HVAC: de kenmerken van huiscomfort

Wat houdt HVAC precies in?

HVAC is een afkorting voor enkele Engelse termen, die te maken hebben met het comfort in woningen: heating (verwarming), ventilation (ventilatie) en air conditioning (koeling / airconditioning). Wanneer deze drie zaken in gebouwen op orde zijn, kan er comfortabel geleefd worden. HVAC-systemen staan ook wel bekend als luchtbehandelingskasten. Dit zijn complete luchtkanalen in afgesloten ruimtes, waarbij de lucht in met name hallen, gebouwen, scholen, zwembaden en laboratoria gekoeld, verwarmd, droger of juist vochtiger gemaakt kan worden.

Hoe werkt HVAC eigenlijk?

Hoe werken HVAC-luchtkanalen eigenlijk? De lucht wordt door de HVAC aangezogen van buiten door middel van krachtige ventilatoren. Hierbij wordt de lucht gezuiverd van roet- en stofdeeltjes. Daarna wordt vervolgens in bepaalde ingestelde condities verder door de ruimte verspreid. Op die manier kan er een aangename atmosfeer in afgesloten ruimtes gecreëerd worden, wat met name prettig én belangrijk is als het buiten koud is, extreem heet of juist regenachtig is. Een HVAC is goed afstelbaar, waarbij bijvoorbeeld het ventilatievoud bepaald kan worden. Dit is de hoeveelheid kubieke meters lucht die in de ruimte binnengelaten wordt, in verhouding tot de totale luchtinhoud van de betreffende ruimte. De ruimte rond een HVAC moet goed afsluitbaar zijn, zodat het niet gaat tochten. Om tocht te voorkomen, zitten er op meerdere plekken in de HVA-ruimte rooster in het plafond of in de muren, zodat lucht op meerdere plekken toegevoerd kan worden.

Zorg voor goed onderhoud van uw HVAC-systeem

Wanneer HVAC-systemen in gebruik zijn, is het van groot belang dat het luchtsysteem regelmatig geïnspecteerd en onderhouden wordt. Regelmatig onderhoud van HVAC-luchtbehandelingskasten zorgt ervoor dat het systeem goed blijft werken. En ook dat de HVAC-installatie aanzienlijk langer meegaat. En goed onderhouden HVAC heeft een veel langere levensduur dan apparaten die niet regelmatig door een expert gecontroleerd en/of gerenoveerd worden. Regel daarom een onderhoudscontract of laat uw HVAC regelmatig inspecteren door een renovatiebedrijf met kennis van zaken.

Meer informatie opvragen JK Renovatiewerken

Wilt u meer informatie over HVAC-luchtventilatiesystemen hebben? Heeft u plannen om zelf een HVAC-installatie aan te schaffen voor uw pand of bedrijf? Of wilt u een bestaande, defecte HVAC laten inspecteren, onderhouden en/of renoveren? Neem dan direct contact op met JK Renovatiewerken. JK Renovatiewerken kan uw HVAC repareren, renoveren en onderhouden. Vakkundig en voor aantrekkelijke tarieven, die u bij andere aanbieders niet snel zult krijgen. Contacteer ons voor meer informatie!

hvac: verwarming , koeling, ventilatie

Onze Diensten