Al gehoord van betonkernactivering?

Er is tegenwoordig enorm veel aandacht voor het zo energiezuinig mogelijk maken van woningen. Om de CO² reductie te versnellen is het noodzakelijk dat woningeigenaren zoveel mogelijk nadenken over methodes die zij kunnen toepassen om hun woning klimaatneutraal te maken. Veel methodes passeren dan de revue, maar het is opvallend dat veel mensen nog niet behoord hebben van betonkernactivering.

betonkernactivering

Wat is betonkernactivering en hoe werkt het?

Veel woningen en gebouwen zijn gebouwd van beton. En laat beton nu net een juiste structuur hebben om in te zetten voor het duurzaam en goedkoop verwarmen van woningen en gebouwen. Beton heeft namelijk een zeer dichte massa, of kern. Hierdoor kan beton uitstekend warmte of koelte vasthouden en afgeven. Dit is dan ook exact de bedoeling van betonkernactivering. De naam zegt het eigenlijk al, de kern van beton wordt geactiveerd en ingezet om woningen te verwarmen of te verkoelen. Hoe gaat dit precies? Door lange leidingen in het beton te metselen waardoor water stroomt. Stoomt er warm water door de leidingen, dan neemt het beton de warmte op en geeft het warmte af. Hetzelfde is ook het geval als er gekoeld water door de leidingen stroomt. Aangezien betonoppervlakken vaak grote afmetingen hebben, zoals vloeren en plafonds, zijn woningen en gebouwen zeer goed te verwarmen of te verkoelen, zonder dat er veel energie benodigd is van andere verwarmingsbronnen.

De voordelen van betonkernactivering

  • Wanneer je betonkernactivering combineert met een warmtepomp, dan is het mogelijk om je energiekosten enorm te laten dalen.
  • Wederom in combinatie met een warmtepomp is betonkernactivering ecologisch verantwoord. Je hoeft nooit hoog te stoken, want beton slaat energie op en zal het gespreid weer afgeven voor een gematigd binnenklimaat.
  • In vergelijking met traditionele verwarming en airco is het onderhoud bij betonkernactivering vrijwel nihil. Ook vergt betonkernactivering nauwelijks extra investeringskosten.
  • Er is veel aandacht voor het goed isoleren van gebouwen en woningen, maar daarmee wordt uit het oog verloren dat de koelbehoefte in de zomer wel stijgt. Met betonkernactivering is een gebouw in de zomer aangenaam te koelen.
  • Mensen kunnen gevoelig zijn voor traditionele verwarmingssystemen. Droge lucht, stof, bacteriën en last van verkoudheid bij aircosystemen, is niet van toepassing bij betonkernactivering.

Voor welke situaties is betonkernactivering het meest geschikt?

De opslag en afgifte van de warmte en koelte bij betonkernactivering zal heel geleidelijk gaan. Betonkernactivering is daarom uitermate geschikt voor ruimtes met een voornamelijk contant binnenklimaat. Dit zal vooral van toepassing zijn bij openbare gebouwen, zoals shoppingscentra, ziekenhuizen, scholen en rusthuizen. In principe kan betonkernactivering ook heel goed in woningen worden toegepast, maar woningen hebben vaker een binnenklimaat met pieken in de temperaturen. Betonkernactivering in woonhuizen loont zich daarom vooral in combinatie met een ander verwarmingssysteem die de pieken in temperatuur kan opvangen.

Ontwikkelingen van betonkernactivering in de toekomst

In de steeds groter wordende keuze van duurzame middelen om gebouwen en woningen te verwarmen mag betonkernactivering eigenlijk niet ontbreken. Het is dan ook te verwachten dat betonkernactivering in de toekomst steeds vaker toegepast gaat worden en al helemaal in combinatie met warmtepompen. Op deze manier zijn woningen en gebouwen echt klimaatneutraal te krijgen.

Onze Diensten