Prijs airconditioning

Tijdens hete zomers kan het in je huis flink warm worden. Een airconditioning in je huis installeren kan helpen om voor verkoeling te zorgen. Je kunt je woning dan aangenaam koel houden terwijl buiten iedereen aan het puffen is van de hitte. Wat veel mensen niet weten is dat een airconditioning niet alleen voor verkoeling zorgt. ‘s winters kan de airconditioning dienst doen om de ruimtes te verwarmen. De airconditioning is dus multifunctioneel inzetbaar, maar voorwaarde is dan wel dat je een goede kwaliteit airconditioner aanschaft. Belangrijk is ook om te kiezen voor een energiezuinige airconditioner, zodat je energierekening in de zomer niet ineens drastisch zal stijgen. Een goed inzicht in de kostprijs van airconditioning is daarom belangrijk om het juiste model te kiezen.

kosten airco

Wat kost een airconditioning?

Vermogen van de airconditioning Gemiddelde kostprijs
Vermogen van 2,5 kw voor ruimtes tot 70 kubieke meter Ongeveer 1.050 euro
Vermogen van 3,5 kw voor ruimtes tot 120 kubieke meter Ongeveer 1.600 euro
Vermogen van 5,0 kw voor ruimtes tot 170 kubieke meter Ongeveer 1.700 euro
Vermogen van 7,0 kw voor ruimtes tot 240 kubieke meter Ongeveer 2.450 euro

Er zijn verschillende soorten airconditioners te verkrijgen met diverse vermogens. Het vermogen bepaald in grote mate de uiteindelijke kostprijs, maar ook de grootte van de ruimte die verkoeld kan worden. Om een richtprijs aan te kunnen geven voor een airconditioning is het goed om te weten wat het oppervlak is dat gekoeld moet worden. Op basis van het oppervlak van de ruimte kun je een prima beeld krijgen van de kosten van airconditioning.

Een kleine ruimte

Voor een kleine ruimte kunnen we ongeveer uitgaan van een oppervlak tot 70 kubieke meter. Je kunt dit ongeveer gelijkstellen met de slaapkamer. Dit is tevens ook de ruimte waar een airconditioner goed zijn werk kan doen. Tijdens hete zomers kan het lastig zijn om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Een airconditioning kan de slaapkamer dan goed verkoelen, zodat je ook tijdens warme zomers geen last meer hebt van slapeloze nachten. Voor deze ruimtes is een airconditioning van 2,5 kw voldoende. De gemiddelde kostprijs voor een airconditioning voor een kleine ruimte is € 1.050,-.

Een middelgrote ruimte

Wil je meerdere ruimte verkoelen, zoals de slaapkamer én de keuken, slaapkamer of een studeerkamer? Dan moet je al gauw overgaan op airconditioning voor een middelgrote ruimte. Afhankelijk van de grootte van het totale oppervlak kun je kiezen voor airconditioning tot een ruimte van 120 kubieke meter of tot 170 kubieke meter. De goedkopere airconditioners voor middelgrote ruimtes hebben een vermogen van 3,5 kw en kosten gemiddeld zo’n € 1.600,-. Weet je niet of dit haalbaar is voor jouw ruimtes? Kies dan een airconditioner met 5,0 kw die tot 170 kubieke meter kan verkoelen. De kostprijs zal niet heel veel hoger zijn. Gemiddeld zul je voor dit type € 1.700,- moeten betalen.

Een grote ruimte

Wil je een echt krachtige airconditioning aanschaffen die een hele grote ruimte of meerdere ruimtes kan verkoelen, dan zul wat meer moeten betalen. Maar aan de andere kant zul je van deze airconditioning wel het nodige profijt kunnen hebben. Deze airco’s kunnen vrijwel de gehele woning verkoelen tot een oppervlak van 240 kubieke meter. Wanneer je een dergelijke krachtig airconditioning wilt aanschaffen, dan kom je al snel terecht bij een model met een vermogen van 7,0 kw. Je zult dan wel een hogere kostprijs moeten betalen. De gemiddelde kostprijs voor een airconditioner voor grote ruimte ligt rond de € 2.450,-.

