Prijzen condensatieketel

Wil je meer energiezuiniger je woning verwarmen? Dan kan het verstandig zijn om een condensatieketel te laten plaatsen. In vergelijking met conventionele verwarmingsketels is een condensatieketel een pak energiezuiniger. De condensatieketel gebruikt zijn eigen rookgassen om nieuw energie van te maken. Er wordt daarmee geen energie verspilt en er komen zo weinig mogelijk schadelijke gassen in de lucht. Met een condensatieketel kun je dus energie besparen, maar je spaart er ook het milieu mee. Maar de aanschaf van een condensatieketel vergt wel een investering. Je wilt daarom voordat je een condensatieketel aanschaft alle kosten goed in beeld hebben en zien op welke kosten je eventueel kunt besparen.

kosten condensatieketel

Hoeveel kost een condensatieketel?

Merk Gemiddelde kostprijs
ACV Tussen 1.350 & 1.650 euro
Atag Tussen 1.300 & 1.550 euro
Buderus Logamax Tussen 2.250 & 2.500 euro
Bulex Tussen 1.500 & 1.750 euro
Junkers Tussen 1.200 & 1.400 euro
Remeha Tussen 1.600 & 1.850 euro
Vaillant Ecotec Tussen 2.400 & 2.650 euro
Viessmann Vitodens Tussen 1.800 & 1.950 euro

Er zijn verschillende factoren die de kostprijs van een condensatieketel bepalen. Hierdoor kan het lastig zijn om exact te bepalen welke ketel voor jouw woning geschikt is. Dit is afhankelijk van welk merk de condensatieketel is en het vermogen ervan. Houd met de kostprijs ook rekening dat de ketel moet worden geïnstalleerd, wat de nodige manuren kost. Een condensatieketel kan niet werken zonder een boiler, dus die moet ook in de kostprijs opgenomen zijn. Uiteindelijk is er wel een gemiddelde kostprijs te geven die kan gelden als een richtprijs. Een condensatieketel zal gemiddeld ongeveer tussen de € 4.800,- en € 9.250,-. Het grote prijsverschil tussen deze twee bedragen is dus afhankelijk van het vermogen en het merk dat gekozen wordt. Overigs is deze richtprijs gebaseerd om een compleet systeem inclusief boiler en manuren voor het installeren van een condensatieketel.

Een flinke energiebesparing

De vraag die dikwijls wordt gesteld is of een investering in een condensatieketel dit allemaal wel waard is? De investering zul je moeten afzetten tegen de kosten die je met een condensatieketel kunt besparen. Energie dat bij conventionele ketels door middel van rookgassen de woning verlaat, zal een condensatieketel juist omzetten naar bruikbare warmte. Hierdoor verspil je geen energie meer en betaal je ook werkelijk voor energie die je gebruikt. Je zult uiteindelijk tot wel 20% op energie kunnen besparen met een condensatieketel. En geen verspilde energie, houdt ook een lagere energierekening in. Heb je ook nog eens een modulerende thermostaat, dan kun je zelfs nog meer besparen. De energiebesparing kan dan oplopen tot wel 40%. En een bijkomstig voordeel is de veel lagere CO² uitstoot, waardoor een condensatieketel ook nog eens ecologisch verantwoord is. Een condensatieketel levert dus een voordeel op voor zowel de gebruiker als het milieu.

De prijsopbouw van een condensatieketel

De flinke investering in de condensatieketel zelf, zonder de kosten voor installatie, is in de prijsopbouw van de condensatieketel terug te zien. De totale kostprijs is dan grofweg ook in tweeën op te delen. 63% van de kostprijs is bestemd voor de aankoop van de ketel, de boiler en overige materiaal. 37% van de kostprijs bestaat uit het uurloon van de specialist die de condensatieketel aansluit. Op deze laatste kosten kun je tot wel 40% besparen door bij diverse installateurs een offerte op te vragen en prijzen te vergelijken. Je kunt dan gemakkelijk op basis van de goedkoopste offerte de goedkoopste installateur uitzoeken. Het vergelijken van de prijzen helpt dus zeker om te besparen op de kostprijs.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs van een condensatieketel?

De aanschafprijs van een condensatieketel kan veel mensen afschrikken. Als daarop dan ook nog kosten voor de installatie bijkomen zal dit helemaal veel mensen afschrikken. Toch wordt de kostprijs voornamelijk bepaald op bepaalde keuzes die je maakt met betrekking tot de condensatieketel. Het gaat onder andere over de volgende keuzes:

Het type condensatieketel

Hoe je het ook bekijkt, de aanschaf van een condensatieketel kost een behoorlijke investering. Maar het type condensatieketel die je kiest bepaald wel of het een basisbedrag is of dat de kostprijs enorm wordt verhoogd. Een standaard condensatieketel kost gemiddeld inclusief de boiler € 4.800,-. Dit is een minimumbedrag. Wil je juist een condensatieketel waarbij je heel veel energie kunt besparen, dan kan de kostprijs zelfs oplopen tot ruim € 9.250,-. Dit lijkt natuurlijk veel, maar houd er ook rekening mee dat je een aanzienlijk deel van je investering kunt terugverdienen doordat je een pak minder energie verbruikt. Je energierekening zal daardoor flink dalen. Tussen de minimum en maximum investering zit nog een behoorlijk verschil waaronder tal van type condensatieketels vallen. De één is energiezuiniger dan de andere, dus het is aan te bevelen de specificaties van de verschillende ketels goed door te nemen.

De rookafvoer

De rookafvoer vormt een belangrijk onderdeel van condensatieketel dat niet onderschat mag worden. Met een slecht kwaliteit rookafvoer is er een verhoogd risico op schade, waarbij schadelijke gassen in de woning terecht kunnen komen met alle gevolgen van dien. De rookafvoer moet dan ook voldoen aan de NBN B 61-002 normen. Dit houdt in dat je een dubbelwandige buis moet gebruiken, waarbij door de middelste buis de rook kan worden afgevoerd en door de buis er omheen frisse lucht naar de condensatieketel kan worden aangevoerd. Het is aan te bevelen om niet op de rookafvoer te besparen om de kwaliteit te waarborgen. Gemiddeld kost de rookafvoer ongeveer € 100,- per lopende meter.

Zelf plaatsen of door een installateur?

Om te besparen op de installatiekosten kun je ervoor kiezen om de condensatieketel zelf te plaatsen. Je kunt je alleen afvragen of dit wel zo verstandig is. Bij het niet juist plaatsen kan de garantie vervallen en enige vakkennis is toch wel nodig. Er is bij het zelf plaatsen dus altijd een risico dat je iets over het hoofd ziet en dat de ketel niet op een correcte manier wordt aangesloten. Aangeraden wordt dan ook om de condensatieketel de laten installeren door een erkende installateur die verstand van zaken heeft.

Het merk van de condensatieketel

Tussen de verschillende merken condensatieketels kunnen flinke prijsverschillen zitten. Het gekozen merk kan dus wel degelijk de kostprijs bepalen. De goedkoopste merken zijn Junkers, ATAG, ACV en Bulex. De gemiddelde prijs voor condensatieketels van deze merken ligt tussen de € 1.200,- en € 1.750,- Duurdere merken zijn Remeha, Viessmann, Vailant en Buderus Logamax met gemiddelde prijzen tussen de € 1.600,- en € 2.650,-. Dit zijn overigens richtprijzen voor enkel de condensatieketel zonder boiler en installatiekosten.

Onze Diensten