest van invloed zijn op de kostprijs:

De aannemer

De aannemer en de kosten die hij doorrekent zijn een belangrijke factor die de hoogte van de kostprijs bepaalt. Het is verstandig om de aannemer een offerte te laten maken. Zo kan hij een te verwachten totaalprijs opmaken van het gehele project. Wanneer het een vermoedelijke prijs is, kan de kostprijs oplopen wanneer het de te verwachten kostprijs overstijgt. De aannemer kan de kostprijs ook berekenen op basis van een prijs per uur. Maar ook dit zal een schatting blijven, omdat er tegenslagen kunnen zijn waardoor de aannemer langer met een project bezig is.

Zelf coördineren van de renovatie

Wanneer je de renovatie zelf coördineert, zul je een goed inzicht moeten hebben in de kostprijs per specialist. Op deze manier kun zien waar je het gemakkelijkste op kunt besparen. Houd rekening met de volgende prijzen per specialist:

 • Stukadoor: prijs per uur: € 25,- – € 55,- of per vierkante meter: € 10,- – € 22,-
 • .
 • Timmerman: prijs per uur: € 30,- – € 65,- .
 • Tegelzetter: prijs per uur: € 35,- – € 45,- of per vierkante meter: € 30,- – € 40,-.
 • Schilder: prijs per uur: € 35,- – € 45,- of per vierkante meter: € 40,- – € 45,-.
 • Dakdekker: prijs per uur: € 35,- – € 55,-.
 • Glaszetter: prijs per uur: € 40,- – € 50,- of per vierkante meter: € 45,- – € 75,-.
 • Elektricien: prijs per uur: € 40,- – € 75,-.

Een basis of een luxe renovatie?

Dit heeft een zeer grote invloed op de kostprijs. Bij een basis renovatie wordt gewerkt met basismateriaal. Dit is best kwalitatief prima materiaal, maar er wordt geen rekening gehouden met het design van het materiaal. Bij een luxe renovatie is dit juist wel het geval. Er wordt gelet op zowel kwaliteit als design. Logischerwijs zal een luxe renovatie daarom ook veel duurder zijn.

Offertes vergelijken

Het is belangrijk om bij verschillende aannemers een offerte op te vragen en niet direct voor één bepaalde aannemer te kiezen. Zo verkrijg je inzicht in de verschillende prijzen en kun je gemakkelijk de goedkoopste aannemer uitkiezen die het geld waard is. Op deze manier prijzen vergelijken kan je al een besparing van 30% opleveren.

Onze Diensten