De prijsopbouw van airconditioning

De prijsopbouw van een airconditioner is niet zo heel moeilijk te begrijpen. De airconditioning zelf zal het grootste gedeelte van de kostprijs in beslag nemen. Ga uit dat ongeveer 78% van de kostprijs bestaat uit de aanschaf van de airconditioning zelf. Er blijft dan nog 22% van de kostprijs over dat betaald moet worden voor het installeren van de airconditioning. Dit betreft dan wel een professionele installateur die verstand heeft hoe je airconditioning moet aansluiten.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs van airconditioning?

Wanneer je airconditioning gaat aanschaffen dan zijn er enkele keuzes die je moet maken en die de kostprijs zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden. Het gaat onder andere over de volgende keuzes die je moet maken:

Een airconditioning aan de wand of aan het plafond?

De meeste mensen die kiezen voor airconditioning zullen kiezen voor een airco die aan de wand wordt gemonteerd. Dit levert namelijk de minste problemen op met de installatie en de installatie gaat ook snel. Met een wand airco kun je dan ook prima de ruimte verkoelen. Maar er kan ook een keuze gemaakt worden voor een plafond airco. De airconditioning moet dan in het plafond worden geïnstalleerd. Het installeren van een plafond airco zal wat lastiger zijn en je loopt misschien tegen enkele problemen aan. Eenmaal geplaatst is het bij deze airconditioning wel mogelijk de lucht in de ruimte beter verspreiden dan een muur airco. Hoewel het verschil in keuze tussen wand of plafond misschien niet zo groot lijkt, komt dit in de kostprijs juist wel naar voren. Een airconditioner aan het plafond plaatsen, kan zomaar € 1.000,- duurder zijn dan een model die aan de wand wordt geplaatst.

Multi split airconditioning

Een volledig airconditioningsysteem in je woning plaatsen kan natuurlijk wel voor het nodige geluidsoverlast zorgen. Dit kan soms hinderlijk ervaren worden. Je kunt dit oplossen door een mulit split airconditioning aan te schaffen. De airconditioning bestaat dan uit twee onderdelen, waarbij de airco zelf in de woning geplaatst wordt en de motor die voor het lawaai zorgt buiten de woning. Maar een multi split airconditioning zal wel zorgen voor een hogere kostprijs. Ga er vanuit dat een extra unit die buiten wordt geplaatst de kostprijs gemiddeld zal verhogen met € 725,- tot € 825,-. Dit is overigens wel inclusief de montage.

Het merk

Ook het merk airconditioning kan een belangrijke rol spelen in de kostprijs. Er zijn verschillende soorten merken, van goedkoop tot duur. Veelal zal opvallen dat een goedkoper merk airconditioning wat meer geluid produceert dan een duurder merk. Ook hebben duurdere merken vaak wat meer vermogen. Er kan per merk ook verschil zitten in de aangeboden garantie. Veel mensen laten de keuze voor een bepaald merk ook afhangen door te kijken hoeveel garantie er geleverd wordt. De gemiddelde garantie die wordt aangehouden is meestal 2 jaar. Merken die tot de lagere prijsklasse behoren en tussen de € 775,- en € 2.075,- kosten zijn: Eurom, Gree en Maxicool. Kies je voor een duurder merk dan ben je tussen de € 1.275,- en € 2.975,- kwijt en heb je de keuze tussen de merken Samsung, Mitsubishi, Panasonic, LG en Daikin.

Prijsklasse Merk Gemiddelde kostprijs
Laag Eurom, Gree, Maxicool Tussen 775 & 2.075 euro
Hoog Samsung, Mitsubishi, LG, Panasonic, Daikin Tussen 1.275 & 2.975 euro

Onze Diensten